Dzień dobry,
Przychodzę do Was z pomysłem na prosty letni obiad z makaronem w roli głównej. Tym razem postawiłam na aromatyczny sos z dodatkiem mięsa mielonego i bakłażana. Ten ostatni przechodzi ostatnio renesans w mojej kuchni i ląduje na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Pieczenie niesamowicie podbija jego smak, więc gdy tylko temperatury troszkę spadają, odpalam piekarnik i przygotowuję większą ilość tego warzywa. To nie tylko pyszny dodatek do sosów, ale i zup, dipów czy past kanapkowych.
Makaron z mięsem mielonym i bakłażanem
1 porcja ma 540 kcal (38 B, 75 W, 9 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g makaronu (dobrze sprawdzą się świderki, nieduże muszelki, rurki)
- 1 bakłażan (około 400 g) + 1 duży ząbek czosnku
- 1 nieduża biała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Mały kawałek papryczki chili
- Pół czerwonej papryki
- 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 opakowanie siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Bakłażana nakłuwamy w kilku miejscach czubkiem noża. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wciskamy w dziurki w bakłażanie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Bakłażana pieczemy przez około 20-30 minut lub dłużej, aż będzie miękki i pomarszczony. Studzimy go, zdejmujemy skórkę, miąższ wraz z czosnkiem rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy nożem.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy przez 5-6 minut. Dokładamy mięso, przesmażamy aż zmieni kolor.
- Dodajemy koncentrat, przesmażamy, wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy. Gotujemy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy bakłażana, mieszamy i podgrzewamy.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy na patelni z sosem. Danie podajemy posypane natką pietruszki.
1 komentarz
makaron i bakłażan – to połączenie zawsze się udaje 🙂