Bento w 15 minut #2

przez Malwina

Dzień dobry,

Wpis bento w 15 minut spotkał się z ogromnym zainteresowaniem z Waszej strony. Kilka osób zasugerowało, że fajnie byłoby czytać takie posty częściej. W końcu każdy z nas chciałby pakować do pudełek smaczne i szybkie w przygotowaniu potrawy.

Idąc za ciosem, mam dla Was trzy nowe dania idealne na wynos. Co dobrego tym razem przygotowałam? Prostą pastę kanapkową z wędzonego twarogu, idealny do kawy fit serniczek na zimno z figami i gorzką czekoladą oraz pyszną sałatkę z brokułem i fetą. Oczywiście przy każdym przepisie znajdziecie też informację o kaloriach i zamiennikach, by było jeszcze prościej i przyjemniej.

Pasta z wędzonego twarogu

1 porcja (bez pieczywa) to 386 kcal (37 B, 7 W, 23 T)

Ten przepis pochodzi z mojej najnowszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”. To jedna z ulubionych past kanapkowych Połówka. Jest prosta, szybka i pyszna – czego chcieć więcej. Najlepiej rozsmarować ją na chlebie krótko przed planowanym jedzeniem. Pieczywo trzymamy poza lodówką i wkładamy do lunchboxu przed wyjściem z domu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g wędzonego półtłustego twarogu
  • Pół cebuli
  • 25 g jogurtu naturalnego 1,5 %
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • Posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Twaróg umieszczamy w rozdrabniaczu. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Studzimy.

Do twarogu dodajemu jogurt, sól i pieprz do smaku. Blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej jogurtu, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Dokładamy cebulkę, mieszamy łyżką. Pastą przekładamy do lunchboxu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wersja wegańska: Zamiast wędzonego twarogu użyjcie dobrej jakości wędzonego tofu i jogurtu sojowego. Zamiast jogurtu można dodać odrobinę napoju sojowego. Myślę, że fajnie może zagrać też mały chlust wody z kiszonych ogórków.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni. Szczypiorek najlepiej dodawać na świeżo.

Fit serniczek z figami i czekoladą

1 duża porcja ma 450 kcal (34 B, 31 W, 22 T)

Obok tego serniczka nie można przejść obojętnie. Delikatna masa serowa o smaku waniliowym, gorzka czekolada i figi. Jakie to jest pyszne! Myślę, że to obowiązkowy deser tej jesieni. Możecie przygotować go od razu w lunchboxie, jak zrobiłam to ja, lub w małych słoiczkach.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g naturalnego serka homogenizowanego bez cukru (u mnie 7,5 % tłuszczu)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie olejku)
  • 30 g odżywki białkowej (u mnie waniliowej)
  • 15 g żelatyny
  • 70 ml mleka 2 %
  • 3 dojrzałe figi
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (10 g)

Sposób przygotowania:

Serek homogenizowany miksujemy dokładnie z białkiem i pastą/ekstraktem z wanilii. Żelatynę mieszamy z mlekiem i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia, uważając by nie zagotować mikstury. Rozpuszczoną żelatynę studzimy. Cały czas miksując, wlewamy żelatynę do serka cienką stróżką.

Masę na sernik przelewamy do dwóch małych pojemników (ja użyłam tych średnich dzielonych z Lidla). Można wykorzystać też malutkie słoiczki. Figi kroimy, układamy na wierzchu. Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch serniczków. Pojemniki odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni.

Uwagi: Jeśli nie chcecie używać odżywki, pomińcie ją i do masy dodajcie płynny miód lub syrop klonowy w ilości wg waszej preferencji.

Sałatka z brokułem i fetą

1 duża porcja sałatki to 480 kcal (15 B, 39 W i 28 T)

Brokuł i ser feta to naprawdę zgrany duet. Szczególnie gdy wzbogacimy go o prażone ziarna i porcję zdrowych węglowodanów. Tym razem postawiłam na Monini Rice&More Bulgur&Quinoa. W składzie tego produktu znajdziecie kaszę bulgur, czerwoną komosę, dziki ryż, oliwę extra vergine i sól morską. To idealna baza do szybkich w przygotowaniu sałatek i nie tylko. Produkt ten kupicie w Auchan, Makro, Selgros, a także w większych Żabkach i sklepach sieci Fresh Market. Widuję go także w Lidlu.

Składniki (na 2 porcje):

Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, malutki ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy brokuł, gotujemy kilka minut do preferowanej miękkości. Odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą. Zawartość opakowania Monini Rice&More przekładamy do miski, dodajemy wystudzone różyczki, pokruszony lub pokrojony w kostkę ser, słonecznik.

Przygotowujemy dressing. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski z sałatką wlewamy dressing, mieszamy.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Wersja wegańska: Super będzie tu pasować wędzone tofu. Można je wcześniej podsmażyć delikatnie na patelni.

Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.

13 komentarzy
3

Podobne posty:

13 komentarzy

Chocolade 20/09/2019 - 7:39 pm

Serniczek wygląda bosko 😀

Odpowiedz
Zuza 20/09/2019 - 9:12 pm

mnie już życie nauczyło, że takie błyskawiczne pudełka zazwyczaj wychodzą najlepsze 😀 smakowite propozycje 🙂

Odpowiedz
Marzynia 20/09/2019 - 9:43 pm

Nie robię tego, ale i tak miło popatrzeć i poczytać 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 22/09/2019 - 5:04 pm

Hej, jakiej firmy kupujesz naturalny serek homogenizowany bez cukru? Mam wrażenie, że szukam igły w stogu siana :/

Odpowiedz
Malwina 23/09/2019 - 6:34 am

Serek z Lidla (niebieski). Jego skład to: mleko odtłuszczone, śmietanka i bakterie fermentacji mlekowej. Kupowałam większe opakowanie z ich akcji XXL.

Odpowiedz
Kasia 25/09/2019 - 7:02 am

Mam pytanie jakie owoce można jeszcze użyć oprócz fig?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2019 - 7:03 am

Jakie tylko chcesz 🙂 Teraz niedrogie są winogrona (ale postaw na te bezpestkowe). Można użyć borówek, malin, wyfiletowanych pomarańczy.

Odpowiedz
Anika 03/10/2019 - 1:00 pm

Sernik petarda. Robiłam już dwa razy. Jaką odżywkę polecasz?

Odpowiedz
Mateusz 10/10/2019 - 6:33 am

Pasta z wędzonego twarogu brzmi ciekawie. Czas wypróbować.

Odpowiedz
Roberta 10/10/2019 - 7:07 am

Tak prosta, a tak wspaniała sałatka 🙂 robiłam ją już dwa razy i zapewne zrobię ja jeszcze trzeci i czwarty raz 🙂

Odpowiedz
Tymek 10/10/2019 - 7:33 am

Ten cykl jest naprawdę świetny!
Chcę więcej, więcej… I jeszcze więcej 😁😁😁

Odpowiedz
Michał 11/10/2019 - 8:20 am

Pyszności 🙂

Odpowiedz
Martynosia 11/10/2019 - 9:52 am

Szybkie, proste i smaczne, czyli to co lubie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies