Wieprzowina z fasolką szparagową

przez Malwina

Wieprzowina z fasolką szparagową

Dzień dobry,

Na pożegnanie sezonu na fasolkę szparagową mam dla Was proste danie w azjatyckim stylu. Inspiracją do przygotowania go był dla mnie przepis z bloga Yumiko. To proste danie, które świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem (u nas był to standardowo ryż jaśminowy). Polecam odtworzyć przepis we własnym domu, bo naprawdę warto.

Już wkrótce na blogu pojawi się kilka nowych japońskich przepisów, a wszystko to za sprawą książki, którą niedawno kupiłam. To „Japan – the Cookbook” autorstwa Nancy Singleton Hachisu. Absolutnie rewelacyjna pozycja pełna świetnych przepisów. Troszkę tej Japonii będę chciała Wam od czasu do czasu przemycić na blogu 🙂

A jeśli lubicie kuchnię japońską, to koniecznie wypróbujcie przepis na zupę zawodników sumo 🙂 Super rozgrzewa, będzie więc idealna na chłodniejsze jesienne dni.

Wieprzowina z fasolką szparagową

Wieprzowina z fasolką szparagową – przepis

Dzień dobry, Na pożegnanie sezonu na fasolkę szparagową mam dla Was proste danie w azjatyckim stylu. Inspiracją do przygotowania go był dla mnie przepis z bloga Yumiko. To proste danie, które świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem (u nas był… kuchnia japońska Wieprzowina z fasolką szparagową European Drukuj
Porcje: 3
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny, np. mięsa z szynki
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej

Sos: 3 łyżki japońskiego sosu sojowego, 1 łyżka mirinu, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1/2-1 łyżeczka sosu sriracha

Do podania: ugotowany ryż

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę obieramy, gotujemy do miękkości (uważamy, aby jej nie rozgotować). Ja nie solę wody na fasolkę. Ugotowaną fasolkę odcedzamy, przelewamy obficie zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir, smażymy przez 5 minut. Dodajemy wieprzowinę, smażymy przez około 5 minut, rozdzielając kawałki mięsa przy pomocy łopatki. Mięso powinno przestać być surowe.
  3. Składniki sosu mieszamy. Na patelnię dodajemy fasolkę, wlewamy sos. Gotujemy przez około 5 minut, aż sos się zredukuje.
  4. Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, wykładamy na niego wieprzowinę z fasolką. Możemy ją posypać posiekaną dymką lub dodatkowo sezamem.

Uwagi:

W tym przepisie super sprawdzi się zamiast fasolki zielony groszek (świeży lub mrożony).

12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

Ervisha 29/09/2018 - 11:32 am

Lubię fasolkę szparagową 🙂

Odpowiedz
Dorota 30/09/2018 - 7:16 pm

Tak bardzo się cieszę, że mogłam być w Japonii i rozkoszować się tamtejszym jedzeniem. Przemycaj jak najwięcej przepisów kuchni tego kraju. Będę z nich z pewnością korzystać:)

Odpowiedz
Martynosia 02/10/2018 - 12:41 pm

Tak, zdecydowanie to danie wkrotce pojawi sie u mnie na stole 😉 Jak sie okazuje kuchnia japonska nie jest taka straszna i bardzo skomplikowana jak mogło by sie wydawac 🙂 Niewiele skladnikow i szybkie przygotowanie potrawy to to co lubie! 🙂

Odpowiedz
Anna 02/10/2018 - 7:39 pm

Znam i lubię kuchnię japońską. Fasolka bardzo smakowicie wygląda i chętnie skorzystam z przepisu 🙂

Odpowiedz
Pati 02/10/2018 - 8:09 pm

Bardzo mi się podoba takie połączenie!

Odpowiedz
Beti 04/10/2018 - 4:43 pm

Pyszne połączenie 🙂

Odpowiedz
iza 04/10/2018 - 5:53 pm

ale pysznie wygląda to danie

Odpowiedz
Monika 04/12/2018 - 2:13 pm

Przepyszne! Wszystkim domownikom smakowało. Robiłam już kilkakrotnie. Bardzo dziękuję za tak pyszny przepis!

Odpowiedz
Anita 22/01/2019 - 12:59 pm

Wygląda apetycznie! Chciałabym przygotować to danie, ale nie znalazłam mirinu i sosu sriracha. Czy można zastąpić to czymś podobnym czy nie ma takiej możliwości? 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/01/2019 - 8:20 pm

Hm.. Zamiast mirinu słodkie białe wino, zamiast srirachy kilka kropel tabasco.

Odpowiedz
Anita 29/01/2019 - 8:19 am

Dziękuję za odpowiedź! Sos sriracha udało mi się kupić, jutro spróbuję zrobić 🙂

Odpowiedz
Thomas 06/03/2020 - 1:33 pm

Super przepis. Ja fasolkę szparagową mógłbym jeść samą kilogramami a jak do tego dojdzie jakieś smaczne miękso to wychodzi z tego kulinarne niebo. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies