Dzień dobry,
Lekkie sałatki pełne warzyw to jest to, co teraz smakuje zdecydowanie najlepiej. Robię je kilka razy w tygodniu, najczęściej na kolację. Dodatek rzodkiewki, ogórków i szczypiorku sprawia, że taka sałatka kojarzy mi się wyjątkowo wiosennie. Chrupiąca sałata, słodka kukurydza, wyrazisty w smaku ser – niby niewiele składników, a efekt jest naprawdę pyszny i miły dla oka.
Sałatkę możecie podać z dodatkiem grzanek z bagietki. Kromki pieczywa opiekam na patelni grillowej (bez tłuszczu), a następnie nacieram przekrojonym ząbkiem czosnku.
Lekka wiosenna sałatka z jajkami
1 porcja ma 292 kcal (12 B, 2 W, 26 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 duże garście miksu ulubionych sałat (koniecznie wybierzcie te chrupiące) – 50 g
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 4 rzodkiewki
- 1/4 ogórka
- 40 g sera z niebieską pleśnią, np. lazur, gorgonzola
- Pół małej szalotki posiekanej w piórka
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki suszonego oregano, szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę układamy na półmisku. Dodajemy jajka przekrojone na pół, kukurydz, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka. Ser dzielimy na mniejsze kawałki, dokładamy do sałatki razem z szalotką. Składniki dressingu mieszamy, polewamy nim sałatkę. Całość posypujemy szczypiorkiem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Uwagi: Do sałatki można przygotować chrupiące grzanki z bagietki.
6 komentarzy
pieknie wyglada:) podejrzewam, ze smakuje jeszcze lepiej 🙂
Bardzo fajny pomysł. Tylko ja zawsze zjadam tak ze 100 g miksu sałat jeśli robię podobne sałatki (inne składniki już w podobnych proporcjach jak u Ciebie), bo kalorii to nie ma prawie wcale, a zajmuje miejsce w żołądku 😀
Idealna – prosta, szybka i smaczna. Jednak zazwyczaj robię większą porcję, nie tylko dla siebie 😛 i czasami dorzucam oliwki, a zamiast seria pleśniowego daję fetę 🙂
Sałatki są świetne na kolację, bardzo często jadam 🙂 Wypróbuję Twój przepis, dzięki!
Wygląda apteycznie, chyba zrobię 😉
Zrobiliśmy sałatkę z Twojego przepisu. Rzeczywiście smakuje tak jak wygląda. To jakaś odmiana w naszych sałatkach.