Omlet na odżywce białkowej

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was przepisem na ulubiony omlet Połówka – mega prosty i szybki, a do tego bardzo smaczny. Połówek odtwarza ten przepis kilka, a może nawet kilkanaście razy w miesiącu. Do przygotowania go będzie Wam potrzebna dobrej jakości odżywka białkowa i to ona będzie miała decydujący wpływ na smak i teksturę omletu.

Omlet podajcie z ulubionymi dodatkami. Super sprawdza się jogurt skyr polany syropem klonowym (lub miodem) i posypany owocami.

Omlet na odżywce białkowej – przepis

1 porcja ma 314 kcal (29 B, 14 W, 15 T)

Składniki (na 1 porcję):

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 15 g dobrej jakości odżywki białkowej waniliowej
  • 15 g mąki owsianej lub orkiszowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Odrobina oleju do natłuszczenia patelni (około 3 g – pół łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. Warto intensywnie napowietrzyć masę.
  2. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej (polecam rozsmarować olej przy pomocy silikonowego pędzelka), wylewamy masę na omlet. Smażymy na najmniejszym ogniu przez kilka minut. Kiedy spód omletu się zrumieni, a góra zacznie się ścinać, ostrożnie odwracamy go na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Smażymy jeszcze przez kilka minut.
  3. Omlet na odżywce białkowej podajemy z ulubionymi dodatkami.
8 komentarzy
0

8 komentarzy

Zuza 29/05/2020 - 9:47 am

same pyszności 🙂 a tak pięknie wygląda, że szkoda jeść 🙂

Odpowiedz
Patrycja 29/05/2020 - 10:03 am

Smakowicie wyglada 😋 Polecisz dobra odżywkę proszę 🙏🏻
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 29/05/2020 - 3:37 pm

Od dłuższego czasu kupujemy Trec Whey 100 i sprawdza się super.

Odpowiedz
Marta 07/06/2020 - 9:48 am

Oo coś dla mojego syna! Czy można prosić o jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem odżywki białkowe?❤

Odpowiedz
Malwina 08/06/2020 - 8:17 am

Postaram się zamieścić coś nowego. Tymczasem odsyłam też do przepisów:
fit serniczki z musem kiwi
serniczki pomarańczowe z malinami

Odpowiedz
Dżaneta 10/06/2020 - 8:00 am

Jaki jogurt ma najlepszą konsystencję do tego omleta? Zwykle są najczęściej dość rzadkie. Skyr? Grecki? Bardzo mi się ten przepis podoba i nie chciałabym go zepsuć.

Odpowiedz
Malwina 12/06/2020 - 7:10 pm

Średniej gęstości będzie najlepszy, czyli nie taki rzadki, nie gęsty jak grecki. Ciężko mi odesłać Cię do jakiejś konkretnej marki, bo my bazujemy na jogurcie własnym. Z każdym efekt będzie inny. Połówek robił ten omlet chyba na wszystkie możliwe sposoby, z różnymi odżywkami, mąkami.

Odpowiedz
Violetta Grzesista 11/06/2020 - 8:08 am

Witam, pyszny ten omlet. Dzisiaj dodałam mrożone borówki, też wyszedł super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies