Parówki w cieście drożdżowym z trzema sosami

przez Malwina
Parówki w cieście drożdżowym

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was przepis idealny na Andrzejki. Jeśli planujecie spotkanie w gronie znajomych, to parówki w cieście drożdżowym z pewnością jako pierwsze znikną z Waszego stołu. Proponuję podać je z ulubionymi dipami. Sama postawiłam na trzy zimne sosy, które moim zdaniem fajnie komponują się z tymi bułeczkami. Jeśli nie macie ochoty bawić się w robienie sosów, możecie po prostu serwować je polane dobrej jakości ketchupem, sosem sriracha, musztardą lub majonezem. Andrzejki są raz w roku, więc na chwilę zapomnijcie o liczeniu kalorii 😉

Do środka bułek zapakowałam parówki wegetariańskie od VeggieDay, które zapewne większość z Was kojarzy z moich wpisów. To produkt na bazie białka jaja kurzego, a nie na bazie soi, co z pewnością będzie zaletą dla wielu osób cierpiących na alergie pokarmowe. Marka VeggieDay w swojej ofercie ma także plastry idealne na kanapki. Ich produktów szukajcie w sklepach Netto oraz Carrefour.

Parówki w cieście drożdżowym – przepis

Składniki (na 8 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) + mąka do podsypania
  • Pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 opakowania Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • Do posmarowania: 2 łyżeczki melasy (u mnie z trzciny cukrowej) i 2 łyżeczki wody (jeśli nie macie melasy, możecie posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem
  • Sezam i czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę (polecam ją podgrzać), oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką. Odkładamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Parówki osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i dzielimy na 8 części. Każdą spłaszczamy, na środku kładziemy parówkę, a następnie sklejamy ciasto. Bułeczki z parówkami układamy w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (pamiętajcie, by ułożyć je łączeniem do dołu). Ciasto smarujemy melasą wymieszaną z wodą i posypujemy ziarnami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki pieczemy przez około 20-25 minut, aż ich spody ładnie się zrumienią. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipami.

Uwagi:

  • Ciasto drożdżowe można wzbogacić o dodatek suszonych ziół, np. oregano, czosnku niedźwiedziego, bazylii, tymianku.
  • Parówki można zawinąć w plaster żółtego sera
  • Do środka każdej bułki można dodać odrobinę gładkiej musztardy. Smarujemy nią ciasto, układamy parówkę i sklejamy.
  • Bułeczki można po upieczeniu naciąć wzdłuż i nadziać surówką z kapusty lub inną ulubioną.

Dip z ogórkiem konserwowym

Składniki:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka katchupu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 korniszon, pokrojony w niedużą kostkę

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy w miseczce. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej sosu sojowego.

Dip czosnkowy z kaparami

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu (w wersji odchudzonej można użyć jogurtu greckiego)
  • Pół łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • Cukier lub erytrol do smaku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy przy pomocy małej łyżeczki.

Pikantny różowy dip

Składniki:

  • 1 czubata łyżka majonezu ( w wersji odchudzonej jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • Kilka kropel tabasco do smaku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżeczki.

Parówki w cieście drożdżowym

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Michał 28/11/2019 - 8:45 am

Genialny pomysł 🙂

Odpowiedz
Marta P. 28/11/2019 - 9:49 am

No własnie jak popatrzyłam tylko na te bułeczki, od razu pomyślałam o dosypaniu do ciasta oregano i bazylii – a potem, jak dodałaś, żeby w andrzejki nie liczyć kalorii, dodałam w myślach „hm, to może plastrem dobrej jakości sera? Albo mozzarella?” 😀 Przepis jest super! Wprawdzie nie planuję imprezy, ale na pewno przetestuję 🙂 W Sylwestra tez będzie jak znalazł!

Odpowiedz
AG 28/11/2019 - 3:10 pm

Wygląda przepysznie na tych zdjęciach i pewnie tak smakuje. Zabieram się do robienia tych parówek w cieście 😀

Odpowiedz
Zibi 03/12/2019 - 7:32 am

Czy można użyć jakiejś „zdrowszej” mąki ?

Odpowiedz
Malwina 04/12/2019 - 7:58 am

Sprawdzi się orkiszowa.

Odpowiedz
Luśka 03/12/2019 - 7:32 am

Robiłam w niedzielę dla wnuczat. Dodałam do środka plasterki papryki. Świetne, wszyscy się zajadamy.

Odpowiedz
Grzesiek 03/12/2019 - 8:19 am

Ciekawe czy sosik tatarski grałby z tymi bułeczkami? ☺️

Odpowiedz
Magda 04/12/2019 - 7:43 am

Będą robione na imprezę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies