Dzień dobry,
Czasem nieskomplikowane i kilkuskładnikowe przepisy są najlepsze, w końcu ich urok tkwi w prostocie. Tym razem wariacja na temat włoskiego caprese w polskim wydaniu. Soczyste letnie pomidory (najlepiej różne odmiany) w połączeniu z wiejskim twarogiem smakują wyjątkowo dobrze. Taki posiłek sprawdzi się jako szybkie śniadanie lub danie na wynos do lunchboxu.
Sałatka z pomidorów i twarogu
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g dojrzałych pomidorów, najlepiej kilka różnych odmian
- 200 g wiejskiego twarogu w kostce
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki do posypania
- Kilkanaście listków bazylii do posypania
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno do skropienia
- Opieczone kromki chleba do podania
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy, rozkładamy na dwa talerze. Twaróg łamiemy w palcach na większe kawałki i dodajemy do pomidorów. Całość posypujemy czarnuszką i bazylią, polewamy dobrej jakości olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z opieczonymi kromkami pieczywa (my opiekamy je na suchej patelni grillowej). Smacznego 🙂
1 komentarz
Ta sałatka jest tak prosta i tak niesamowicie mi zasmakowała, że mogłabym jeść codziennie.
Kolejny z setek przepisów, które czerpie od Ciebie i jest fenomenalny!