Krem z buraków i soczewicy

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was dziewczyńską, różową zupę z buraków. Jest gęsta, pożywna i jednocześnie niskokaloryczna. Jeśli jesteście na diecie, to wpisze się w nią idealnie. Możecie podać ją z ulubionymi dodatkami. Ja wierzch ozdobiłam kulkami ciecierzycy, czarnuszką, płatkami ostrej papryki i świeżą kolendrą. Wyszło naprawę przepysznie. Jak za kremowymi gęstymi zupami nie przepadam, to ta wyjątkowo przypadła mi do gustu.

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, Pati i Martynosią.

Krem z buraków i soczewicy – przepis

Krem z buraków i soczewicy

Dzień dobry, Dziś mam dla Was dziewczyńską, różową zupę z buraków. Jest gęsta, pożywna i jednocześnie niskokaloryczna. Jeśli jesteście na diecie, to wpisze się w nią idealnie. Możecie podać ją z ulubionymi dodatkami. Ja wierzch ozdobiłam kulkami ciecierzycy, czarnuszką, płatkami… Zupy Krem z buraków i soczewicy European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 500 g małych buraków
  • pół chili
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 100 g selera korzeniowego
  • 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 1/4 szklanki zakwasu buraczanego (lub więcej do smaku); opcjonalnie, ale z zakwasem zupa jest bardziej wyrazista w smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju 

 

Sposób przygotowania:

  1. Buraki (nieobrane) kładziemy na blasze do pieczenia. Pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni. Przy małych burakach zajmie to około 45 minut, przy większych nawet do 1,5 godziny. 
  2. Chili, cebulę i czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę i selera kroimy w kostkę. 
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy chili, cebulę i czosnek, smażymy przez 4-5 minut. Dokładamy marchew i seler, przesmażamy. Wsypujemy soczewicę, wlewamy wywar. Gotujemy przez około 20-25 minut lub dłużej, aż soczewica i warzywa będą miękkie. 
  4. Buraki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 3-4 minuty. Zupę studzimy, blendujemy na gładki krem. Ponownie przelewamy ją do garnka i podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcecie, dolejcie do zupy zakwas. Po dodaniu zakwasu zupy nie wolno doprowadzić do wrzenia. 
  5. Krem z buraków i soczewicy podajemy z ulubionymi dodatkami. Możecie zrobić grzanki, użyć groszku ptysiowego, posypać wierzch prażonymi pestkami itp. 

Uwagi:

Cała zupa ma: 721 kcal, 36 B, 108 W i 8 T. Porcja to 360 kcal (18 B, 54 W i 4 T).

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Martynosia 26/03/2019 - 10:34 pm

Ta zupa wygląda niezwykle 😉 Będę musiała ją wypróbować 😉

Odpowiedz
Natalia 27/03/2019 - 6:06 pm

Ach ten piękny kolor <3

Odpowiedz
Ervisha 03/04/2019 - 1:53 pm

Jaki śliczny kolorek <3

Odpowiedz
Katarzyna Nowicka 17/04/2019 - 6:12 pm

Krem został wypróbowany chyba na każdy możliwy sposób. Raz bez zakwasu, raz na wodzie zamiast bulionu, raz z soczewicą zieloną pół na pół z czerwoną… i za każdym razem jest tak samo pyszna 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/04/2019 - 4:36 pm

Cieszę się, że smakuje w każdym wydaniu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies