Sałatka z makaronem i ciecierzycą

przez Malwina

Dzień dobry,

Lubicie sałatki? My bardzo i dość często lądują one w naszych pudełkach. Idzie wiosna, więc tym bardziej staramy się do lunchboxów pakować dania pełne warzywnych dodatków.

Tym razem padło na prostą sałatkę z makaronem i ciecierzycą. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Możecie przygotować ją na bazie makaronu, który został Wam z poprzedniego dnia. Ważne jednak, by był to dość drobny makaron.

Sałatka z makaronem i ciecierzycą – przepis

Sałatka z makaronem i ciecierzycą

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 120 g drobnego makaronu
  • pół czerwonej cebulki
  • pół ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 40 g ulubionych oliwek (u mnie mieszanka trzech odmian)
  • 50 g sera gorgonzola 
  • 80 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • garść miniaturowego szpinaku
  • listki bazylii do dekoracji
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Ja wykorzystałam makaron z poprzedniego dnia. 
  2. Cebulę siekamy w piórka, ogórka w plasterki, pomidory kroimy na pół, oliwki pozbawiamy pestek, ser kruszymy.
  3. W misce umieszczamy makaron, dodajemy cebulę, ogórka, pomidory, oliwki, ciecierzycę, ser, szpinak, listki bazylii. 
  4. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, oregano, solą i pieprzem. Dressing wylewamy na sałatkę, mieszamy. 
  5. Jeśli sałatkę chcecie zabrać ze sobą do pracy, nie mieszajcie jej ze szpinakiem, tylko połóżcie go na sałatce i wymieszajcie z resztą składników tuż przed jedzeniem. 

Uwagi:

Porcja sałatki to 515 kcal, w tym 15 B, 48 W i 28 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Asia 05/03/2019 - 12:32 pm

Sałatka prosta w przygotowaniu, właśnie czegoś takiego brakowało mi w posiłkach przygotowywanych do pracy. Będzie robione i to nie raz!

Odpowiedz
Ervisha 05/03/2019 - 12:35 pm

Kolorowa i na każdą okazję 🙂

Odpowiedz
Pati 08/03/2019 - 11:44 am

Wspaniała , lekka, idealna na wiosnę

Odpowiedz
Ania 27/03/2019 - 9:46 pm

Co można dodać zamiast gorgonzoli?

Odpowiedz
Malwina 28/03/2019 - 8:04 am

Feta fajnie się sprawdzi albo kozi ser.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies