Bento Prep #21

przez Malwina

Meal prep

Dzień dobry,

Mam dla Was bento prep jeszcze z jesieni. Pyszny, kolorowy i bardzo różnorodny, choć pracy przy nim (wbrew pozorom) było naprawdę niewiele. Ponownie główną rolę odegrał piekarnik. Planując menu o tej porze roku bardzo często bazuję na daniach pieczonych, które robią się zazwyczaj same.

Co skrywają lunchboxy do pracy Połówka? Różnego rodzaju mięsne kulki, sporo pieczonych warzyw i sałatki. Menu w okresie jesienno-zimowym nie musi być nudne i monotonne 😉

Lunchbox przepisy

Co przygotowaliśmy?

Posiłki dla Połówka na 2 dni (3 pudełka/dzień/około 1950 kcal).

  1. Pieczona pierś z indyka
  2. Ryż z cukinią
  3. Klopsiki z kukurydzą
  4. Klosiki z marynowanymi pieczarkami i serem
  5. Sałatka z ryżem i buraczkami
  6. Pieczone warzywa
  7. Pieczarki faszerowane mięsem

Plan działania + opis przygotowania potraw

Standardowo spędziliśmy w kuchni troszkę więcej niż 60 minut. Wielu z Was może się wydawać, że przygotowanie takiej ilości jedzenia zajmuje długie godziny, ale tak nie jest. Grunt to planowanie, dobra organizacja czasu i rzecz jasna wprawa w gotowaniu. Tu główną rolę odegrał piekarnik, ale po kolei.

  1. Dzień wcześniej (w sobotę) Połówek doprawił pierś z indyka (użył gotowej domowej mieszanki do drobiu) i wstawił do pieczenia. Z takim indykiem jest naprawdę bardzo mało pracy, a super smakuje na zimno. Mięso wkłada się do naczynia żaroodpornego, przykrywa i piecze przez około godzinę (w zależności od wielkości mięsa). Po godzinie wyjmujemy naczynie, odkrywamy i zostawiamy mięso do ostygnięcia. Jest przy tym jakieś 5 minut pracy.
  2. W niedzielę zaczęliśmy od wstawienia ryżu do dwóch potraw (łącznie 300 g na dwa dni).
  3. Przyszła kolei na mięso oraz dodatki. Ja miałam zmielone mięso z szynki (około 600 g). Dodałam do niego duże roztrzepane jajko, doprawiłam je solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobiłam. Podzieliłam na 3 części i każdą inaczej doprawiłam (polecam kombinować z tym, co macie pod ręką – fajnie sprawdzi się musztarda, wędzona papryka, tymianek, można dodać posiekaną cebulką, czosnek). Dodatkowo do jednej części dodałam kukurydzę. Z części z kukurydzą zrobiłam klopsiki, z części z musztardą klopsiki z pieczarkami marynowanymi w środku, a ostatnią część mięsa wykorzystałam do nadziania pieczarek. Gdzieś w międzyczasie Połówek podzielił na różyczki pół kalafiora i pokroił w kostkę dwa bataty i jakieś napoczęte cebule.
  4. Przygotowaliśmy dwie blaszki. Na pierwszej wylądowało mięso, na drugiej warzywa (blaszka z mięsem musi być  w piekarniku ponad tą z warzywami). Kulki mięsne wyciągnęłam z pieca po 20 minutach (część na chwilę przed posypałam tartym serem), a warzywa piekłam jeszcze jakieś 15-20 minut do miękkości.
  5. Kiedy piekarnik robił swoje, pozostało zrobić ryż z cukinią i sałatkę z burakami. Połówek zajął się ryżem (jest mega szybki i prosty w przygotowaniu), ja z kolei sałatką. Wylądowały w niej wszelkie resztki, które znalazłam w lodówce.
  6. Później, kiedy potrawy ostygły, zapakowaliśmy je do pudełek.

Obiad do pracy

Śniadanie

Pierwszy posiłek (przy okazji potreningowy) to pieczona pierś z indyka, ryż z cukinią i kukurydzą (przepis z mojej książki), pieczony kalafior i cebula za’atarem + resztka sera lazur, która zalegała w lodówce.

Klopsiki z piekarnika

Drugi posiłek

Drugi posiłek to klopsiki z kukurydzą, pieczone bataty i kalafior plus odrobina sosu sriacha.

lunchbox na pracy

Obiad

Ostatni posiłek w pracy to sałatka z tego, co było w lodówce – ryż jaśminowy, buraczki, ser feta, czerwone cebulka, ciecierzyca (do tego dressing z oliwy, białego octu balsamicznego i czosnku) + pierwszego dnia pieczarki faszerowane mięsem, a drugiego klopsiki z marynowanymi pieczarkami.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Dorota 03/01/2019 - 3:31 pm

Chętnie podjadłabym z każdego pudełeczka, ale gdybym musiała wybrać tylko jedno, z pewnością wskazałabym to, w którym znajduje się sałatka z ryżem i buraczkami. Pieczarkami z mięsem również mnie kupujesz.
Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ania 04/01/2019 - 9:39 pm

Witaj w Nowym Roku 😉 życzę samych sukcesów w nadchodzącym roku 🙂
pudełeczka jak zwykle zachwycają i z wszystkie bym zabrała 😉 ale tym razem to pulpeciki i faszerowane pieczarki zauważyłam jako pierwsze 🙂

Odpowiedz
Daria 06/01/2019 - 9:06 pm

Czy trzeba podgrzewać, czy można jeść na zimno? Np. pieczarki faszerowane mięsem będą ok na zimno?

Odpowiedz
Malwina 07/01/2019 - 9:16 am

Z rozpędu odpowiedziałam komentarz poniżej 😉

Odpowiedz
Daria 07/01/2019 - 6:50 am

Czy te pudełeczka je się na zimno? Szukam inspiracji na lunche dla męża kierowcy 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/01/2019 - 9:15 am

Kwestia preferencji i możliwości. Co do pieczarek, to ja dość często tego typu potrawy (w tym także klopsiki) podaję na zimno z dipami na imprezach i smakują super 🙂

Odpowiedz
Renata 12/11/2019 - 2:36 am

Warto pamiętać, że ugotowane a następnie schłodzone produkty skrobiowe przemieniają się w tzw skrobię oporną czyli nieprzyswajalną dla organizmu. Słowem, składniki takie nic nie wniosą jeśli chodzi o wartość odżywczą. Przelecą przez nasze jelita, częściowo posłużą bakteriom symbiotycznym. Czy to dla nas korzystne czy nie, trzeba ocenić, ale można być po takim posiłku zwyczajnie głodnym.
Z mojego doświadczenia wynika, że jedynie ryż jaśminowy jest zjadliwy na zimno, inne gatunki są suche i kruche i nie da się tego po prostu jeść na zimno. Reasumując rekomendowałabym podgrzewać.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies