Panino na trzy sposoby

przez Malwina
panini kanapki jak zrobić

Dzień dobry,

Znacie panini? To pyszne i pożywne kanapki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ciabatty lub wiejskiego chleba. Można je dowolnie nadziewać, wykorzystując ulubione dodatki, takie jak ser, warzywa, zioła.

Tym razem przygotowałam dla Was aż trzy przepisy na panino. Każda kanapka jest inna, każda przepyszna i warta odtworzenia we własnej kuchni. Panini są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno, możecie więc z powodzeniem zapakować je do swojego lunchboxu i zabrać do szkoły lub pracy. Świetnie sprawdzą się też na wypady za miasto, jeśli więc planujecie szaleństwo na stoku, koniecznie wypróbujcie moje dzisiejsze przepisy.

W kanapkach, poza serami i warzywami, znalazły się plastry wegetariańskie VeggieDay. Zakupicie je w sieci sklepów Netto oraz Carrefour.

panini co to jest

Panini z pesto i suszonymi pomidorami

Gdy robię panini, prawie za każdym razem stawiam na kanapki z dodatkiem pesto. Jest wyraziste, dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie przygotować je samodzielnie lub bazować na gotowym produkcie. Pesto zakupicie w każdym supermarkecie.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Bułki kroimy wzdłuż na pół. Pomidory drobno siekamy, ser kroimy w plastry. Spód każdej ciabatty smarujemy pesto, układamy złożone na pół plastry wegetariańskie (po 4 na kanapkę), kolejno układamy kawałki pomidorów i ser.
Przykrywamy górą bułki, a następnie opiekamy kilka minut (w tosterze, grillu elektrycznym, na patelni grillowej) do rozpuszczenia sera.

sprawdzony przepis na panini

Panini z ogórkiem kiszonym i salsą

Niezwykle udane i wyraziste w smaku połączenie składników. Kanapka skrywa w środku kiszone ogórki, domową salsę meksykańską, ser, plastry wegetariańskie z brokułami i czerwoną cebulkę.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 ciabatty
  • 2 łyżki salsy meksykańskiej (domowej lub gotowej ze sklepu)
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • Pół małej czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
  • 2 ogórki kiszone, pokrojone w plastry
  • 6 plastrów żółtego sera, np. tylżyckiego, gouda

Sposób przygotowania:

Ciabattę kroimy wzdłuż na pół. Spód bułki smarujemy salsą, układamy złożone na pół plastry wegetariańskie (po 4 plastry na kanapkę), piórka cebuli, plastry ogórka, ser żółty (po 3 plastry na kanapkę). Przykrywamy górą bułki, a następnie opiekamy kilka minut (w tosterze, grillu elektrycznym, na patelni grillowej) do rozpuszczenia sera.

panini z mozzarellą

Panini z pomidorem i mozzarellą

Pomidory, mozzarella i bazylia to niezwykle udane połączenie, które od razu przywodzi na myśl włoskie smaki. Do środka zapakowałam także plastry wegetariańskie z papryką, dzięki czemu kanapki są nie tylko smaczne, ale i pożywne.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 g)
  • 2 zwarte pomidory, np. lima
  • Przyprawa z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem (lub inny ulubiony miks przypraw z suszonymi pomidorami)
  • Listki świeżej bazylii
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

Sposób przygotowania:

Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Pomidory i ser kroimy w plastry. Na spodniej części bułek układamy plastry mozzarelli, posypujemy je miksem przypraw, kolejno układamy plastry pomidora, listki bazylii i plastry wegetariańskie z papryką (po 4 złożone plastry na kanapkę). Przykrywamy drugą częścią bułki. Kanapki opiekamy przez kilka minut, aż staną się chrupiące, a ser się rozpuści.

Przepisy na panini

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

VeggieDay
8 komentarzy
1

Podobne posty:

8 komentarzy

Iza 27/01/2020 - 7:05 pm

Ulubione kanapki moich dzieci i nie tylko. Uwielbiam je dodatkowo z serem korycińskim, który ma intensywny smak.

Odpowiedz
Tomekk 28/01/2020 - 9:24 am

Uwielbiam kanapki 🙂 a panini chyba najbardziej, więc na pewno wypróbuję wszystkich trzech wariantów 😁

Odpowiedz
Lusia 28/01/2020 - 11:28 am

I za to uwielbiam Twój blog. Zawsze mnie czymś zaskoczysz. Ogórek w kanapce na ciepło, niby takie proste a nigdy bym na to nie wpadła. Ta kanapka wchodzi u nas na stałe do menu. Dziękuje za wszystkie przepisy i inspiracje.

Odpowiedz
Elegancki 05/02/2020 - 9:46 am

Uwielbiam, chyba zrobię <3

Odpowiedz
Mati 07/02/2020 - 10:56 am

Panini z ogórkiem kiszonym i salsą definitywnie wygrywa dla mnie. Ale mi narobiłaś smaka! 😀

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 08/02/2020 - 12:58 pm

kanapki wyglądają cudnie 😀 Idealne na wyprawę w góry i nie tylko

Odpowiedz
Zuza 09/02/2020 - 6:21 pm

rewelacyjne! takimi kanapki można się najeść i jednocześnie przemycić zdrowe rzeczy 🙂

Odpowiedz
Mońki 04/06/2020 - 6:05 pm

Przepyszne! Idealne zarówno na pierwsze śniadanie jak i na przekąskę w pracy czy też w szkole. Wypróbowałam wszystkie trzy opcje i najbardziej smakuje mi ta z ogórkiem kiszonym i salsą. Bardzo wyraziste połączenie. Przygotowuje je w domu też w innych wariantach. Lubimy je zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies