Dzień dobry,
Na pożegnanie sezonu na fasolkę szparagową mam dla Was proste danie w azjatyckim stylu. Inspiracją do przygotowania go był dla mnie przepis z bloga Yumiko. To proste danie, które świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem (u nas był to standardowo ryż jaśminowy). Polecam odtworzyć przepis we własnym domu, bo naprawdę warto.
Już wkrótce na blogu pojawi się kilka nowych japońskich przepisów, a wszystko to za sprawą książki, którą niedawno kupiłam. To „Japan – the Cookbook” autorstwa Nancy Singleton Hachisu. Absolutnie rewelacyjna pozycja pełna świetnych przepisów. Troszkę tej Japonii będę chciała Wam od czasu do czasu przemycić na blogu 🙂
A jeśli lubicie kuchnię japońską, to koniecznie wypróbujcie przepis na zupę zawodników sumo 🙂 Super rozgrzewa, będzie więc idealna na chłodniejsze jesienne dni.
12 komentarzy
Lubię fasolkę szparagową 🙂
Tak bardzo się cieszę, że mogłam być w Japonii i rozkoszować się tamtejszym jedzeniem. Przemycaj jak najwięcej przepisów kuchni tego kraju. Będę z nich z pewnością korzystać:)
Tak, zdecydowanie to danie wkrotce pojawi sie u mnie na stole 😉 Jak sie okazuje kuchnia japonska nie jest taka straszna i bardzo skomplikowana jak mogło by sie wydawac 🙂 Niewiele skladnikow i szybkie przygotowanie potrawy to to co lubie! 🙂
Znam i lubię kuchnię japońską. Fasolka bardzo smakowicie wygląda i chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Bardzo mi się podoba takie połączenie!
Pyszne połączenie 🙂
ale pysznie wygląda to danie
Przepyszne! Wszystkim domownikom smakowało. Robiłam już kilkakrotnie. Bardzo dziękuję za tak pyszny przepis!
Wygląda apetycznie! Chciałabym przygotować to danie, ale nie znalazłam mirinu i sosu sriracha. Czy można zastąpić to czymś podobnym czy nie ma takiej możliwości? 🙂
Hm.. Zamiast mirinu słodkie białe wino, zamiast srirachy kilka kropel tabasco.
Dziękuję za odpowiedź! Sos sriracha udało mi się kupić, jutro spróbuję zrobić 🙂
Super przepis. Ja fasolkę szparagową mógłbym jeść samą kilogramami a jak do tego dojdzie jakieś smaczne miękso to wychodzi z tego kulinarne niebo. 🙂