Dzień dobry,
Lubicie chrupać warzywne słupki? My bardzo, szczególnie w zestawieniu z różnymi pastami lub hummusem. Niestety przygotowane kilkanaście godzin wcześniej, mimo przechowywania w lodówce, szybko tracą swoją jędrność i zaczynają być miękkie. Ale jest oczywiście na to sposób i to banalnie prosty.
Bento Tip #3
Chrupiące słupki warzyw
Aby marchewka i seler naciowy pokrojone w słupki pozostały chrupiące przez kilka dni, należy umieścić je w słoiku, zalać zimną wodą i zakręcony słoik włożyć do lodówki. Wodę trzeba na bieżąco zmieniać. Tak przechowywane warzywa są w dalszym ciągu chrupiące i jędrne.
4 komentarze
Przyznam, że nie wpadłabym na to 😀
Super tip! Wielkie dzięki:)
Można też zalać słoną wodą, nie wkładać do lodówki… a po paru dniach będziemy mieli całkiem dobrą kiszonkę 😉
Hehe, no i przy okazji mamy bardzo zdrową opcję 😉