Sałatka z pomidorów i twarogu

przez Malwina

Dzień dobry,

Czasem nieskomplikowane i kilkuskładnikowe przepisy są najlepsze, w końcu ich urok tkwi w prostocie. Tym razem wariacja na temat włoskiego caprese w polskim wydaniu. Soczyste letnie pomidory (najlepiej różne odmiany) w połączeniu z wiejskim twarogiem smakują wyjątkowo dobrze. Taki posiłek sprawdzi się jako szybkie śniadanie lub danie na wynos do lunchboxu.

Sałatka z pomidorów i twarogu

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g dojrzałych pomidorów, najlepiej kilka różnych odmian
  • 200 g wiejskiego twarogu w kostce
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki do posypania
  • Kilkanaście listków bazylii do posypania
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno do skropienia
  • Opieczone kromki chleba do podania

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy, rozkładamy na dwa talerze. Twaróg łamiemy w palcach na większe kawałki i dodajemy do pomidorów. Całość posypujemy czarnuszką i bazylią, polewamy dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z opieczonymi kromkami pieczywa (my opiekamy je na suchej patelni grillowej). Smacznego 🙂

1 komentarz
1

1 komentarz

Ania 20/08/2020 - 12:38 pm

Ta sałatka jest tak prosta i tak niesamowicie mi zasmakowała, że mogłabym jeść codziennie.
Kolejny z setek przepisów, które czerpie od Ciebie i jest fenomenalny!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies