Makaron soba – co to jest i jak go używać?

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś w Słowniczku azjatyckich produktów bierzemy na tapet makaron soba, który staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Myślę, że głównie za sprawą dyskontów, które często mają go w swoim asortymencie przy okazji akcji tematycznych. Co to za tajemniczy makaron i w jaki sposób go używać? O tym w dzisiejszym poście.

Co to jest makaron soba?

To cienki japoński makaron o brązowym odcieniu. Pierwotnie przyrządzany był z gryki, którą do Japonii sprowadzono z Półwyspu Koreańskiego. Ponieważ mąka gryczana nie zawiera glutenu, z czasem zaczęto mieszać ją z mąką pszenną, dzięki której ciasto nabiera elastyczności. Zazwyczaj przyjmuje się proporcje 4:1, czyli na 80% gryki dodaje się 20% pszenicy. Możemy spotkać różne rodzaje makaronu soba – zarówno te w 100% gryczane (towari soba), jak i mieszane z innymi mąkami (ni-hachi soba). Można też natrafić na barwiony makaron soba z dodatkiem sproszkowanej herbaty (cha soba), która nadaje mu charakterystycznego posmaku.

W polskich sklepach trudno o makaron w 100% gryczany, jeśli już uda się go zakupić, to za małą paczkę zapłacimy około 20 zł. Oczywiście taki makaron można wykonać samodzielnie w domu, ale z doświadczenia wiem, że ten 20% dodatek mąki pszennej jest sporym ułatwieniem i pozwoli nam na przygotowanie elastycznego makaronu, który się nie kruszy. Takie ciasto łatwej też wyrobić.

Większość dostępnych makaronów w sklepach ma zupełnie inne proporcje gryki do pszenicy i to ta druga niestety dominuje. Dla przykładu makaron soba z Lidla ma tylko 15% mąki gryczanej, reszta to pszenica. Akurat z ogólnie dostępnych i tanich makaronów soba ten smakuje mi najbardziej. Choć warto spróbować zrobić taki makaron także samodzielnie w domu. Smak jest zupełnie inny – pyszny, głęboki. Oczywiście można też wykonać soba w wersji bezglutenowej mieszając grykę z mąką z ryżu.

Makaron soba jest bardzo popularnym produktem w kuchni japońskiej także ze względów zdrowotnych. Zawiera spore ilości witamin B1 i B2, których nie ma w ryżu, będącym podstawą diety Japończyków.

Jak smakuje makaron soba?

Wszystko zależy tak naprawdę od składu, tego czy jest to makaron w 100% z gryki, czy też mieszany. Makaron ma lekko orzechowy posmak, a im więcej gryki, tym bardziej wyrazisty i specyficzny smak. Jest super zarówno na ciepło, jak i zimno, przez co dobrze sprawdza się w bento.

Gdzie kupić makaron soba?

Makaron soba zakupicie w hipermarketach, dyskontach przy okazji akcji azjatyckich. Jeśli chcecie kupić makaron o dużej zawartości gryki, postawcie na zakupy w sklepach azjatyckich (stacjonarnie lub przez Internet).

Do jakich dań wykorzystać makaron soba?

Jak wspominałam wcześniej, soba dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Od lat wykorzystuję ją do przyrządzania stir-fry z warzywami i to jedno z moich ulubionych dań z dodatkiem tego makaronu. Często pakuję tego typu potrawy do lunchboxu i jem bez podgrzewania. Dobry sos w połączeniu z gryką smakuje naprawdę dobrze. Tu polecę Wam szczególnie makaron z marchewką i cukinią. Kilka sprawdzonych przepisów znajdziecie też w moich książkach „Lunchbox na każdy dzień”. Szczególnie warto wypróbować azjatycką sałatkę makaronową z drugiej książki (niebieska) – Bento #20, s. 177.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies