V Festiwal Kuchni Arabskiej – Podsumowanie

przez Malwina

V Festiwal kuchni arabskiej niedawno się zakończył. Był to miesiąc pełen fantastycznych smaków i aromatów! W przeciągu 30 dni udało nam się wspólnymi siłami przygotować aż 76 potraw. To naprawdę świetny wynik. Przyznaję, że ogromnie miłym zaskoczeniem były potrawy, jakie w tym roku zgłaszaliście. W minionych latach królowały dania przede wszystkim z kuchni krajów Maghrebu (głównie kuchni marokańskiej), tym razem w roli głównej mamy kuchnię krajów Lewantu. W porównaniu z poprzednimi edycjami mamy też o wiele mniej potraw na bazie drobiu. Prym wiodą natomiast potrawy z wołowiny, czyli różnej maści kofty, klopsiki, gulasze.

Dzięki Wam wzbogaciłam swoją wiedzę na temat tej ciekawej i niestety w dalszym ciągu niedocenianej i mało popularnej kuchni. Mam jednak nadzieję, że z roku na roku będzie przybywać miłośników arabskich smaków, m.in. dzięki tej cyklicznej akcji.

Partner akcji
Chciałabym w tym miejscu podziękować wieloletniemu partnerowi Festiwalu Kuchni Arabskiej, czyli sklepowi Arabskie.pl. To jedyny polski sklep internetowy z tak szerokim asortymentem produktów arabskich. Kupicie tam produkty niezbędne do odtworzenia we własnym domu najpopularniejszych arabskich potraw. 

Efektem naszej wspólnej zabawy jest 76 sprawdzonych przepisów. Niezwykle smakowitych i różnorodnych. Myślę, że każdy znajdzie w poniższym podsumowaniu coś dla siebie. Podzieliłam je na grupy, aby łatwiej było Wam wyszukiwać interesujące Was potrawy. 

Śniadania:

Przystawki (meze):

Sałatki:

Zupy arabskie:

Dania z drobiu:

Wołowina, jagnięcina, baranina:

Ryby i owoce morza:

Pieczywo arabskie:
Wegetariańskie:
Ciasta i desery:
Mieszanki przypraw arabskich
  • Za’atar – Mirabelka z bloga Mirabelkowy 
Nagrody
Pora również na wyróżnienia w naszym Festiwalu Kuchni Arabskiej. Podobnie, jak w latach poprzednich, partner akcji sklep Arabskie.pl przygotował trzy bony zakupowe do wykorzystania w sklepie internetowym.

I miejsce
Pierwszą nagrodę, moim zdaniem, jak najbardziej zasłużenie, otrzymuje Emilia z bloga Turcja od kuchni. Choć kuchnia arabska i turecka to wiele różnic i podziałów, Emilia pokazała nam, jak wiele mają one elementów wspólnych. W ramach Festiwalu zaprezentowała kilkanaście potraw arabskich, zestawiając je z tureckimi wersjami tych konkretnych dań. Sama byłam zaskoczona, jak wiele wspólnych elementów można odnaleźć w obu kuchniach. Wyróżniony przepis to prawdziwie po mistrzowsku wykonany kibbeh, który w języku tureckim nazywany jest Içli köfteEmilia otrzymuje bon do sklepu Arabskie.pl o wartości 150 zł. 

II miejsce
Drugą nagrodę w postaci bonu o wartości 100 zł otrzymuje Mirabelka z bloga Mirabelkowy. Wyróżniony przepis to briouats, czyli chrupiące ruloniki vel krokieciki marokańskie ze smakowitym pikantnym nadzieniem. Mam nadzieję, że już niedługo uda mi się wypróbować przepis Mirabelki, bo te zawijaski z ciasta wyglądają niezwykle smakowicie. 


III miejsce


Trzecie wyróżnienie i bon na 50zł otrzymuje UmmHurajra. Autorka do Festiwalu zgłosiła dwie potrawy. Przyznam, że obie mnie zachwyciły. Pierwsza to tunezyjski tajin z wątróbką. Przyznacie, że brzmi niezwykle intrygująco. Druga potrawa to Maqluba, za której wykonanie sama zabieram się prawie od 5 lat (za każdym razem, gdy chcę ją przygotować mam wizję rozpadającego się dania). Chętnie odtworzę przepisy autorki we własnym domu, a zacznę zapewne od wspomnianej zapiekanki. 

Poniżej znajdziecie kod banerku prowadzącego do tegorocznego podsumowania.
 Aby zamieścić go na blogu, należy wkleić kod z ramki w wybrany 
gadżet na blogu lub kod html strony. 
V Festiwal kuchni arabskiej

Raz jeszcze dziękuję wszystkim uczestnikom za udział w tegorocznej akcji. 
Do kolejnej edycji!
5 komentarzy
0

5 komentarzy

Magda C. 22/07/2015 - 6:44 am

Ile pyszności! Zjadłabym wszystko 😉

Odpowiedz
O arabskich smakach i aromatach.... 22/07/2015 - 7:56 am

Wielkie gratulacje dla uczestników i wygranych tegorocznego festiwalu! Wiele wspaniałych dań. Cieszy mnie ogromnie pasja z jaką dzielicie się w temacie kuchni tak przez nas lubianej, której smaki i aromaty promujemy od kilku lat.
Jeszcze raz słowa uznania i gratulacje – również dla Panny Malwinny, sprawczyni całego zamieszania 😉
Do zobaczenia za rok! 🙂
Marzena Warsztocka
arabskie.pl

Odpowiedz
Anonimowy 22/07/2015 - 7:09 pm

O jak super, pierwszy raz w zyciu cos wygralam 🙂
Gratulacje i dla innych uczestnikow.

Jeszcze jakbym mogla dostac na priv informacje jak to dziala z tymi bonami 🙂

Umm Hurajra/Fatma/Marta 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 26/07/2015 - 10:14 pm

Dopiero teraz zauważyłam, że zostałam wyróżniona 🙂 ogromnie się cieszę, gdyż kompletnie się nie spodziewałam 🙂 Dziękuję!

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 29/07/2015 - 1:42 pm

Gratulacje dla autorek zwycięskich dań.:)
Tyle nowych przepisów do wypróbowania! Pysznie!:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies