Lekka sałatka z fasolką szparagową

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie fasolkę szparagową? Ja uwielbiam i ostatnio często gości ona w mojej kuchni. Najczęściej w sałatkach, potrawkach warzywnych lub solo, wyjadana prosto z durszlaka. Tym razem przychodzę do Was z pełną warzyw sałatką, która idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Możecie podać ją z grzankami z bagietki lub wzbogacić przepis o kilka łyżek ugotowanej kaszy, która została Wam z obiadu. Smacznego!

Lekka sałatka z fasolką szparagową

1 porcja ma 202 kcal (8 B, 16 W, 12 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 garście ulubionego miksu sałat
  • 70 g ciecierzycy, gotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 40 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
  • 2 ogórki małosolne
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g ugotowanej fasolki szparagowej (najlepiej sprawdzi się zielona)
  • 40 g miękkiego koziego sera w roladce
  • Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, malutki kawałek czosnku drobno posiekany, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy sałatę, ciecierzycę, kukurydzę.
  2. Ogórki kroimy w plastry, pomidorki na pół, fasolkę w mniejsze kawałki i dodajemy do miski. Dokładamy podzielony na mniejsze kawałki ser.
  3. Składniki dressingu łączymy, polewamy nim sałatkę i delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wskazówka: Do sałatki można przygotować grzanki z ciabatty lub bagietki.

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies