Paprykowe babeczki, czyli mój sposób na pieczoną paprykę

przez Malwina

Dzień dobry,

Kolej na nową porcję pomysłów w cyklu o sprytnym gotowaniu i przechowywaniu. Tym razem na tapet bierzemy pieczoną paprykę. Uwielbiam ją i bardzo często wykorzystuję w kuchni. Szczególnie upodobałam sobie hummus z papryką, który tak często widujecie w moich lunchboxach. Niestety przygotowanie go zajmuje sporo czasu, bo paprykę trzeba uprzednio upiec. Jest jednak na to bardzo prosty sposób.

Bento Tip #4

Zrób paprykowe babeczki

Jeśli lubicie hummus z papryką, zupę krem z jej dodatkiem lub pasty kanapkowe, to upieczcie większą ilość tego warzywa (ja pakuję od razu dwie blachy), wykorzystajcie ile potrzebujecie, a resztę zamroźcie.

Paprykę obieramy, blendujemy, a następnie przekładamy do silikonowych foremek na muffiny (u mnie na 1 foremkę wchodzi mus z 1 dużej papryki). Foremki układamy na desce do krojenia i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach babeczki wyjmujemy z foremek i przekładamy do woreczka strunowego (oczywiście takiego, który może być używany w niskich temperaturach). Kiedy najdzie Was ochota na hummus, to na szybko rozmroźcie babeczkę w garnku. Zamrożone kostki można dorzucać do gulaszy (polecam wrzucić do strogonowa!), zup. Można je przechowywać w lodówce przez około 8 miesięcy.

4 komentarze
4

Podobne posty:

4 komentarze

Maria 02/06/2020 - 7:34 am

Genialne! Mrożę dużo zblendowanych rzeczy ale o pieczonej papryce nie pomyślałam.. Czy ten tip można zastosowac również do innych poręczonych warzyw? Np buraka?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2020 - 7:37 am

Do buraka jak najbardziej. Sama buraki mrożę pokrojone (potem po rozmrożeniu wrzucam do hummusu i blenduję) oraz starte na tarce (do zasmażanych buraków).

Odpowiedz
Asia 02/06/2020 - 8:46 am

Genialne i oszczędne! 😍 Kupiona hurtowo w sezonie na pewno się nie zmarnuje 😎

Odpowiedz
Olenita 21/07/2020 - 7:49 pm

Super pomysł! Też tak zrobię 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies