Chilli BBQ z indykiem i ciecierzycą

przez Malwina

chilli z indykiem i cieciorką

Dzień dobry,

Chilli BBQ to jedno z ulubionych dań Połówka. Czasem mam wrażenie, że mógłby jeść je codziennie. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego fajnie sprawdza się w tygodniu, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. To wersja odchudzona na bazie indyka. Całą „robotę” robią tu odpowiednio dobrane przyprawy, dzięki którym danie jest aromatyczne i lekko pikantne. Z ryżem lub plackiem tortilli smakuje wybornie. A i kleks jogurtu i kawałek awokado są równie mile widziane.

chilli z indykiem

Chilli BBQ z indykiem i ciecierzycą – przepis

Chilli BBQ z indykiem

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili (ilość w zależności od ostrości i preferencji)
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego (użyłam udźca z indyka, może być też kurczak)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2-1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku (ilość wg preferencji, ja daję 1 łyżeczkę)
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub konserwowej (waga ugotowanego produktu)
  • do podania: ryż, tortille
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy zmielone mięso, smażymy kolejne 5 minut, rozdzielając mięso łopatką.
  3. Dodajemy paprykę, wlewamy przecier. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Jeśli chili będzie zbyt gęste, dolewamy troszkę wody na patelnię.
  4. Dodajemy ocet, miód, wszystkie sypkie przyprawy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Dokładamy ciecierzycę, mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty.
  6. Chilli BBQ podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub tortilli.

Uwagi:

Całe chilli BBQ z ciecierzycą i indykiem ma 752 kcal (74 B, 66 W, 24 T).
Porcja chilli plus 50 g ryżu (waga przed ugotowaniem) to 550 kcal (40 B, 72 W, 12 T).

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
15 komentarzy
1

Podobne posty:

15 komentarzy

Monika 06/02/2019 - 4:59 pm

Brzmi smakowicie

Odpowiedz
Asia 06/02/2019 - 7:30 pm

Można bez octu ryżowego lub zastąpić go innym?

Odpowiedz
Malwina 07/02/2019 - 10:08 am

Ryżowy sprawdza się najlepiej bo jest bezsmakowy. Na upartego jakiś biały winny, choć to nie będzie to samo.

Odpowiedz
Karolina 07/02/2019 - 9:54 am

250 g ugotowanej ciecierzycy, a ile to suchej ? Było by super gdyby podawała Pani wagę suchej tak by łatwiej było odmierzyć.

Odpowiedz
Malwina 07/02/2019 - 10:07 am

Około 100 g suchego ziarna. Nie opłaca się jednak gotować 100 g suchego ziarna. Lepiej ugotować od razu całą paczkę, poporcjować i zamrozić 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 07/02/2019 - 1:18 pm

Znów bardzo smaczne i nasze ulubione połączenie czyli potrawka z ryżem 😀

Odpowiedz
Barbórka 07/02/2019 - 9:22 pm

Czy to danie smakuje równie dobrze na zimno?

Odpowiedz
Malwina 08/02/2019 - 5:45 am

Na zimno niestety się nie nadaje.

Odpowiedz
Gosia 08/02/2019 - 11:52 am

Chciałabym zapytać czy ciecierzycę gotowaną można spokojnie zastępować ciecierzycą ze słoika, puszki bez obaw na zmianę smaku? Niestety nie zawsze mam czas na gotowanie lub rozmrażanie ciecierzycy 😉

Odpowiedz
Malwina 08/02/2019 - 11:53 am

Oczywiście. Sama często korzystam z ciecierzycy ze słoika (Lidlowa z tygodnia hiszpańskiego), gdy zabraknie mi mrożonej.

Odpowiedz
Hania 09/02/2019 - 7:49 am

Kolejny super przepis, uwielbiam wędzoną paprykę:) będzie robiony do pudełka na przyszły tydzień. Dzięki za kaloryczność i makrosy, to duże ułatwienie:)

Odpowiedz
Malwina 09/02/2019 - 8:08 am

Teraz wszystkie nowe przepisy będą mieć podane makro 🙂

Odpowiedz
Marcin 08/03/2019 - 10:34 am

Super przepis. Kmin rzymski i kolendra robią swietna robote i potrafią odmienic kazde danie! U mnie w kuchni ostatnio uzywane bardzo często. Fajnie że pod przepisem wyliczyłaś makroskładniki, akurat zacząłem liczyć kalorie więc teraz będzie jeszcze łatwiej 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 03/04/2019 - 5:02 pm

Właśnie zjedliśmy, nawet dzieciakom smakowało, co nie zawsze się zdarza. ;). Było przepyszne. Następnym razem muszę podwoić porcję. Acha, synek dojadł końcówkę na zimno, i też mu smakowało.

Odpowiedz
Patrycja 12/09/2020 - 8:26 pm

danie sztos! serio! wowowow

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies