Kasza manna z gruszką i cynamonem

przez Malwina

Dzień dobry,

Sobotę zaczynamy od słodkiego, rozgrzewającego śniadania w postaci waniliowej kaszy manny z karmelizowaną gruszką i migdałami. To pyszne śniadanie przygotujecie w około 15 minut.

Gruszki możecie pokroić w ćwiartki lub postawić na drobniejszą kostkę. W drugiej opcji pamiętajcie, że czas smażenia skróci się. Przepis dostosowałam do diety wegetariańskiej i wegańskiej, dlatego nie podaję kalorii i makroskładników, bo te będą uzależnione od tego, których produktów użyjecie w trakcie gotowania.

Kasza manna z gruszką i cynamonem

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju sojowego)
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny (użyłam razowej)
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki erytrolu (lub cukru, syropu klonowego – co macie pod ręką)
  • Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Karmelizowana gruszka: 1 jędrna gruszka, 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego, 1 łyżeczka cukru kokosowego, 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego, 1 łyżka migdałów, 3 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę kroimy na cztery części, pozbawiamy gniazda nasiennego. Można obrać ją ze skórki, ja jednak tego nie robiłam, bo była dość miękka. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wkładamy gruszkę, smażymy przez kilka minut, aż zmięknie. Ja smażyłam ją przez około 5-6 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę. Kolejno dodajemy miód/syrop klonowy i cukier kokosowy, cynamon. Smażymy przez 2 minuty, aż gruszki ładnie oblepią się powstałym syropem. Dodajemy migdały, mieszamy. Odstawiamy na bok.
  2. Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka i zagotowujemy.
  3. Kaszę mieszamy z pozostałym mlekiem i od razu wlewamy do rondelka. Gotujemy, cały czas mieszając przez około 3 minuty do zgęstnienia (kaszka później dodatkowo zgęstnieje). Pod koniec dodajemy szczyptę soli, erytrol lub coś innego do dosłodzenia (w razie potrzeby – jeśli używacie słodkiego napoju roślinnego, można pominąć słodzenie), ekstrakt. Mieszamy.
  4. Do miski nakładamy kaszkę, dodajemy zawartość patelni. Dodatkowo posypałam kaszkę nasionami chia i łuskanymi konopiami.

Wskazówki:

  • Cukier kokosowy można pominąć i dodać w to miejsce jeszcze jedną łyżeczkę syropu lub miodu. Jeśli jednak macie go pod ręką, to warto go użyć. Nadaje bardzo przyjemnego posmaku gruszkom.
0 komentarz
2

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies