Dzień dobry,
Co powiecie na lekką i pyszną sałatkę? W takie upalne dni, kiedy nie mam chęci na stanie nad patelnią, takie dania sprawdzają się zdecydowanie najlepiej. Tym razem w roli głównej bób (Wy też go uwielbiacie?), ogórki małosolne i pomidory. Prawdziwa kwintesencja lata. Warzywa otulone musztardowym dressingiem smakują wyjątkowo dobrze. Sałatkę możecie wzbogacić o dodatek grzanek z bagietki lub kilka łyżek ulubionej kaszy. Sprawdzą się także gotowane lub pieczone ziemniaki, które zostały Wam z obiadu.
Sałatka z bobem i ogórkiem małosolnym
1 porcja ma 354 kcal (18 B, 16 W, 24 T)
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście ulubionego miksu sałat (u mnie rukola, młody szpinak, botwinka)
- 2 małe ogórki małosolne
- 250 g ugotowanego al dente i obranego bobu
- 100 g kolorowych pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- Pół małej czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
- 2 jajka, ugotowane na półtwardo
- 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
- Czarnuszka do posypania
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórki i rzodkiewki kroimy w plastry, pomidorki na pół. Składniki dressingu łączymy przy pomocy łyżeczki.
- W misce umieszczamy sałaty, ogórki, bób, pomidorki, rzodkiewki, cebulę. Jajka delikatnie kroimy na pół i dokładamy do pozostałych składników. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy słoneczkiem i czarnuszką. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.