Leczo z kurczakiem

przez Malwina

dietetyczne leczo fit

Dzień dobry,

Papryka i pomidory są teraz tak tanie (i smaczne!), że prawie każdego dnia grają pierwsze skrzypce w naszym menu. Gotuję głównie różnej maści potrawki. Dla Połówka zazwyczaj robię odchudzone leczo z kurczakiem lub indykiem. Doprawiam je ziołami i obowiązkowo wędzoną papryką. To ona świetnie podkręca smak dań z dodatkiem świeżej papryki i pomidorów.

Takie leczo podaję najczęściej z ryżem, ewentualnie z kaszą. Połówek najchętniej sięgnąłby po kilka kromek chleba, ale że jest aktualnie na redukcji, to chleb wjeżdża na jego talerz raczej od święta (czyli od czasu do czasu w weekendy).

 

Więcej pomysłów na smaczne dania z kurczakiem znajdziecie w zakładce Dania z drobiu.

Dietetyczne leczo przepis

Leczo z kurczakiem – przepis

Najlepsze leczo z kurczakiem

Drukuj
Porcje: 2-3 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 1 kg dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe)
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 mała cukinia (około 250-300 g)
  • 1/2-1 łyżeczka pikantnej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji
  • olej lub klarowane masło do smażenia

do podania: świeże pieczywo, ugotowany ryż lub kasza jaglana

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyszczamy, kroimy w nieduże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. Pomidory nacinamy na krzyż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Kroimy ją wzdłuż na pół, a następnie w grubsze plastry.
2. W rondelku rozgrzewamy olej lub masło. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy papryki i cukinię, smażymy przez 2 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy suszone przyprawy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, po czym gotujemy bez przykrycia przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Ja pod koniec dodałam do leczo jeszcze kilka kropel tabasco (papryczka, którą miałam w ogóle nie była pikantna).
3. Leczo z kurczakiem nakładamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem pieczywa, ryżu lub kaszy. Ja podałam je z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Uwagi:

Leczo smakuje najlepiej po kilku godzinach od przygotowania. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

Fit leczo z kurczakiem

13 komentarzy
1

Podobne posty:

13 komentarzy

Beti 29/08/2018 - 9:32 am

U mnie częściej jest z kiełbaską, ale z kurczakiem tez pyszniutkie 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:56 pm

Ja z kiełbasą robię dość rzadko (głównie dlatego, że zazwyczaj ciężko o sklepowe kiełbasy z sensownym składem). A jeśli już ma być kiełbasa, to zazwyczaj jest to chorizo. Super podbija smak sosu.

Odpowiedz
lukaszmakeup.pl 29/08/2018 - 11:20 am

LEczo kocham! Ale z kurczakiem jeszcze nie jadłem 😀

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:56 pm

Może pora wypróbować?

Odpowiedz
Agnieszka 29/08/2018 - 11:35 am

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam leczo – czas to naprawić:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:56 pm

Oj tak! W końcu teraz pomidory i papryki są najtańsze i najsmaczniejsze 🙂

Odpowiedz
Pełnia Smaków 29/08/2018 - 4:36 pm

Zrobimy z indykiem 🙂 Wygląda pysznie!

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:57 pm

Z indykiem też pysznie!

Odpowiedz
Magdalena 29/08/2018 - 6:00 pm

leczo zjem w każdej ilości 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/08/2018 - 3:57 pm

Częstuj się 😉

Odpowiedz
Marzena T (Mania) 29/08/2018 - 8:57 pm

Malwino jak zawsze potrafisz rozbudzić apetyt pycha !

Odpowiedz
ervisha 01/09/2018 - 6:31 am

Lubię leczo 🙂 smaczna potrawa 🙂

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 27/09/2018 - 7:03 pm

To musi być pyszne i aromatyczne, chętnie bym zjadła teraz takie danie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies