Make bento, not war! #220

przez Malwina

Dzień dobry,

Przy poniedziałku częstuję pudełkami z poprzedniego tygodnia. Tylko z dwóch dni, bo w pozostałe Połówek zabierał ze sobą głownie zupy, które gotowałam na zlecenie dla Klienta. Po takim zupowym maratonie (15 klasyków, głównie z kuchni polskiej) chyba długo nie spojrzymy na zupy 😀

A w pudełkach proste i szybkie dania. Jeśli przepisu nie ma na blogu, dodałam krótki opis, abyście wiedzieli, jak odtworzyć daną potrawę. Zapewne niedługo pojawi się jeszcze więcej sałatek i lekkich potraw, w końcu idzie wiosna.

Poniedziałek i wtorek

Na śniadanie pieczona owsianka z owocami (mrożone borówki i porzeczki). Do tego 50 g konfitury.

Drugie śniadanie to sałatka makaronowa z ciecierzycą i gorgonzolą. Smaczna i pożywna.

Obiad na wynos to polędwiczka z indyka w sosie teriyaki, stir fry z warzyw i zaprawiony ryż do sushi.

W naczyniu układam posiekaną cebulę, dwie polędwiczki (każda po około 250 g), zalewam kilkoma łyżkami domowego sosu teriyaki i mieszam. Mięsa nie marynuję. Piekę pod przykryciem przez 30 minut. Tak przygotowane polędwiczki są bardzo soczyste i delikatne, przy czym bardzo wyraziste w smaku.

Stir fry to posiekane w nieduże kawałki warzywa (cukinia, pieczarki, marchewka, brokuł, papryka) usmażone z imbirem, czosnkiem, chili, doprawione pod koniec sosem powstałym z sosu sojowego, mirinu, soku z limonki i melasy.

U mnie solidny zestaw zapakowany w duże Monbento Square (zazwyczaj korzystam z tego mniejszego). Na górze zaprawiony ryż do sushi, stir-fry z warzyw (szparagi, brokuły, brązowe pieczarki, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, papryka, brukselka) plus wędzone tofu. Nie miałam już czasu na obrabianie go, więc po prostu pokroiłam je w kostkę.

Na dole sałatka z komosy, szpinaku, ogórka, małosolnych rzodkiewek, ciecierzycy, bobu, pomidorów z czarnuszką, kiełków rzodkiewki. Do tego dressing z oliwy, białego octu balsamicznego, musztardy słowackiej, oregano, soli i pieprzu.

Zabrałam jeszcze wodę z cytryną, sok z pomarańczy (z wyciskarki) i w termosie napar z liści oliwnych.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Ervisha 11/03/2019 - 12:56 pm

Nic tylko zjeść ze smakiem 😉

Odpowiedz
Chocolade 11/03/2019 - 6:13 pm

Akurat też piekłam owsiankę na jutro, ale z bananem i gruszką 😉

Odpowiedz
Beata 11/03/2019 - 6:20 pm

Wygląda smakowicie! ja już zakupiłam pańską książkę i jestem wprost zachwycona! co prawda jestem na redukcji i zamieniam na pełnoziarniste, ale tak naprawdę twoje dania już same w sobie są zdrowe i pożywne. Zastanawiam się, w jaki sposób robi pani sos teriyaki? nie widziałam, by był w książce dlatego pytam. A może jest to kupne teriyaki?

Odpowiedz
Malwina 12/03/2019 - 8:21 am

Akurat przepis jest w książce 🙂 Na blogu pojawi się przy okazji publikacji przepisu na polędwiczkę.

Odpowiedz
Alice 12/03/2019 - 2:38 pm

Ja również przygotowuję pudełka na lunch dla siebie i męża ale w porównaniu z Twoimi moje wyglądają monotonnie 😉

Odpowiedz
Urszula 13/03/2019 - 6:39 pm

Ależ pyszności u Ciebie, wow 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies