Stir-fry z kaszą i warzywami

przez Malwina

Dzień dobry,

Jeśli zostanie Wam czasem troszkę kaszy z obiadu lub kolacji, to podrzucam fajny i szybki przepis na smaczny posiłek. Do przygotowania w mniej niż 15 minut. Bardzo przyjemne sprzątanie lodówki w duchu niemarnowania jedzenia.

Moją warzywną bazę stanowił por (dokładniej wnętrze tej zielonej części, którą sporo osób wyrzuca), marchewka, brokuły wraz z łodygą, szparagi, pieczarki, seler naciowy. Oczywiście możecie użyć innych warzyw, które akurat macie pod ręką. Fajnie sprawdzi się słodka czerwona papryka, boczniaki, cebula, pietruszka i wiele innych.

Stir-fry z kaszą i warzywami – przepis

Stir-fry z kaszą i warzywami

Dzień dobry, Jeśli zostanie Wam czasem troszkę kaszy z obiadu lub kolacji, to podrzucam fajny i szybki przepis na smaczny posiłek. Do przygotowania w mniej niż 15 minut. Bardzo przyjemne sprzątanie lodówki w duchu niemarnowania jedzenia. Moją warzywną bazę stanowił… przepisy wegańskie Stir-fry z kaszą i warzywami European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej (sprawdzi się też pęczak, kasza gryczana)
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbru
  • pół papryczki chili (u mnie wraz z pestkami)
  • 1 mała marchewka
  • garść pieczarek
  • 1/4 brokułu (u mnie różyczki i kawałek łodygi)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 250 g szparagów zielonych
  • sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka mirinu, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka cukru lub melasy z trzciny cukrowej
  • 2 łyżeczki oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja gotuję ją pod przykryciem bez mieszania w proporcjach 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Nie dodaję soli. Studzimy. Najlepiej wykorzystać kaszę z poprzedniego dnia, np. taką, która została nam z obiadu.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie siekamy w plasterki, czosnek i chili drobno kroimy. Marchewkę obieramy, kroimy w julienne, pieczarki w plasterki. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Seler siekamy w plasterki. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Szparagi kroimy w nieduże kawałki. Składniki sosu mieszamy. 
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 30 sekund. Dodajemy resztę warzyw, smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut. Dodajemy kaszę, sos. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Nakładamy na talerze i jemy ze smakiem. 

Uwagi:

Porcja kaszy ma 277 kcal, w tym 9 B, 44 W, 5 T.

3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

Magda 11/04/2019 - 5:44 am

Czy coś zamiast mirinu można dodać? Totalnie nie mam gdzie go kupić 🙁

Odpowiedz
Malwina 11/04/2019 - 3:35 pm

Pomiń, też będzie smacznie.

Odpowiedz
Ola 24/04/2019 - 6:36 pm

Uwielbiam takie nieskomplikowane i pełne warzyw przepisy! Dodam jeszcze kurczaka i leci do bento :>

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies