3 ekspresowe sałatki do pracy

przez Malwina

Dzień dobry,

Skrzynki na ryneczku uginają się od pysznych i kolorowych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas i wprowadzić do swojej diety więcej sezonowych produktów. A jest w czym wybierać, w końcu mamy lato.

Dla mnie to czas, kiedy jem zdecydowanie najwięcej sałatek. Stawiam na te bardziej pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić mi obiad lub kolację w cieplejsze dni. Oczywiście obowiązkowo muszą być proste i szybkie w przygotowaniu, nic tak bowiem nie zniechęca do bentowania, jak długie przesiadywanie w kuchni.

Dzisiejszy post powstał w ramach współpracy z marką Monini Polska i jest pierwszym z serii wpisów lunchboxowych, jakie dla Was planuję w najbliższym czasie. W roli głównej świetny produkt, który doceni każdy, kto stara się zdrowo odżywiać i nie zawsze ma czas na gotowanie.

Monini Rice&More 90 sek., bo to o nim mowa, to naturalne kompozycje ryżu i kasz z dodatkiem oliwy i soli morskiej. Ziarna zostały przygotowane na parze i po otwarciu opakowania są gotowe do spożycia. Można jeść je na ciepło po podgrzaniu (np. na patelni) lub na zimno w sałatkach. To produkt zdrowy, o dużej zawartości błonnika, bogaty w mikroelementy. Dostępny jest w trzech wersjach smakowych: Bulgur&quinoa, 7 ziaren oraz włoski orkisz, soczewica & brązowy ryż. Dziś na tapet wezmę dwa pierwsze produkty i pokażę Wam, jak wykorzystać je do przygotowania smacznych sałatek, które idealnie wkomponują się w letnie menu.

Sałatka z bobem i serem feta

Wartości odżywcze w 1 porcji: 420 kcal (17 B, 28 W, 26 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 350 g młodego bobu
  • 1 mała czerwona cebulka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g sera feta
  • 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa *
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • dressing: 3 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Młody bób gotuje się stosunkowo szybko. Zazwyczaj zajmuje to około 5 minut. Starszy i przeleżany bób należy gotować dłużej. Pamiętajcie, by go nie rozgotować. Bób odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą, obieramy z łupinek. Cebulkę kroimy w piórka, pomidorki na pół, paprykę w drobną kostkę, ser kruszymy w kawałki.

W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa. Dodajemy warzywa, ser, pestki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki dressingu mieszamy i dodajemy do miski z sałatką.

Przechowywanie: W lodówce w zamkniętym pojemniku. Sałatkę należy zjeść w przeciągu doby. Jeśli chcecie przechowywać ją dłużej, transportujcie dressing osobno, a pomidory dorzućcie do pudełka przed wyjściem do pracy.

*Skład: woda, kasza bulgur z pszenicy, czerwona quinoa, ryż dziki, oliwa z oliwek extra vergine, sól morska.

Sałatka z fasolką szparagową i jajkiem

Wartości odżywcze w 1 porcji: 443 kcal (23 B, 31 W, 26 B)

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 jajka
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 40 g oliwek kalamata (lub innych ulubionych)
  • 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa
  • mała czerwona cebulka
  • 1 miniaturowa sałata rzymska
  • kilka listków bazylii
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odcieku)
  • dressing: 4 łyżki oliwy ev, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i lodem. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skorupek, kroimy w ćwiartki. Fasolkę obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, kroimy w mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na pół, oliwki pozbawiamy pestek. Cebulkę siekamy w piórka. Sałatę rwiemy w mniejsze kawałki. Składniki dressingu łączymy.

W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. Bulgur&Quinoa. Dodajemy jajka, fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę, sałatę, bazylię, odsączonego tuńczyka. Polewamy dressingiem. Mieszamy.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce. Sałatkę należy zjeść w przeciągu kilku godzin od przygotowania. Jeśli zamierzacie ją jeść kolejnego dnia, transportujcie dressing osobno, a pomidorki dorzućcie do pudełka przed wyjściem do pracy/szkoły. Nie krójcie ich, aby nie puściły zbyt dużo soku.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i awokado

Wartości odżywcze w 1 porcji: 377 kcal (22 B, 30 W i 18 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 70 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga po odcieku)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 70 g miękkiego koziego sera
  • pół dojrzałego awokado (40 g) plus sok z cytryny do skropienia
  • 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren
  • dressing: 2 łyżki oliwy ev, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Pomidorki kroimy na pół. Ser kruszymy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Ja pokroiłam je w plasterki i ułożyłam ozdobnie na sałatce. Składniki dressingu łączymy (najwygodniej zrobić to w małym słoiczku).

W misce umieszczamy zawartość opakowania Monini Rice&More 90 sek. 7 ziaren. Dodajemy mięso, warzywa, ser, dressing. Mieszamy.

Przechowywanie: Sałatkę należy zjeść w przeciągu doby. Jeśli chcecie przechowywać ją dłużej, transportujcie dressing osobno i dodajcie do sałatki tuż przed jedzeniem. Pomidory najlepiej pozostawić w całości i dorzucić do lunchboxu przed wyjściem do pracy.

*skład: ryż biały długoziarnisty, jagody pszenicy, quinoa biała, quinoa czerwona, ryż czerwony, ryż dziki, kasza bulgur z pszenicy, soczewica, oliwa z oliwek extra vergine, sól morska. 

Wpis powstał we współpracy z marką Monini Polska.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Michał 16/07/2019 - 1:51 pm

Wygląda przepysznie, zaraz po pracy trzeba udać się po produkty i wypróbuje przepis 🙂

Odpowiedz
Magda 16/07/2019 - 3:26 pm

Wszystkie trzy sałatki wyglądają super apetycznie, zjadłabym z wielkim apetytem każdą z nich 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:12 am

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
Lusia 16/07/2019 - 3:30 pm

Och nie mogę się doczekać nowej serii wpisów. Sałatki super. Dla mnie zrobię te z bobem a dla faceta z kurczakiem. Tylko muszę kupić te mieszanki.

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:13 am

Szykuję dla Was wkrótce kilka lunchboxowych niespodzianek 🙂

Odpowiedz
Magdalenka 16/07/2019 - 4:58 pm

Slinka sama leci bez opamiętania! Będą w mojej podręcznej pamięci na stałe.

Odpowiedz
JustInka 16/07/2019 - 9:16 pm

Moim faworytem jest sałatka z bobem. Ale wszystkie wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno je wypróbuję!

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:13 am

Daj znać, jak zrobisz 🙂

Odpowiedz
Mateusz 17/07/2019 - 6:24 am

Ta z bobem i serem feta absolutnie dla mnie. Uwielbiam!

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:13 am

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
Emilia 17/07/2019 - 8:02 am

Pieknie wyglądają, są zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej. Wypróbuję z pewnością.

Odpowiedz
Beti 17/07/2019 - 8:59 am

Biorę wszystkie trzy 🙂 Uwielbiam sałatki 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:13 am

Dobry wybór 😉

Odpowiedz
natalia20041989 17/07/2019 - 9:27 am

Cudowne zdjęcia:)

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:13 am

Dziękuję!

Odpowiedz
Ania 17/07/2019 - 1:00 pm

Zrobię z bobem ale nie chce mi się szukać mieszanki więc ugotuje kaszę bulgur I qinoa I Wana zrobię własną 😉

Odpowiedz
Zuza 17/07/2019 - 3:52 pm

czasami fajnie mieć pod ręką takie gotowe mieszanki 🙂

Odpowiedz
ervi 18/07/2019 - 8:53 am

pRZYDATNE I PRAKTYCZNE 🙂

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 18/07/2019 - 12:01 pm

Cieszę się, że pokazujesz, że zdrowo nie musi oznaczać nudnego i czasochłonnego jedzenia 🙂

Odpowiedz
Monika 18/07/2019 - 1:46 pm

Tydzień temu szukałam przepisu na sałatkę z bobem i serem fetą, jak teraz żałuję, że nie trafiłam do Ciebie wczesniej :(, ale nic straconego! 😀 Uwielbiam proste i szybkie sałatki, w których bazą jest kasza bulgur, kuskus, pęczak lub inne tego typu kasze 🙂

Odpowiedz
Patrycja Reszko 18/07/2019 - 3:23 pm

Takie sałatki je się już oczami!

Odpowiedz
Woolinek 18/07/2019 - 5:15 pm

Uwielbiam szybkie sałatki a twoje przepisy zawsze się sprawdzają , spróbuję na pewno ! 😁

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 19/07/2019 - 6:48 pm

Przepisy super 😀 Ale przyznam,że dla takeigo leniwca jak ja taka kasza/ ryż w opakowaniu to fajna opcja

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:09 am

sałatka do lunchboxu

Zdjęcie przesłała czytelniczka Kinga.

Odpowiedz
Malwina 24/07/2019 - 5:10 am

sałatka do lunchboxu

Zdjęcia przesłał czytelnik Michał.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies