Dzień dobry,
Kolej na nową porcję pomysłów w cyklu o sprytnym gotowaniu i przechowywaniu. Tym razem na tapet bierzemy pieczoną paprykę. Uwielbiam ją i bardzo często wykorzystuję w kuchni. Szczególnie upodobałam sobie hummus z papryką, który tak często widujecie w moich lunchboxach. Niestety przygotowanie go zajmuje sporo czasu, bo paprykę trzeba uprzednio upiec. Jest jednak na to bardzo prosty sposób.
Bento Tip #4
Zrób paprykowe babeczki
Jeśli lubicie hummus z papryką, zupę krem z jej dodatkiem lub pasty kanapkowe, to upieczcie większą ilość tego warzywa (ja pakuję od razu dwie blachy), wykorzystajcie ile potrzebujecie, a resztę zamroźcie.
Paprykę obieramy, blendujemy, a następnie przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (u mnie na 1 foremkę wchodzi mus z 1 dużej papryki). Foremki układamy na desce do krojenia i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach babeczki wyjmujemy z foremek i przekładamy do woreczka strunowego (oczywiście takiego, który może być używany w niskich temperaturach). Kiedy najdzie Was ochota na hummus, to na szybko rozmroźcie babeczkę w garnku. Zamrożone kostki można dorzucać do gulaszy (polecam wrzucić do strogonowa!), zup. Można je przechowywać w lodówce przez około 8 miesięcy.
4 komentarze
Genialne! Mrożę dużo zblendowanych rzeczy ale o pieczonej papryce nie pomyślałam.. Czy ten tip można zastosowac również do innych poręczonych warzyw? Np buraka?
Do buraka jak najbardziej. Sama buraki mrożę pokrojone (potem po rozmrożeniu wrzucam do hummusu i blenduję) oraz starte na tarce (do zasmażanych buraków).
Genialne i oszczędne! 😍 Kupiona hurtowo w sezonie na pewno się nie zmarnuje 😎
Super pomysł! Też tak zrobię 🙂