Dzień dobry,
Za oknem robi się już coraz chłodniej, więc zapewne szukacie przepisów na bardziej pożywne i rozgrzewające dania. Lekkie chili z indykiem idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Moja wersja jest szybka w przygotowaniu i robi się praktycznie sama. Na pewno ucieszy Was też to, że ma niewiele kalorii jak na danie obiadowe.
Chili najlepiej podawać z dodatkiem ugotowanego białego ryżu. Ja dodatkowo przygotowałam prostą salsą z pomidorków koktajlowych (pomidorki, posiekana natka, czerwona cebulka, odrobina oliwy z chili, sok z limonki, sól i pieprz).
Fit chili z indykiem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Mały kawałek papryczki chili
- 250 g mięsa mielonego z indyka (użyłam pół na pół udźca i piersi)
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- Pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- Sól do smaku
- 100 g czerwonej fasoli ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
- 50 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- Posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy przez 5 minut, rozdzielając je łopatką. Wlewamy pomidory, wsypujemy przyprawy. Gotujemy przez około 5-7 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, dodajemy fasolę i kukurydzę i krótko podgrzewamy. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem białego ryżu. Dodatkowo podałam je z gęstym jogurtem naturalnym i salsą z pomidorków i cebuli.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Uwagi: Danie można wzbogacić o dodatek pokrojonej w kostkę papryki.
4 komentarze
Uwielbiam chilli con carne i ostatnio właśnie testowałam wersję z indykiem – według mnie super! A opcja dodatkowej salsy bardzo ciekawa ;> Limonka chyba fajnie podbija smak ;>
zaowiada sie wysmienicie 🙂
danie rozgrzewające, sycące, ale lekkie i kolorowe 🙂
Ja robił z 800 gram mięsa i z 2 puszek pomidorów, plus podwójne proporcje przypraw – będzie na ok 7-8 porcji. Pyszności!
Świetny sposób na indyka