Fit ciasto kokosowe z owocami

przez Malwina

Ciasto kokosowe z owocami

Dzień dobry,

Dziś częstuję przepisem na fit ciasto kokosowe z owocami. Kilka składników, kilkanaście minut pracy i w przeciągu godziny mamy gotowe ciasto. Wilgotne za sprawą mąki kokosowej, puszyste i delikatne. Świetnie komponuje się z owocami leśnymi.  O tej porze roku oczywiście można postawić na mrożone. Pamiętajcie jednak o tym, aby wybierać te drobniejsze okazy. W przypadku użycia owoców mrożonych, czas pieczenia może się nieznacznie wydłużyć.

Fit ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe z owocami – przepis

Ciasto kokosowe z owocami

Dzień dobry, Dziś częstuję przepisem na fit ciasto kokosowe z owocami. Kilka składników, kilkanaście minut pracy i w przeciągu godziny mamy gotowe ciasto. Wilgotne za sprawą mąki kokosowej, puszyste i delikatne. Świetnie komponuje się z owocami leśnymi.  O tej porze… Słodkie wypieki i desery Fit ciasto kokosowe z owocami European Drukuj
Porcje: 6 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek erytrolu lub 4 łyżki drobnego cukru
  • 50 g drobnej mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść lekkich owoców (u mnie porzeczki, maliny, borówki)

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu. Mąkę kokosową mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kolejno dodajemy erytrol lub cukier. Wsypujemy łyżka po łyżce, za każdym razem miksując.
  4. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze. Stopniowo dodajemy żółtka, miksując tylko do połączenia składników.
  5. Do jajek przesiewamy mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kolejno składniki delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tak, jak przy biszkopcie. Uważamy, aby jajka nie opadły.
  6. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy przez około 30-40 minut w temp. 180 stopni (piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia). Ciasto jest gotowe, gdy patyczek wbity w środek jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce.

Uwagi:

Całe ciasto przygotowane na erytrolu ma 663 kcal (49 B, 19 W, 33 T). 1 porcja ciasta to 110 kcal.

Ciasto kokosowe z malinami

 

 

26 komentarzy
8

Podobne posty:

26 komentarzy

Natalia 29/01/2019 - 1:49 pm

Na fit ciasto zawsze jestem chętna 🙂

Odpowiedz
Ervisha 30/01/2019 - 10:38 am

Piękne 🙂

Odpowiedz
Kinga 30/01/2019 - 7:50 pm

czy 50g mąki to nie jest pomyłka? na pewno tak mało?

Odpowiedz
Malwina 30/01/2019 - 7:52 pm

Nie, 50 g to ilość wystarczająca. Mąka kokosowa zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykła pszenna.

Odpowiedz
Izabela 31/01/2019 - 3:51 pm

50 g mąki kokosowej to niecałe pół szklanki?

Odpowiedz
Malwina 31/01/2019 - 4:04 pm

Proszę w ten sposób nie odmierzać, bo nic z tego nie wyjdzie. Przy mące kokosowej nawet 5-10 g różnicy sprawi, że wypiek się nie uda. Polecam zakupić wagę. W markecie to koszt około 20 zł a przyda się bardzo często w kuchni.

Odpowiedz
Ania 01/02/2019 - 11:38 am

A czym moge zastąpić kakao?

Odpowiedz
Malwina 01/02/2019 - 11:40 am

Proszę użyć karobu.

Odpowiedz
Ania 01/02/2019 - 3:37 pm

Dziękuję 😊

Odpowiedz
Elka 02/02/2019 - 11:50 am

Ciasto w piekarniku! 🤗

Odpowiedz
AM 03/02/2019 - 10:59 am

A jak najlepiej przechowywac, by na drugi dzien ciasto bylo rownie pyszne? 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/02/2019 - 11:02 am

W zamkniętym pojemniku w lodówce lub w temp pokojowej, o ile nie jest bardzo gorąco.

Odpowiedz
Magda 03/02/2019 - 7:37 pm

Wyglada super! Ale czy da się czymś zastąpić jajka? Niestety jestem na nie uczulona ;(

Odpowiedz
Malwina 04/02/2019 - 12:56 pm

Niestety w tym przepisie nie.

Odpowiedz
Magda 06/02/2019 - 8:25 pm

nie mam takiej blachy, czy można to upiec w formie muffinek?

Odpowiedz
Malwina 07/02/2019 - 10:08 am

Myślę, że powinno być ok. Pamiętaj tylko, że ciasto znacznie urośnie.

Odpowiedz
Daria 23/03/2019 - 10:45 am

Mi placek wyszedł ale strasznie niski. Ma tak z 2 cm ale w smaku bardzo dobry 😊

Odpowiedz
Malwina 24/03/2019 - 8:13 am

Jeśli nie użyłaś większej formy niż w przepisie, to pewnie białka Ci za bardzo opadły w trakcie mieszania. Ale najważniejsze, że smakowało 🙂

Odpowiedz
Joanna 17/04/2019 - 4:36 pm

owoce mogą być mrożone?
Jeśli tak to należy je rozmrozić przed włożeniem do ciasta?

Odpowiedz
Malwina 17/04/2019 - 4:37 pm

Tak, mogą być mrożone, ale małe i lekkie. Te ze zdjęć były właśnie mrożone. Nie rozmrażamy ich wcześniej.

Odpowiedz
Violetta Grzesista 26/01/2020 - 7:38 pm

Witam, zrobiłam ciasto w dwóch foremkach do zapiekania – pięknie wyrosło i jest pyszne 🙂
Tyle że nie lubię kakao. Czy można w ogóle nie dawać kakao, ani karobu? Czy trzeba wtedy dać mniej mąki kokosowej?

Odpowiedz
Wojtek 04/02/2020 - 8:45 am

Pominęłabym je po prostu.

Odpowiedz
Violetta Grzesista 26/01/2020 - 7:39 pm

* więcej mąki kokosowej – miało być 🙂

Odpowiedz
Kasia 01/02/2020 - 9:32 am

Jakie były wymiary formy do pieczenia?

Odpowiedz
Wojtek 04/02/2020 - 8:43 am

Wszystkie informacje są w przepisie – 20 cm.

Odpowiedz
Małgosia 08/07/2020 - 4:50 pm

Wyszedł pycha! Jak zawsze, wszystko mi z Twoich przepisów takie wychodzi! 🙂 dzięki!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies