Placki z kaszy jaglanej z brokułem

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio mamy „fazę” na różnej maści wegetariańskie placki i kotlety, co zresztą widać po zawartości naszych lunchboxów. W towarzystwie ulubionego dipu i lekkiej sałatki smakują super. Dziś na tapet weźmiemy pyszne placki brokułowe z kaszą jaglaną. Proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pokażę Wam również, jak lekko modyfikując przepis podstawowy zrobić fajne mini kotleciki.

Placuszki w środku skrywają łodygę brokułu i plastry wegetariańskie VeggieDay z brokułami, stanowią więc zblilansowany posiłek, zawierający porcję węglowodanów, białek i tłuszczy.  Nie mają w składzie mąki pszennej, co zapewne ucieszy większość z Was. Ja najczęściej podaję je z dodatkiem dipu czosnkowego. Połączenie brokuł + sos czosnkowy jest wyjątkowo udane. Gdzie kupić produkty marki VeggieDay? Szukajcie ich standardowo w Netto i wybranych sklepach Carrefour.

Placki jaglane z brokułem – przepis

Placki brokułowe z kaszą jaglaną

Drukuj
Porcje: 2
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chili lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • łodyga brokułu
  • 2 jajka
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy.
  2. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Łodygę obieramy ze zgrubiałej skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Moja była gość mała, dlatego starłam także kilka łodyżek brokułu.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy brokuły i plastry wegetariańskie.  Smażymy przez 3-4 minuty. Studzimy.
  4. W pojemniku blendera umieszczamy kaszę, jajka, bazylię. Dodajemy sól i pieprz do smaku (plus chili w proszku, jeśli nie użyliśmy świeżego). Blendujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy zawartość patelni, mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe porcje ciasta i formujemy płaskie placki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Placki smażą się dłużej, aniżeli standardowe placki na mące. Przed przewróceniem je na drugą stronę, należy ładnie je zrumienić. Usmażone placki odkładamy na papierowy ręcznik.
  6. Placki brokułowe z kaszą jaglaną podajemy z dodatkiem ulubionego dipu. Super sprawdzi się czosnkowy, ajvar lub adżika.
Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Kotleciki wegetariańskie z brokułem i kaszą – przepis

Zamiast placuszków możecie przygotować proste kotleciki. Do masy na placki wystarczy dodać troszkę bułki tartej, aby ja zagęścić. Kolejno formujemy z niej płaskie małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Takie kotleciki można też upiec w piekarniku (najlepiej bez panierki). Pieczemy je w temp. 200 stopni przez około 30-40 minut, w połowie odwracając je delikatnie na drugą stronę. Podajemy z ulubionym dipem.

Jeśli spodobał Wam się ten wpis, wypróbujcie także przepis na muffinki pizzowe 🙂

Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

Natalia 03/12/2018 - 11:05 am

Znam ich produkty 🙂 Są bardzo smaczne, ale ostatnio jakoś nie ciągnie mnie do takich zamienników. A te placuszki…bajka 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 2:19 pm

Pamiętam wpis u Ciebie. Chyba kiedyś pisałaś o parówkach i o tym, że Twoja Siostra nie zorientowała się nawet, że to parówki wegetariańskie.

Odpowiedz
Michał 03/12/2018 - 12:42 pm

Super pomysł, na pewno wypróbuję i dam znać jak mi poszło 😀

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 2:18 pm

Ty zawsze w tempie ekspresowym próbujesz nowości ode mnie 😀 Czekam w takim razie.

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 03/12/2018 - 3:10 pm

Bardzo fajny przepis na wege obiad 🙂 Jest tu wszystko, co lubię 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 2:18 pm

Takie placuszki sprawdzą się i na obiad, i do pudełka 🙂 Na zimno też są super, ale obowiązkowo z jakimś dipem.

Odpowiedz
Magda 03/12/2018 - 5:00 pm

Fajny pomysł, nie przepadam za kaszą jaglaną, ale w formie placków, to zupełnie co innego, niż taka po prostu ugotowana, jako dodatek do obiadu, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 2:17 pm

We wpisie zapomniałam wspomnieć, że tej jagły tam nie czuć. U mnie Połówek za jaglaną nie przepada, a takie placki i kotleciki jada z ogromną chęcią (często deklarując przy tym, że jeśli będzie jadł takie pyszne wege potrawy, to może odstawić mięso 😉

Odpowiedz
Chocolade 03/12/2018 - 6:41 pm

Ja po syrnikach mam teraz fazę na pieczoną owsiankę bananowo-serową 😀 Choć takie placuszki też bym z chęcią spróbowała 😀

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 2:16 pm

Widzę, że moje przepisy są na porządku dziennym 🙂

Odpowiedz
Chocolade 06/12/2018 - 6:59 pm

Jak najbardziej 😀 Pieczona owsianka jest bardzo praktyczna, bo wystarcza na dwa dni 😀

Odpowiedz
Dorota 03/12/2018 - 9:08 pm

Kasza jaglana nie jest wskazana przy chorobach tarczycy, więc jej nie jadam. Myślę, że można zamienić ją np. na białą gryczaną i placuszki będą równie smaczne.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 04/12/2018 - 10:04 am

Naprawdę? Nie wiedziałam. Muszę koniecznie o tym poczytać.

Odpowiedz
Magdalena 04/12/2018 - 3:26 pm

ale pysznie wyglądają 🙂 brokuły akurat uwielbiam:)

Odpowiedz
Ervisha 04/12/2018 - 6:35 pm

Świetne urozmaicenie kaszy i posiłków 😉

Odpowiedz
Ania 04/12/2018 - 6:40 pm

Ojej ale tu pięknie i apetycznie dziś u Ciebie Malwinko 🙂 z wielką chęcią bym zjadła takie placki, wyglądają bardzo ale to bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 04/12/2018 - 7:03 pm

Moje ulubione połączenie. Brokuł z czosnkiem. Pycha i w takim fajnym wydaniu placuszkowym 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/12/2018 - 12:21 pm

Brokuł + czosnek również uwielbiam.

Odpowiedz
Urszula 04/12/2018 - 8:20 pm

Lubię, lubię !

Odpowiedz
Iwona 04/12/2018 - 8:39 pm

Brokuł i kasza jaglana to para udana 😉 Pyszne placuchy ^_^

Odpowiedz
Malwina 17/12/2018 - 9:21 am

Pyszne i zdrowe 🙂

Odpowiedz
Sheira 05/12/2018 - 8:10 am

Uwielbiam wszystkie składniki, więc aż dziwne, że nigdy takiego przepisu nie próbowałam 😀

Odpowiedz
Słodko Słodka 05/12/2018 - 9:57 am

Proste i smaczne,pycha 🙂

Odpowiedz
Kuchcik 05/12/2018 - 10:47 am

Uwielbiam kaszę jaglaną i chętnie wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/12/2018 - 12:21 pm

Daj znać jak wyszło 🙂

Odpowiedz
natalia20041989 05/12/2018 - 4:02 pm

Robiłam kiedyś podobne ☺

Odpowiedz
Iwona 06/12/2018 - 7:20 pm

Chętnie spróbuję, bo też mam ostatnio fazę na placki z warzywami.

Odpowiedz
Malwina 10/12/2018 - 12:20 pm

Warzywne placki są super. Przy okazji to fajny sposób na zagospodarowanie wszelkich resztek.

Odpowiedz
Anna piekneperfumy 06/12/2018 - 10:17 pm

Już sobie zapisuję:)

Odpowiedz
iza 07/12/2018 - 6:45 am

bardzo fajne i podoba mi się dodatek brokuła 😉

Odpowiedz
Beti 07/12/2018 - 12:17 pm

Uwielbiam takie placuszki 🙂

Odpowiedz
Renata 09/12/2018 - 2:12 pm

ależ one pysznie wygladają!

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 11/12/2018 - 12:00 pm

Obie wersje placków bardzo nam się podobają 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies