Pieczenie kilku rodzajów warzyw na raz

przez Malwina

Dzień dobry,

Startujemy z nowym cyklem „Bento Tip”. Co w nim znajdziecie? Będzie to seria krótkich wpisów z poradami, które mają na celu ułatwić Wam gotowanie. Oczywiście nie tylko do bento, bo rozwiązania, które tu znajdziecie, sprawdzą się także na co dzień. Mam nadzieję, że pomysł przypadnie Wam do gustu i w nowej serii znajdziecie sporo inspiracji.

Bento Tip #1

Upiecz kilka pieczeni na jednym ogniu

Chyba w każdym naszym prepie w okresie od jesieni do późnej wiosny pojawiają się pieczone warzywa. Na dużą blachę (albo i dwie blachy) wrzucamy warzywa, które mamy akurat w kuchni. Doprawiamy na rożne sposoby, kropimy olejem i pieczemy. Zazwyczaj ustawiamy temperaturę 180-200 stopni bez termoobiegu (czyli grzałka góra-dół).

Część warzyw piecze się szybciej, część dłużej. Co w takiej sytuacji?

Mamy dwa wyjścia:

  1. Wszystkie warzywa układamy na blaszce i później ściągamy te, które są już gotowe, a resztę pieczemy dalej. To, czy warzywo jest upieczone, wystarczy sprawdzić widelcem.
  2. Na blaszkę wrzucamy warzywa, które pieką się najdłużej i w trakcie pieczenia dodajemy kolejne, biorąc pod uwagę czas ich pieczenia. Tu potrzebujemy troszkę więcej wiedzy na temat tego, jak długo piec dane warzywo.

Które rozwiązanie będzie lepsze dla Was, zdecydujcie sami. My wolimy to pierwsze, bo po prostu możemy sobie już na spokojnie zapakować zmywarkę i ogarnąć kuchnię.

***

O pieczeniu warzyw i ich doprawianiu przygotuję dla Was osobny artykuł.

Jeśli macie jakieś pytania w tym zakresie, piszcie śmiało 🙂

4 komentarze
2

4 komentarze

Magdalenka 06/04/2020 - 1:52 pm

Swietny pomysl!! Prosze jak najwiecej, wszak najlepiej uczyc sie na cudzym doswiadczeniu😉.

Odpowiedz
Zuza 06/04/2020 - 3:42 pm

też zawsze takei rzecyz piekę na raz 🙂 czy na blaszce czy w narzyniu 🙂 szybko i do tego bardziej aormatycznie 🙂

Odpowiedz
Ela 02/06/2020 - 7:38 am

Super pomysł. A nie jest to troszkę tak, że jak coś się piecze dłużej to można pokroić na mniejsze kawałki i się ogarnie? 🙂

Odpowiedz
Malwina 02/06/2020 - 7:50 am

Zależy, co wyląduje na Twojej blaszce. Warto kombinować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies