Dzień dobry,
Mamy grudzień, zapewne więc spora część z Was myślami jest już blisko nadchodzących świąt. Warto umilić sobie ten czas drobnymi przyjemnościami. Ciepły koc, zapachowe świeczki, rozgrzewająca herbata i deser pachnący piernikiem to moim zdaniem grudniowy niezbędnik. Mam nadzieję, że skusicie się w tym roku na mój przepis na pyszne crumble z budyniem.
Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Postanowiłam troszkę podkręcić to klasyczne danie i wzbogacić je o dodatek budyniu. Waniliowa masa, pachnące cynamonem jabłka i piernikowa kruszonka to wyjątkowo udane połączenie. Oczywiście możecie wykorzystać inne ulubione owoce, pamiętajcie tylko, że najlepiej postawić na te mniej soczyste. Świetnie sprawdzą się, np. gruszki lub wydrylowane wiśnie.
Do przygotowania deseru wykorzystałam budyń o smaku waniliowym bez glutenu Dr. Oetker. W asortymencie marki znajdziecie więcej produktów dedykowanych alergikom (oznaczone przekreślonym kłosem), m.in. galaretki, kisiel, proszek do pieczenia i wiele innych.
Crumble z budyniem i piernikową kruszonką
1 porcja ma 180 kcal (4 B, 19 W, 9 T)
Składniki (na 6 porcji):
- 3 słodkie jabłka
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 opakowanie Budyń smak waniliowy (bez glutenu) Dr. Oetker + 3 łyżki erytrolu
- Kruszonka piernikowa: 100 g mąki owsianej bezglutenowej, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 50 g zimnego masła, 50 g erytrolu
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do posłodzenia użyłam 3 łyżek erytrolu, ale oczywiście możecie wykorzystać zwykły cukier lub ksylitol. Budyń studzimy. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami i odstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Przekładamy do 6 kokilek. Na jabłka nakładamy warstwę budyniu i posypujemy go kruszonką. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około 25-30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło, np. z lodami lub na zimno.
Uwagi:
- W przepisie zamiast erytrolu można wykorzystać zwykły cukier.
- Crumble przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Najlepiej zjeść je w przeciągu dwóch dni.
Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker.
9 komentarzy
Ojeju, ale mi smaka narobiłaś! uwielbiam zapach piernika, pomarańczy (mandarynek), cynamonu i jabłek. Taki… świąteczny aromat. Niestety nie mam kokilek, a jak robiłam coś podobnego w silikonowych foremkach na muffiny, to jakoś nie do końca mi wyszlo :<
Następnym razem zrób w większej formie do zapiekania. Crumble je się łyżeczką, nie wyjmuje się z foremek 🙂
U mnie zawsze tradycyjnie robimy szarlotkę, ale w tym roku chyba przygotujemy takie pyszne cudo 😀
Robiliśmy dziś z wnukami. Najlepsze jakie jedliśmy. Jutro powtórka. Malwinko, myślisz że z budyniem czekoladowym też będzie smacznie?
Patrzę i patrzę i napatrzeć się nie mogę. Tak apetycznie to wygląda, świątecznie i aromatycznie . Wtulilabym się w koc z kokilką taką 🎄
Gdzie można znaleźć takie kokilki?
Duka.
Mąka owsiana=zmielone płatki owsiane?
Dokładnie!