Make bento, not war! #200

przez Malwina

Bento przepisy

Dzień dobry,

Na nowy wpis (już dwusetny!) w cyklu Make bento, not war! musieliście czekać dość długo. Wybaczcie proszę tę przerwę. Oczywiście w ciągu tych kilku miesięcy szykowałam i fotografowałam nasze pudełka do pracy, jednak nie na blog, a do książki.

19 września, nakładem Wydawnictwa Znak, ukaże się moja pierwsza książka „Lunchbox na każdy dzień”. Już teraz możecie zamówić ją w przedsprzedaży. Co znajdziecie w środku, pokażę Wam w osobnym poście. Dziś tylko mała zapowiedź.

Lunchbox książka z przepisami

Jeśli zerkniecie na adres strony, to zauważycie, że zmienił się. Od teraz Filozofii Smaku szukajcie pod adresem www.filozofiasmaku.pl. Oczywiście, wchodząc na stary adres, zostaniecie przekierowani na nową stronę. Zaglądajcie tu codziennie, bo przygotowałam dla Was całe mnóstwo nowych przepisów i inspiracji. Wracamy do starego rytmu publikacji na blogu 😊

Jedzenie do lunchboxu

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie sałatka – pierś z kurczaka pieczona w przyprawie do shawarmy, sałata karbowana, pomidory, oliwki, dymka ze szczypiorem, 3 jajka, pół awokado, rzodkiewki, świeża bazylia i czarnuszka. Do tego dressing musztardowy z niewielką ilością miodu.

Drugi posiłek to jogurt naturalny (150 g) + granola jabłkowa (80 g) + nektarynka

Do picia bancha z cytryną. Oczywiście na zimno.

kasza jaglana do pracy

WTOREK

Zestaw obiadowy na wynos, a w nim:
– pieczona pierś z kurczaka w przyprawie do shawarmy (w niedzielę Połówek upiekł od razu kilka filetów),
pomidorowa kasza jaglana (przepis znajdziecie w mojej książce)
– awokado z czarnuszką i kiełki brokułu

Kasza jaglana przepisy

ŚRODA

Zestaw obiadowy podobny do tego z dnia poprzedniego (we wtorek rano robiłam od razu pudełka na dwa dni):
shawarma z patelni (mięso przyprawiłam solą i mieszanką przypraw, usmażyłam na oleju, a pod koniec dodałam 2 łyżki jogurtu)
– pomidorowa kasza jaglana
– ogórki gruntowe z za’atarem + kiełki brokułu

sałatka do pracy

CZWARTEK

Śniadanie:
sałatka – 3 jajka ugotowane na twardo, wędzony tuńczyk w plastrach (60 g), pomidory koktajlowe, oliwki z anchois (30 g), posiekana dymka, czerwona fasola (60 g) + dressing (1 łyżka oliwy z chili i czosnkiem, 1 łyżka soku z cytryny, odrobina oregano, sól) + czarnuszka do posypania

śniadanie do pracy

Ciąg dalszy śniadania:

placki z plastrami wegetariańskimi z brokułem i ziołami + dip z harissą (oba przepisy również znajdziecie w książce)
Jako przekąska kawałek papryki i ogórek gruntowy.

domowa granola

Drugie śniadanie: 

– jogurt naturalny + domowa granola jabłkowa + nektarynki + suszona żurawina

bento przepisy

PIĄTEK

W piątek w naszej lodówce zazwyczaj jest więcej światła, aniżeli produktów spożywczych, więc na szybko wymyśliłam taki oto zestaw. Połówek dokupił sobie do tego opakowanie wafli ryżowych. Mocno kryzysowe pudełko, ale najważniejsze, że jest i że było smaczne.

W pudełku:
caprese z pomidorem malinowym i mozzarellą light (100 g), polane oliwą z czosnkiem i chili (2 łyżeczki) i skropione białym octem balsamicznym (jest przepyszny!).
sałatka z tego, co było pod ręką: 3 jajka ugotowane na twardo, 100 g wędzonego na zimno łososia, kawałek papryki, 60 g ugotowanej ciecierzycy, kiełki rzodkiewki, posiekana cebulka dymka, 30 g oliwek z anchois + dressing z 1 łyżki oliwy, odrobiny ziołowego octu winnego, soli, pieprzu i suszonego oregano.

 

***

A Wy, co dobrego pakujecie ostatnio do swoich lunchboxów?

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Martynosia 27/08/2018 - 9:10 am

Jak zwykle pięknie i kolorowo! A nowa strona bardzo ładna! Gratuluje decyzji o przejściu „na swoje” 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 8:49 am

Dzięki Marto! Myślę, że to była dobra decyzja, choć wiele pracy jeszcze przede mną 🙂

Odpowiedz
Zuza 27/08/2018 - 9:20 am

jak to wszystko świeżo i lekko wygląda, aż zgłodniałam! 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 27/08/2018 - 11:02 am

Gratulacje! 🙂 Cieszę się, że pojawi się Twoja pierwsza książka 😀

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 8:50 am

Dziękuję!

Odpowiedz
Agnieszka 27/08/2018 - 11:53 am

Rewelacyjnie to wygląda, oczy śmieją się na sam widok – zjadłabym;)))
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
My Strawberry Fields 27/08/2018 - 2:46 pm

Serdeczne gratulacje! Od dawna podziwiam Twoje pudełka, zawsze wyglądają fenomenalnie!

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 8:51 am

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
natalia20041989 27/08/2018 - 3:56 pm

Wspaniałe pudełeczka ☺

Odpowiedz
Magda 27/08/2018 - 4:12 pm

Piękne pudełka 🙂 bardzo serdecznie gratuluję wydania książki !!!

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 8:51 am

Dziękuję Magdo 🙂

Odpowiedz
Dorota 27/08/2018 - 8:51 pm

Gratuluję wydania książki i życzę, by jej nakład jak najszybciej się sprzedał.
Zawartość pudełek jak zwykle bardzo smaczna:)

Odpowiedz
Malwina 28/08/2018 - 8:51 am

Dorotko, dziękuję 🙂 Jeśli książka dobrze się sprzeda, będę w 7. niebie!

Odpowiedz
Ania 28/08/2018 - 5:27 pm

Wielkie GRATULACJE Malwinko 😉 hip hip hura 🙂 będziesz miała wielu fanów a jednym z nich jestem ja 🙂 i na blogi i książkę kupię bo będę miała ja zawsze pod ręką 🙂
Nowa strona też ładnie się prezentuje 🙂 wszystko ekstra
Nowe pudełeczka też prezentują się pięknie i apetycznie oczywiście 🙂 placuszki bardzo mi się podobają no i moja ulubiona m mozarella z pomidorkami 🙂 pycha…

Odpowiedz
Pełnia Smaków 29/08/2018 - 9:18 pm

Ale pysznie i lekko 🙂

Odpowiedz
Chocolade 01/09/2018 - 6:54 pm

Jak zawsze kolorowo i zdrowo 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies