Grzyby shiitake – z czym to się je?

przez Malwina

Dzień dobry,

W kolejnej odsłonie naszego słowniczka azjatyckich produktów bierzemy pod lupę shiitake. Shiitake to nic innego jak azjatyckie grzyby, bardzo popularne w kuchni japońskiej. Być może spotkaliście się z tą nazwą przy okazji przeglądania książek kucharskich lub oglądania programów kulinarnych.

Gdzie kupić grzyby shiitake?

O ile jeszcze kilkanaście lat temu zakup grzybów shiitake nie był prostym zadaniem, to teraz możemy zdobyć je bez większych problemów.  Najczęściej spotyka się je w formie suszonej. Wyglądają one tak, jak grzyby w miseczce na pierwszym ze zdjęć. Od jakiegoś czasu napotykam w marketach także świeże grzyby shiitake (polecam rozglądać się za nimi w Tesco i Auchan – w tym ostatnim dość często można kupić różne mniej spotykane grzyby, m.in. shimeji, enoki).  Suszone shiitake najwygodniej zamówić przez Internet w sklepach z artykułami azjatyckimi. Zarówno świeże, jak i suszone grzyby powinniście kupić też w lepiej zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. W Częstochowie widziałam je również w sklepiku z eko żywnością. Spotkałam się także z marynowanymi grzybami shiitake (mam gdzieś nawet jeden słoiczek w szafce). Koszt świeżych grzybów to około 8 zł za 200 g, suszonych 12 zł za 50 g.

W Japonii grzyby określa się mianem kinoko. Można to tłumaczyć jako „dzieci drzew”. Ukształtowanie terenu (3/4 to góry) i klimat umiarkowany tworzą doskonałe warunki do wzrostu grzybów różnych odmian, dlatego też są one istotnym elementem kuchni japońskiej. Shiitake to chyba najbardziej znany japoński grzyb.

Na powyższym zdjęciu widzicie od góry: świeże grzyby shiitake, suszone grzyby shiitake i suszone grzyby 4 godziny po namoczeniu.

Do czego wykorzystać grzyby shiitake?

Świeże możemy dodawać do dań przygotowywanych metodą stir-fry, zup, sałatek, potrawek, sushi. Można je smażyć, grillowac, dusić. Możliwości jest naprawdę wiele. Smażą się troszkę dłużej, aniżeli pieczarki. Szczególnie polecam Wam wypróbować przepis na makaron z grzybami shiitake i warzywami i pyszną miskę obfitości z grzybami shiitake smażonymi z sezamem. Pokochacie je od pierwszego kęsa.

A co z suszonymi grzybami shiitake? Te doskonale sprawdzą się jako dodatek do bulionów oraz zup. Są bardziej intensywne w smaku, aniżeli świeże grzyby. Najpierw należy je namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie pozbawiamy je trzonków i dowolnie kroimy kapelusze. Wodę z moczenia oczywiście zostawiamy, nada ona smaku naszej zupie. Poniżej mój sposób na przygotowanie suszonych grzybów shiitake.

Dashi na grzybach shiitake

Drukuj
Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 5-6 dużych suszonych grzybów shiitake
  • szklanka zimnej przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na całą noc do namoczenia.
  2. Namoczone grzyby odciskamy z nadmiaru płynu. Wycinamy trzonki i wyrzucamy. Są dość twarde. Kapelusze pozostawiamy w całości lub dowolnie kroimy.
  3. Wywar grzybowy przecedzamy przez gazę lub papierowy ręcznik.
  4. Mamy gotowy wywar i grzyby, możemy przystąpić do gotowania właściwej potrawy.
  5. Jeśli nie macie czasu, grzyby możecie zalać gorącą wodą i odstawić na kilkadziesiąt minut, moim zdaniem efekt jest jednak lepszy w przypadku moczenia w zimnej wodzie.

Uwagi:

Wodę z moczenia można przechowywać w zamkniętym (najlepiej szklanym) pojemniku w lodówce przez około 3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

A jeszcze inny sposób na suszone grzyby to pokruszenie ich lub zmielenie. Z pokruszonymi shiitake robię absolutnie pyszny ryż do bento.

Na dniach na blogu pojawią się dwa przepisy z użyciem świeżych grzybów shiitake – będzie sushi (wegańskie) i pyszny lunchbox w japońskim stylu 🙂

Do przeczytania!

***

Próbowaliście kiedyś grzybów shiitake? W jakich potrawach najczęściej je spotykacie? Podzielcie się swoimi pomysłami na wykorzystanie tych nietypowych grzybów.

0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies