Dzień dobry,
Skrzynki na ryneczku uginają się od pysznych i kolorowych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas i wprowadzić do swojej diety więcej sezonowych produktów. A jest w czym wybierać, w końcu mamy lato.
Dla mnie to czas, kiedy jem zdecydowanie najwięcej sałatek. Stawiam na te bardziej pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić mi obiad lub kolację w cieplejsze dni. Oczywiście obowiązkowo muszą być proste i szybkie w przygotowaniu, nic tak bowiem nie zniechęca do bentowania, jak długie przesiadywanie w kuchni.
Dzisiejszy post powstał w ramach współpracy z marką Monini Polska i jest pierwszym z serii wpisów lunchboxowych, jakie dla Was planuję w najbliższym czasie. W roli głównej świetny produkt, który doceni każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i nie zawsze ma czas na gotowanie.
Monini Rice&More 90 sek., bo to o nim mowa, to naturalne kompozycje ryżu i kasz z dodatkiem oliwy i soli morskiej. Ziarna zostały przygotowane na parze i po otwarciu opakowania są gotowe do spożycia. Można jeść je na ciepło po podgrzaniu (np. na patelni) lub na zimno w sałatkach. To produkt zdrowy, o dużej zawartości błonnika, bogaty w mikroelementy. Dostępny jest w trzech wersjach smakowych: Bulgur&quinoa, 7 ziaren oraz włoski orkisz, soczewica & brązowy ryż. Dziś na tapet wezmę dwa pierwsze produkty i pokażę Wam, jak wykorzystać je do przygotowania smacznych sałatek, które idealnie wkomponują się w letnie menu.
Sałatka z bobem i serem feta
Wartości odżywcze w 1 porcji: 420 kcal (17 B, 28 W, 26 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 350 g młodego bobu
- 1 mała czerwona cebulka
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 kawałki papryki konserwowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 g sera feta
- 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa *
- 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Młody bób gotuje się stosunkowo szybko. Zazwyczaj zajmuje to około 5 minut. Starszy i przeleżany bób należy gotować dłużej. Pamiętajcie, by go nie rozgotować. Bób odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą, obieramy z łupinek. Cebulkę kroimy w piórka, pomidorki na pół, paprykę w drobną kostkę, ser kruszymy w kawałki.
W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa. Dodajemy warzywa, ser, pestki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki dressingu mieszamy i dodajemy do miski z sałatką.
Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku. Sałatkę należy zjeść w przeciągu doby. Jeśli chcecie przechowywać ją dłużej, transportujcie dressing osobno, a pomidory dorzućcie do pudełka przed wyjściem do pracy.
*Skład: woda, kasza bulgur z pszenicy, czerwona quinoa, ryż dziki, oliwa z oliwek extra vergine, sól morska.
Sałatka z fasolką szparagową i jajkiem
Wartości odżywcze w 1 porcji: 443 kcal (23 B, 31 W, 26 B)
Składniki (na 3 porcje):
- 3 jajka
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- garść pomidorów koktajlowych
- 40 g oliwek kalamata (lub innych ulubionych)
- 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa
- mała czerwona cebulka
- 1 miniaturowa sałata rzymska
- kilka listków bazylii
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odcieku)
- dressing: 4 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i lodem. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skorupek, kroimy w ćwiartki. Fasolkę obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół, oliwki pozbawiamy pestek. Cebulkę siekamy w piórka. Sałatę rwiemy w mniejsze kawałki. Składniki dressingu łączymy.
W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa. Dodajemy jajka, fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę, sałatę, bazylię, odsączonego tuńczyka. Polewamy dressingiem. Mieszamy.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce. Sałatkę należy zjeść w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Jeśli zamierzacie ją jeść kolejnego dnia, transportujcie dressing osobno, a pomidorki dorzućcie do pudełka przed wyjściem do pracy/szkoły. Nie krójcie ich, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado
Wartości odżywcze w 1 porcji: 377 kcal (22 B, 30 W i 18 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 200 g wędzonej piersi z kurczaka
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 70 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
- 2 ogórki gruntowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- 70 g miękkiego koziego sera
- pół dojrzałego awokado (40 g) plus sok z cytryny do skropienia
- 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren
- dressing: 2 łyżki oliwy ev, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Ser kruszymy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Ja pokroiłam je w plasterki i ułożyłam ozdobnie na sałatce. Składniki dressingu łączymy (najwygodniej zrobić to w małym słoiczku).
W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren. Dodajemy mięso, warzywa, ser, dressing. Mieszamy.
Przechowywanie: Sałatkę należy zjeść w przeciągu doby. Jeśli chcecie przechowywać ją dłużej, transportujcie dressing osobno i dodajcie do sałatki tuż przed jedzeniem. Pomidory najlepiej pozostawić w całości i dorzucić do lunchboxu przed wyjściem do pracy.
*skład: ryż biały długoziarnisty, jagody pszenicy, quinoa biała, quinoa czerwona, ryż czerwony, ryż dziki, kasza bulgur z pszenicy, soczewica, oliwa z oliwek extra vergine, sól morska.
Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.
25 komentarzy
Wygląda przepysznie, zaraz po pracy trzeba udać się po produkty i wypróbuje przepis 🙂
Wszystkie trzy sałatki wyglądają super apetycznie, zjadłabym z wielkim apetytem każdą z nich 🙂
Częstuj się 🙂
Och nie mogę się doczekać nowej serii wpisów. Sałatki super. Dla mnie zrobię te z bobem a dla faceta z kurczakiem. Tylko muszę kupić te mieszanki.
Szykuję dla Was wkrótce kilka lunchboxowych niespodzianek 🙂
Slinka sama leci bez opamiętania! Będą w mojej podręcznej pamięci na stałe.
Moim faworytem jest sałatka z bobem. Ale wszystkie wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno je wypróbuję!
Daj znać, jak zrobisz 🙂
Ta z bobem i serem feta absolutnie dla mnie. Uwielbiam!
Częstuj się 🙂
Pieknie wyglądają, są zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej. Wypróbuję z pewnością.
Biorę wszystkie trzy 🙂 Uwielbiam sałatki 🙂
Dobry wybór 😉
Cudowne zdjęcia:)
Dziękuję!
Zrobię z bobem ale nie chce mi się szukać mieszanki więc ugotuje kaszę bulgur I qinoa I Wana zrobię własną 😉
czasami fajnie mieć pod ręką takie gotowe mieszanki 🙂
pRZYDATNE I PRAKTYCZNE 🙂
Cieszę się, że pokazujesz, że zdrowo nie musi oznaczać nudnego i czasochłonnego jedzenia 🙂
Tydzień temu szukałam przepisu na sałatkę z bobem i serem fetą, jak teraz żałuję, że nie trafiłam do Ciebie wczesniej :(, ale nic straconego! 😀 Uwielbiam proste i szybkie sałatki, w których bazą jest kasza bulgur, kuskus, pęczak lub inne tego typu kasze 🙂
Takie sałatki je się już oczami!
Uwielbiam szybkie sałatki a twoje przepisy zawsze się sprawdzają , spróbuję na pewno ! 😁
Przepisy super 😀 Ale przyznam,że dla takeigo leniwca jak ja taka kasza/ ryż w opakowaniu to fajna opcja
Zdjęcie przesłała czytelniczka Kinga.
Zdjęcia przesłał czytelnik Michał.