Pasta jajeczna z łososiem i twarogiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś w cyklu Śniadanie Mistrzów częstuję Was banalnie prostą i szybką w przygotowaniu pastą kanapkową. Wystarczy wrzucić kilka składników do rozdrabniacza i zblendować. Pastę z łososia, jajek i twarogu najlepiej podawać z dodatkiem żytniego pieczywa. Ja dodatkowo posypałam ją za’atarem.

A na talerzu: kanapki z pastą z łososiem i twarogiem (z ogórkiem i za’atarem), prosta sałatka z miksu sałat, ogórka, pomidora, cebulki, marynowanych oliwek, pestek dyni (plus dressing z oliwy, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu) i smażona ciecierzyca (z przyprawą w której skład wchodzi szczypiorek, zielona cebula, czerwona cebula, czosnek, algi morskie, sól) ze szczypiorkiem. Tak przygotowana jest przepyszna. Bardzo polecam.

Pasta z łososia i twarogu – przepis

Pasta z łososiem, jajkiem i twarogiem2

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • 50 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 20 g jogurtu naturalnego (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub więcej do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku blendera z ostrzami umieszczamy posiekane jajka, łososia, twaróg, jogurt, chrzan, szczyptę soli. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy więcej jogurtu. 
  2. Pastę jajeczną z łososiem podajemy z dodatkiem pieczywa. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego ogórka i za'ataru.

Uwagi:

Porcja pasty ma 152 kcal, w tym 17 B, 1 W i 8,5 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

ervisha 16/03/2019 - 11:32 am

Takie domowe pasty są pożywne 🙂

Odpowiedz
Chocolade 16/03/2019 - 3:34 pm

Dawno nie robiłam żadnej pasty, więc najwyższa pora to zmienić 😀 Ta wydaje się idealnie trafiać w moje smaki 😀

Odpowiedz
Dorota 17/03/2019 - 4:08 pm

Łosoś wędzony na zimno to jedyna „wędzonka”, którą lubię. Często przygotowuję z niego tatara. Przepis na pastę bardzo mi odpowiada, więc gdy tylko będę w posiadaniu wszystkich składników, przygotuję smarowidełko wg Twojej receptury:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies