Dzień dobry,
Ostatnio mamy „fazę” na różnej maści wegetariańskie placki i kotlety, co zresztą widać po zawartości naszych lunchboxów. W towarzystwie ulubionego dipu i lekkiej sałatki smakują super. Dziś na tapet weźmiemy pyszne placki brokułowe z kaszą jaglaną. Proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pokażę Wam również, jak lekko modyfikując przepis podstawowy zrobić fajne mini kotleciki.
Placuszki w środku skrywają łodygę brokułu i plastry wegetariańskie VeggieDay z brokułami, stanowią więc zblilansowany posiłek, zawierający porcję węglowodanów, białek i tłuszczy. Nie mają w składzie mąki pszennej, co zapewne ucieszy większość z Was. Ja najczęściej podaję je z dodatkiem dipu czosnkowego. Połączenie brokuł + sos czosnkowy jest wyjątkowo udane. Gdzie kupić produkty marki VeggieDay? Szukajcie ich standardowo w Netto i wybranych sklepach Carrefour.
Placki jaglane z brokułem – przepis
Kotleciki wegetariańskie z brokułem i kaszą – przepis
Zamiast placuszków możecie przygotować proste kotleciki. Do masy na placki wystarczy dodać troszkę bułki tartej, aby ja zagęścić. Kolejno formujemy z niej płaskie małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Takie kotleciki można też upiec w piekarniku (najlepiej bez panierki). Pieczemy je w temp. 200 stopni przez około 30-40 minut, w połowie odwracając je delikatnie na drugą stronę. Podajemy z ulubionym dipem.
Jeśli spodobał Wam się ten wpis, wypróbujcie także przepis na muffinki pizzowe 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.
33 komentarze
Znam ich produkty 🙂 Są bardzo smaczne, ale ostatnio jakoś nie ciągnie mnie do takich zamienników. A te placuszki…bajka 🙂
Pamiętam wpis u Ciebie. Chyba kiedyś pisałaś o parówkach i o tym, że Twoja Siostra nie zorientowała się nawet, że to parówki wegetariańskie.
Super pomysł, na pewno wypróbuję i dam znać jak mi poszło 😀
Ty zawsze w tempie ekspresowym próbujesz nowości ode mnie 😀 Czekam w takim razie.
Bardzo fajny przepis na wege obiad 🙂 Jest tu wszystko, co lubię 🙂
Takie placuszki sprawdzą się i na obiad, i do pudełka 🙂 Na zimno też są super, ale obowiązkowo z jakimś dipem.
Fajny pomysł, nie przepadam za kaszą jaglaną, ale w formie placków, to zupełnie co innego, niż taka po prostu ugotowana, jako dodatek do obiadu, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
We wpisie zapomniałam wspomnieć, że tej jagły tam nie czuć. U mnie Połówek za jaglaną nie przepada, a takie placki i kotleciki jada z ogromną chęcią (często deklarując przy tym, że jeśli będzie jadł takie pyszne wege potrawy, to może odstawić mięso 😉
Ja po syrnikach mam teraz fazę na pieczoną owsiankę bananowo-serową 😀 Choć takie placuszki też bym z chęcią spróbowała 😀
Widzę, że moje przepisy są na porządku dziennym 🙂
Jak najbardziej 😀 Pieczona owsianka jest bardzo praktyczna, bo wystarcza na dwa dni 😀
Kasza jaglana nie jest wskazana przy chorobach tarczycy, więc jej nie jadam. Myślę, że można zamienić ją np. na białą gryczaną i placuszki będą równie smaczne.
Pozdrawiam:)
Naprawdę? Nie wiedziałam. Muszę koniecznie o tym poczytać.
ale pysznie wyglądają 🙂 brokuły akurat uwielbiam:)
Świetne urozmaicenie kaszy i posiłków 😉
Ojej ale tu pięknie i apetycznie dziś u Ciebie Malwinko 🙂 z wielką chęcią bym zjadła takie placki, wyglądają bardzo ale to bardzo apetycznie 🙂
Moje ulubione połączenie. Brokuł z czosnkiem. Pycha i w takim fajnym wydaniu placuszkowym 🙂
Brokuł + czosnek również uwielbiam.
Lubię, lubię !
Brokuł i kasza jaglana to para udana 😉 Pyszne placuchy ^_^
Pyszne i zdrowe 🙂
Uwielbiam wszystkie składniki, więc aż dziwne, że nigdy takiego przepisu nie próbowałam 😀
Proste i smaczne,pycha 🙂
Uwielbiam kaszę jaglaną i chętnie wypróbuję przepis 🙂
Daj znać jak wyszło 🙂
Robiłam kiedyś podobne ☺
Chętnie spróbuję, bo też mam ostatnio fazę na placki z warzywami.
Warzywne placki są super. Przy okazji to fajny sposób na zagospodarowanie wszelkich resztek.
Już sobie zapisuję:)
bardzo fajne i podoba mi się dodatek brokuła 😉
Uwielbiam takie placuszki 🙂
ależ one pysznie wygladają!
Obie wersje placków bardzo nam się podobają 😀