Pasta z kurczaka i ogórka konserwowego

przez Malwina

Dzień dobry,

Dziś przepis w stylu zero waste, pozwalający na wykorzystanie mięsa ugotowanego w rosole. Tę prostą pastę przygotujecie w mniej niż 10 minut. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Jeśli planujecie kanapki z pastą zabrać ze sobą do pracy, najlepiej transportujcie pastę i chleb osobno, aby ten ostatni nie rozmiękł.

A na głównym zdjęciu śniadanie „sprzątanie lodówki”: kanapki z pastą z kurczaka, ogórek z za’atarem, jajko na miękko, pomidory z czarnuszką i oliwkami i kawałek awokado z sosem sriracha. Prosto, szybko i nic się nie marnuje.

Pasta z kurczaka z rosołu – przepis

Pasta z gotowanego kurczaka

Drukuj
Porcje: 1 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 150 g ugotowanego kurczaka bez skóry i kości (u mnie mięso z udka)
  • 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • kilka kropel ostrego sosu chili (użyłam sosu sriracha)
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rozdrabniaczu umieszczamy posiekanego kurczaka, musztardę, wędzoną paprykę, sos chili, jogurt (lepiej zacząć od mniejszej ilości, by pasta nie była zbyt rzadka). Dodajemy sól i pieprz do smaku. Blendujemy na gładką pastę. 
  2. Ogórka i cebulę drobno siekamy. Dodajemy do pasty, mieszamy. Podajemy jako dodatek do pieczywa. 

Uwagi:

Pasta ma 270 kcal, w tym 30 B, 10 W, 13 T.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 03/03/2019 - 5:18 pm

Kurczę, ale nabrałyśmy ochotę na awokado xD Pasta bardzo ciekawa w smaku musi być 😀

Odpowiedz
Janusz Bartoszek Blog 03/03/2019 - 7:01 pm

To jest to, co bym dzisiaj z chęcią zjadł na kanapce 😀

Odpowiedz
Ervisha 03/03/2019 - 7:10 pm

Śweitny pomysł na pastę 😉

Odpowiedz
Ervisha 03/03/2019 - 7:13 pm

PS W Indexie przepisów nie działa zakładka wg. diety oraz wg pory roku ;/

Odpowiedz
Chocolade 03/03/2019 - 7:34 pm

U mnie takie mięsko ląduje u kotów, ale z chęcią przetestuję taką pastę 😀

Odpowiedz
Tapioka 15/03/2019 - 4:24 pm

Nigdy takiego mięsa z zupy nie lubiłam, a tu proszę ! ciekawe zastosowanie, na pewno spróbuję ! 😀

Odpowiedz
Agnieszka 08/10/2021 - 3:11 pm

Ale super pomysł 🙂 Już wiem co zrobię następnym razem z mięsem z rosołu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies