V Festiwal kuchni arabskiej niedawno się zakończył. Był to miesiąc pełen fantastycznych smaków i aromatów! W przeciągu 30 dni udało nam się wspólnymi siłami przygotować aż 76 potraw. To naprawdę świetny wynik. Przyznaję, że ogromnie miłym zaskoczeniem były potrawy, jakie w tym roku zgłaszaliście. W minionych latach królowały dania przede wszystkim z kuchni krajów Maghrebu (głównie kuchni marokańskiej), tym razem w roli głównej mamy kuchnię krajów Lewantu. W porównaniu z poprzednimi edycjami mamy też o wiele mniej potraw na bazie drobiu. Prym wiodą natomiast potrawy z wołowiny, czyli różnej maści kofty, klopsiki, gulasze.
Dzięki Wam wzbogaciłam swoją wiedzę na temat tej ciekawej i niestety w dalszym ciągu niedocenianej i mało popularnej kuchni. Mam jednak nadzieję, że z roku na roku będzie przybywać miłośników arabskich smaków, m.in. dzięki tej cyklicznej akcji.
Dzięki Wam wzbogaciłam swoją wiedzę na temat tej ciekawej i niestety w dalszym ciągu niedocenianej i mało popularnej kuchni. Mam jednak nadzieję, że z roku na roku będzie przybywać miłośników arabskich smaków, m.in. dzięki tej cyklicznej akcji.
Partner akcji
Chciałabym w tym miejscu podziękować wieloletniemu partnerowi Festiwalu Kuchni Arabskiej, czyli sklepowi Arabskie.pl. To jedyny polski sklep internetowy z tak szerokim asortymentem produktów arabskich. Kupicie tam produkty niezbędne do odtworzenia we własnym domu najpopularniejszych arabskich potraw.
Efektem naszej wspólnej zabawy jest 76 sprawdzonych przepisów. Niezwykle smakowitych i różnorodnych. Myślę, że każdy znajdzie w poniższym podsumowaniu coś dla siebie. Podzieliłam je na grupy, aby łatwiej było Wam wyszukiwać interesujące Was potrawy.
Śniadania:
- Omlet arabski – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Jajka sadzone z czosnkiem i cytryną – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Katayef z ricottą – Ania z bloga Everyday Flavours
- Katayef– Ania z bloga Raz a dobrze
Przystawki (meze):
- Baba ghanoush – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Hummus buraczkowy– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Hummus z karczocha – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Hummus ze szparagami – Panna Malwinna
- Hummus ze szpinakiem – Panna Malwinna
- Fasola smażona z botwiną -Panna Malwinna
- Sos z pasty tahini i chili – Panna Malwinna
- Dip jogurtowy z tahini – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Dip jogurtowy z ogókiem– Kasia z bloga Kuchnia bez granic
- Marokańskie krokieciki– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Labneh z zatarem w oliwie – Panna Malwinna
- Marchewki bo libańsku – Ewa z bloga Jedz z apetytem
Sałatki:
- Arabska sałatka z serem shanklish – Panna Malwinna
- Arabska sałatka z serem shanklish – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Marokańska sałatka z bakłażana – Agata z bloga Boron Appetit
- Sałatka z pomidorów i pestek granatu – Panna Malwinna
- Sałatka z pomidorów i owczego sera – Panna Malwinna
- Sałatka z portulaki – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Sałatka pomarańczowo-daktylowa z miętą – Jarek z bloga Teoria Smaków
- Tabbouleh – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
Zupy arabskie:
- Arabski chłodnik z ogórka i mięty – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Algierska zupa migdałowa – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Harira marokańska – Magda z bloga Tygiel Smaków
- Egipska zupa z botwinki – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Zupa z czerwonej soczewicy z kminem– Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Zupa z soczewicy – Magda z bloga Konwalie w kuchni
Dania z drobiu:
- Kurczak z migdałami– Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Kebaby z kurczaka – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami – Magda z bloga Tygiel Smaków
- Kofty z indyka z cukinią – Panna Malwinna
- Shish Taouk– Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
Wołowina, jagnięcina, baranina:
- Kibbeh z wołowiny – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Kibbeh– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Kofty jagnięce z miętą – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Potrawka z wołowiną, groszkiem i marchewką– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Wołowina z marchewką i groszkiem – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Wołowina z warzywami – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Wołowina z groszkiem po lubańsku – Panna Malwinna
- Wołowina w sosie pomidorowym z oliwkami – Panna Malwinna
- Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym – Panna Malwinna
- Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą – Panna Malwinna
- Tagine z wołowiny z rodzynkami -Panna Malwinna
- Tagine z wołowiny – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Tagine z klopsikami wołowymi i oliwkami– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Tunezyjski tajin z wątróbką – autor UmmHurajra
Ryby i owoce morza:
- Pikantne krewetki po marokańsku -Panna Malwinna
- Marynowany dorsz po marokańsku -Panna Malwinna
- Gulasz z klopsikami i ziemniakami – Panna Malwinna
- Ryba z szafranowym ryżem – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Ryba z ryżem i karmelizowaną cebulą – Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie
- Pieczony labraks z sosem tahini – Panna Malwinna
- Tagine z klopsikami rybnymi – Magda z bloga Konwalie w kuchni
Pieczywo arabskie:
- Płaski chleb z mięsem i papryką– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Chleb z patelni z zatarem – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Chlebki z zatarem – Kasia z bloga Kuchnia bez granic
- Płaskie chlebki z sumakiem – Panna Malwinna
- Chlebki z przyprawą za’atar – Panna Malwinna
- Manakeesh – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Sfeeha, arabskie chlebki z wołowiną – Panna Malwinna
Wegetariańskie:
- Falafele– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Falafel z cukinią – Ewa z bloga Jedz z apetytem
- Placki z cukinii– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Faszerowane liście winogron – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Faszerowana papryka – Justyna
- Faszerowane karczochy – Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Maqluba– autor UmmHurajra
- Ruloniki z ciasta filo z serem feta– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Batata harra– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Smażony kalafior z sosem tahini – Magda z bloga Konwalie w kuchni
Ciasta i desery:
- Pierożki kokosowe- Jarek z bloga Teoria Smaków
- Zlabia – blog Kocie Oczka
- Makrout– Kocie oczka
- Basbousa– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
Mieszanki przypraw arabskich
- Za’atar – Mirabelka z bloga Mirabelkowy
Nagrody
Pora również na wyróżnienia w naszym Festiwalu Kuchni Arabskiej. Podobnie, jak w latach poprzednich, partner akcji sklep Arabskie.pl przygotował trzy bony zakupowe do wykorzystania w sklepie internetowym.
I miejsce
Pierwszą nagrodę, moim zdaniem, jak najbardziej zasłużenie, otrzymuje Emilia z bloga Turcja od kuchni. Choć kuchnia arabska i turecka to wiele różnic i podziałów, Emilia pokazała nam, jak wiele mają one elementów wspólnych. W ramach Festiwalu zaprezentowała kilkanaście potraw arabskich, zestawiając je z tureckimi wersjami tych konkretnych dań. Sama byłam zaskoczona, jak wiele wspólnych elementów można odnaleźć w obu kuchniach. Wyróżniony przepis to prawdziwie po mistrzowsku wykonany kibbeh, który w języku tureckim nazywany jest Içli köfte. Emilia otrzymuje bon do sklepu Arabskie.pl o wartości 150 zł.
II miejsce
Drugą nagrodę w postaci bonu o wartości 100 zł otrzymuje Mirabelka z bloga Mirabelkowy. Wyróżniony przepis to briouats, czyli chrupiące ruloniki vel krokieciki marokańskie ze smakowitym pikantnym nadzieniem. Mam nadzieję, że już niedługo uda mi się wypróbować przepis Mirabelki, bo te zawijaski z ciasta wyglądają niezwykle smakowicie.
Trzecie wyróżnienie i bon na 50zł otrzymuje UmmHurajra. Autorka do Festiwalu zgłosiła dwie potrawy. Przyznam, że obie mnie zachwyciły. Pierwsza to tunezyjski tajin z wątróbką. Przyznacie, że brzmi niezwykle intrygująco. Druga potrawa to Maqluba, za której wykonanie sama zabieram się prawie od 5 lat (za każdym razem, gdy chcę ją przygotować mam wizję rozpadającego się dania). Chętnie odtworzę przepisy autorki we własnym domu, a zacznę zapewne od wspomnianej zapiekanki.
Poniżej znajdziecie kod banerku prowadzącego do tegorocznego podsumowania.
Aby zamieścić go na blogu, należy wkleić kod z ramki w wybrany
gadżet na blogu lub kod html strony.
5 komentarzy
Ile pyszności! Zjadłabym wszystko 😉
Wielkie gratulacje dla uczestników i wygranych tegorocznego festiwalu! Wiele wspaniałych dań. Cieszy mnie ogromnie pasja z jaką dzielicie się w temacie kuchni tak przez nas lubianej, której smaki i aromaty promujemy od kilku lat.
Jeszcze raz słowa uznania i gratulacje – również dla Panny Malwinny, sprawczyni całego zamieszania 😉
Do zobaczenia za rok! 🙂
Marzena Warsztocka
arabskie.pl
O jak super, pierwszy raz w zyciu cos wygralam 🙂
Gratulacje i dla innych uczestnikow.
Jeszcze jakbym mogla dostac na priv informacje jak to dziala z tymi bonami 🙂
Umm Hurajra/Fatma/Marta 🙂
Dopiero teraz zauważyłam, że zostałam wyróżniona 🙂 ogromnie się cieszę, gdyż kompletnie się nie spodziewałam 🙂 Dziękuję!
Gratulacje dla autorek zwycięskich dań.:)
Tyle nowych przepisów do wypróbowania! Pysznie!:)