Makaron z mięsem mielonym i bakłażanem

przez Malwina

Dzień dobry,

Przychodzę do Was z pomysłem na prosty letni obiad z makaronem w roli głównej. Tym razem postawiłam na aromatyczny sos z dodatkiem mięsa mielonego i bakłażana. Ten ostatni przechodzi ostatnio renesans w mojej kuchni i ląduje na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Pieczenie niesamowicie podbija jego smak, więc gdy tylko temperatury troszkę spadają, odpalam piekarnik i przygotowuję większą ilość tego warzywa. To nie tylko pyszny dodatek do sosów, ale i zup, dipów czy past kanapkowych.

Makaron z mięsem mielonym i bakłażanem

1 porcja ma 540 kcal (38 B, 75 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju

Składniki (na 2 porcje):

  • 160 g makaronu (dobrze sprawdzą się świderki, nieduże muszelki, rurki)
  • 1 bakłażan (około 400 g) + 1 duży ząbek czosnku
  • 1 nieduża biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Mały kawałek papryczki chili
  • Pół czerwonej papryki
  • 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Posiekana natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana nakłuwamy w kilku miejscach czubkiem noża. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wciskamy w dziurki w bakłażanie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Bakłażana pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż będzie miękki i pomarszczony. Studzimy go, zdejmujemy skórkę, miąższ wraz z czosnkiem rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy nożem.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy przez 5-6 minut. Dokładamy mięso, przesmażamy aż zmieni kolor.
  3. Dodajemy koncentrat, przesmażamy, wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy. Gotujemy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy bakłażana, mieszamy i podgrzewamy.
  4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Zuza 24/08/2020 - 8:10 pm

makaron i bakłażan – to połączenie zawsze się udaje 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies