Dzień dobry,
Lubicie fasolkę szparagową? Ja uwielbiam i ostatnio często gości ona w mojej kuchni. Najczęściej w sałatkach, potrawkach warzywnych lub solo, wyjadana prosto z durszlaka. Tym razem przychodzę do Was z pełną warzyw sałatką, która idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Możecie podać ją z grzankami z bagietki lub wzbogacić przepis o kilka łyżek ugotowanej kaszy, która została Wam z obiadu. Smacznego!
Lekka sałatka z fasolką szparagową
1 porcja ma 202 kcal (8 B, 16 W, 12 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 garście ulubionego miksu sałat
- 70 g ciecierzycy, gotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
- 40 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- 2 ogórki małosolne
- 120 g pomidorków koktajlowych
- 150 g ugotowanej fasolki szparagowej (najlepiej sprawdzi się zielona)
- 40 g miękkiego koziego sera w roladce
- Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, malutki kawałek czosnku drobno posiekany, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczamy sałatę, ciecierzycę, kukurydzę.
- Ogórki kroimy w plastry, pomidorki na pół, fasolkę w mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Dokładamy podzielony na mniejsze kawałki ser.
- Składniki dressingu łączymy, polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wskazówka: Do sałatki można przygotować grzanki z ciabatty lub bagietki.
2 komentarze
Malwina kochana, jaki ser prócz koziego (no ten zapach mnie odrzuca) sprawdzi się w tej sałatce? Mam zamiar ja zjeść jutro na kolację 😀
Na pewno feta, spoko będzie też pokrojony w kostkę cheddar. Z mniej wyrazistych kulki mozzarelli.