Dzień dobry,
Tym razem mam dla Was przepis idealny na Andrzejki. Jeśli planujecie spotkanie w gronie znajomych, to parówki w cieście drożdżowym z pewnością jako pierwsze znikną z Waszego stołu. Proponuję podać je z ulubionymi dipami. Sama postawiłam na trzy zimne sosy, które moim zdaniem fajnie komponują się z tymi bułeczkami. Jeśli nie macie ochoty bawić się w robienie sosów, możecie po prostu serwować je polane dobrej jakości ketchupem, sosem sriracha, musztardą lub majonezem. Andrzejki są raz w roku, więc na chwilę zapomnijcie o liczeniu kalorii 😉
Do środka bułek zapakowałam parówki wegetariańskie od VeggieDay, które zapewne większość z Was kojarzy z moich wpisów. To produkt na bazie białka jaja kurzego, a nie na bazie soi, co z pewnością będzie zaletą dla wielu osób cierpiących na alergie pokarmowe. Marka VeggieDay w swojej ofercie ma także plastry idealne na kanapki. Ich produktów szukajcie w sklepach Netto oraz Carrefour.
Parówki w cieście drożdżowym – przepis
Składniki (na 8 sztuk):
- 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) + mąka do podsypania
- Pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- Pół łyżeczki cukru
- 180 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 opakowania Parówek wegetariańskich VeggieDay
- Do posmarowania: 2 łyżeczki melasy (u mnie z trzciny cukrowej) i 2 łyżeczki wody (jeśli nie macie melasy, możecie posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem
- Sezam i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę (polecam ją podgrzać), oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką. Odkładamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Parówki osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na pół. Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną delikatnie mąką i dzielimy na 8 części. Każdą spłaszczamy, na środku kładziemy parówkę, a następnie sklejamy ciasto. Bułeczki z parówkami układamy w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem (pamiętajcie, by ułożyć je łączeniem do dołu). Ciasto smarujemy melasą wymieszaną z wodą i posypujemy ziarnami.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki pieczemy przez około 20-25 minut, aż ich spody ładnie się zrumienią. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy na ciepło lub na zimno z dipami.
Uwagi:
- Ciasto drożdżowe można wzbogacić o dodatek suszonych ziół, np. oregano, czosnku niedźwiedziego, bazylii, tymianku.
- Parówki można zawinąć w plaster żółtego sera
- Do środka każdej bułki można dodać odrobinę gładkiej musztardy. Smarujemy nią ciasto, układamy parówkę i sklejamy.
- Bułeczki można po upieczeniu naciąć wzdłuż i nadziać surówką z kapusty lub inną ulubioną.
Dip z ogórkiem konserwowym
Składniki:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka katchupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 korniszon, pokrojony w niedużą kostkę
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy w miseczce. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej sosu sojowego.
Dip czosnkowy z kaparami
Składniki:
- 2 łyżki majonezu (w wersji odchudzonej można użyć jogurtu greckiego)
- Pół łyżeczki kaparów, posiekanych
- 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- Cukier lub erytrol do smaku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy przy pomocy małej łyżeczki.
Pikantny różowy dip
Składniki:
- 1 czubata łyżka majonezu ( w wersji odchudzonej jogurtu greckiego)
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- Kilka kropel tabasco do smaku
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy przy pomocy łyżeczki.
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
8 komentarzy
Genialny pomysł 🙂
No własnie jak popatrzyłam tylko na te bułeczki, od razu pomyślałam o dosypaniu do ciasta oregano i bazylii – a potem, jak dodałaś, żeby w andrzejki nie liczyć kalorii, dodałam w myślach „hm, to może plastrem dobrej jakości sera? Albo mozzarella?” 😀 Przepis jest super! Wprawdzie nie planuję imprezy, ale na pewno przetestuję 🙂 W Sylwestra tez będzie jak znalazł!
Wygląda przepysznie na tych zdjęciach i pewnie tak smakuje. Zabieram się do robienia tych parówek w cieście 😀
Czy można użyć jakiejś „zdrowszej” mąki ?
Sprawdzi się orkiszowa.
Robiłam w niedzielę dla wnuczat. Dodałam do środka plasterki papryki. Świetne, wszyscy się zajadamy.
Ciekawe czy sosik tatarski grałby z tymi bułeczkami? ☺️
Będą robione na imprezę 🙂