Dzień dobry,
Na kuchennym blacie zalegało mi ostatnio sporo pomidorków koktajlowych, w większości już lekko pomarszczonych. W takiej formie nie nadawały się do zjedzenia na świeżo, postanowiłam więc wykorzystać mój patent na niemarnowanie, czyli upiec je. Więcej przeczytacie tutaj – Kulinarne SOS, czyli co zrobić z pomarszczonymi pomidorami.
Na blaszkę obok pomidorów dorzuciłam także ziemniaki i na bazie tych dwóch produktów zrobiłam pyszną i prostą sałatkę, w sam raz na lekki obiad, kolację lub posiłek do lunchboxu. Możecie ją w prosty sposób urozmaicić, dorzucając do niej fetę, oliwki lub inne ulubione warzywa.
Sałatka z pieczonych warzyw i soczewicy
Składniki (na 3 porcje):
- 500 g ziemniaków do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- Sól do smaku
- 350 g pomidorków koktajlowych (warto wykorzystać nawet te pomarszczone)
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 150 g ugotowanej lub konserwowej brązowej ciecierzycy (można też użyć czarnej lub zielonej – żółta i czerwona nie sprawdzą się w tym przepisie)
- Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki syropu klonowego, 2 łyżeczka gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
- Kilka listków bazylii do posypania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w grubszą kostkę. Jeśli ziemniaki są starsze, obieramy je. Pomidorki myjemy, kroimy na pół.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy olejem, oprószamy solą, mieszamy i przekładamy na blaszkę w jednej warstwie. Pomidorki układamy obok skórą do dołu i oprószamy oregano (nie solimy ich, by nie puściły zbyt dużo soku).
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra-dół), wkładamy blachę. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pomidorki, a ziemniaki pieczemy dalej do miękkości. Warzywa studzimy.
- Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki. W misce umieszczamy ziemniaki, pomidory, soczewicę, dressing. Delikatnie mieszamy i posypujemy bazylią.
Uwagi do przepisu:
- Jeśli planujecie zabrać sałatkę do pracy, to transportujcie dressing osobno.
- Do sałatki można dodać pokruszoną fetę lub zielone oliwki.
- Sałatkę można też podać na ciepło do obiadu.