Lekka wiosenna sałatka

przez Malwina

Dzień dobry,

Lekkie sałatki pełne warzyw to jest to, co teraz smakuje zdecydowanie najlepiej. Robię je kilka razy w tygodniu, najczęściej na kolację. Dodatek rzodkiewki, ogórków i szczypiorku sprawia, że taka sałatka kojarzy mi się wyjątkowo wiosennie. Chrupiąca sałata, słodka kukurydza, wyrazisty w smaku ser – niby niewiele składników, a efekt jest naprawdę pyszny i miły dla oka.

Sałatkę możecie podać z dodatkiem grzanek z bagietki. Kromki pieczywa opiekam na patelni grillowej (bez tłuszczu), a następnie nacieram przekrojonym ząbkiem czosnku.

Lekka wiosenna sałatka z jajkami

1 porcja ma 292 kcal (12 B, 2 W, 26 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże garście miksu ulubionych sałat (koniecznie wybierzcie te chrupiące) – 50 g
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 rzodkiewki
  • 1/4 ogórka
  • 40 g sera z niebieską pleśnią, np. lazur, gorgonzola
  • Pół małej szalotki posiekanej w piórka
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatę układamy na półmisku. Dodajemy jajka przekrojone na pół, kukurydz, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka. Ser dzielimy na mniejsze kawałki, dokładamy do sałatki razem z szalotką. Składniki dressingu mieszamy, polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.

Uwagi: Do sałatki można przygotować chrupiące grzanki z bagietki.

6 komentarzy
1

Podobne posty:

6 komentarzy

Zuza 03/06/2020 - 11:33 am

pieknie wyglada:) podejrzewam, ze smakuje jeszcze lepiej 🙂

Odpowiedz
Magda 04/06/2020 - 2:15 pm

Bardzo fajny pomysł. Tylko ja zawsze zjadam tak ze 100 g miksu sałat jeśli robię podobne sałatki (inne składniki już w podobnych proporcjach jak u Ciebie), bo kalorii to nie ma prawie wcale, a zajmuje miejsce w żołądku 😀

Odpowiedz
Natalia 05/06/2020 - 12:27 pm

Idealna – prosta, szybka i smaczna. Jednak zazwyczaj robię większą porcję, nie tylko dla siebie 😛 i czasami dorzucam oliwki, a zamiast seria pleśniowego daję fetę 🙂

Odpowiedz
Andrzej 05/06/2020 - 12:39 pm

Sałatki są świetne na kolację, bardzo często jadam 🙂 Wypróbuję Twój przepis, dzięki!

Odpowiedz
Tomasz 08/06/2020 - 9:22 am

Wygląda apteycznie, chyba zrobię 😉

Odpowiedz
Sałata 13/06/2020 - 9:09 am

Zrobiliśmy sałatkę z Twojego przepisu. Rzeczywiście smakuje tak jak wygląda. To jakaś odmiana w naszych sałatkach.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies