Bento Prep #13

przez Malwina
Lunchbox
Dzień  dobry,
Mam dla Was kolejny, pełen kolorów bento prep. Standardowo są to posiłki przygotowane na 2 dni dla Połówka. Wszystkie przepisy podlinkowałam Wam we wpisie. Szczególnie polecam pastę na bazie zielonego groszku. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje świetnie. Możecie jeść ją tak jak hummus z dodatkiem chrupiących warzyw, grissini lub krakersów.

Przy okazji zapraszam do naszej grupy na Facebooku- Make bento, not war! Znajdziecie tam całe mnóstwo inspiracji i codziennej motywacji do bentowania.

Co przygotowaliśmy?

Były to posiłki dla Połówka na dwa dni (łącznie z kolacją, którą jadł w domu). Każdy dzień to około 2800 kcal.

Ile czasu nam to zajęło?

Spędziliśmy w kuchni około 1,5 godziny (w tym czasie także sprzątaliśmy kuchnię).

Plan działania

 

Zaczęłam, jak zawsze, od ugotowania węglowodanów (kasza gryczana i jęczmienna). Kolejno zabrałam się za gulasz wołowy. Gulasz gotowałam w multicookerze. Kroję składniki, podsmażam, zalewam sosem, zamykam i nastawiam parametry urządzenia. Reszta robi się już sama. To bardzo wygodne rozwiązanie. W takim sprzęcie często gotuję także mięso w niskiej temperaturze.
Połówek tym razem miksował składniki na pastę z groszku i siekał warzywa do niej. Ja zajęłam się smażeniem kotletów w panko i kaszą. Schab doprawiłam solą, pieprzem, maczałam w jajku, a następnie obtaczałam w panko. Polecam używać szczypców kuchennych przy tego typu czynnościach. Mniej bałaganu, a przy okazji macie czyste dłonie. Kiedy mięso smażyło się na patelni, ja zajęłam się kaszą. Posiekałam kawałek pora, pół cebuli, 3 ząbki czosnku, kawałek chili. Do tego pół brokuła i kilka pieczarek. Na dużej patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam pora, cebulę, chili i czosnek. Smażyłam 3 minuty. Kolejno dodałam pieczarki i brokuła, smażyłam na średnim ogniu 7 minut. Brokuł powinien w dalszym ciągu pozostać chrupiący. Dodałam kaszę, ciecierzycę, fasolę czerwoną, domowy sos teriyaki. Wymieszałam. Na szybko zrobiłam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. Po ostygnięciu zapakowałam wszystko do pudełek.

 

 
Śniadanie

Na dzień dobry pasta z groszku, chrupaki i mnóstwo warzyw.

 

Obiad
W pudełkach kasza gryczana z warzywami, fasolą i ciecierzycą. Do tego kotlety wieprzowe w panko i kiszone rzodkiewki.

 

 
Kolacja

Na kolację kasza jęczmienna, surówka z pora i kiszonej kapusty, gulasz wołowy na styl włoski.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Anonimowy 01/06/2018 - 9:16 am

Z nieba mi spadasz z tą pasta z groszku, bo własnie mam zamrożona biała fasole i chciałam się jej pozbyć. Ale nie mam tahini – czy mogę ja jakoś zastąpić po prostu sezamem? Czy ilość sezamu wtedy ma być taka sama jak tahini?

Poza tym posiłki dla Połówka są super, kolorowe i smakowite. No może kotlet bym sobie odpuściła przy tej bogatej kaszy z fasolką 🙂

Ange76

Odpowiedz
Malwina 01/06/2018 - 9:29 am

My też wykorzystywaliśmy zamrożoną fasolkę 😉 Jak masz sezam, to podpraż go na suchej patelni i zrób sama pastę tahini. Tu masz dokładny przepis Jak zrobić tahini

Odpowiedz
Zuza 01/06/2018 - 9:40 am

kiszone rzodkiewki! nigdy nie próbowałam 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/06/2018 - 4:52 am

Polecam wypróbować. Ja szczególnie lubię takie małosolne.

Odpowiedz
Ervisha 01/06/2018 - 10:27 am

Chrupaki+pasta+warzywa=idealne połączenie 🙂

Odpowiedz
Marzena T 01/06/2018 - 10:56 am

No i znowu mnie zawstydzasz. twój blog nieźle mnie motywuje do lepszego gotowania. Ostatnio jednak nam tak mało czasu i chęci że jadę na gotowych rzeczach. Ile tak można hahaha 😅

Odpowiedz
Małgorzata 01/06/2018 - 12:03 pm

Pyszne propozycje 🙂

Odpowiedz
Natalie 01/06/2018 - 1:42 pm

Jak zwykle pysznie i kolorowo 🙂 Ta pasta mnie zaintrygowała! Będę musiała zrobić coś podobnego.

Odpowiedz
Dorota 01/06/2018 - 5:10 pm

Pastę z groszku chciałam przygotować zaraz po tym, gdy przepis opublikowałaś na blogu, ale na zamiarach się skończyło. Dobrze, że dziś przypomniałam sobie o niej.

Odpowiedz
Ala Anigacz 01/06/2018 - 5:22 pm

ale świetne smakołyki! 🙂

Odpowiedz
Bea 01/06/2018 - 5:32 pm

Na 100% wypróbuję pastę 😉

Odpowiedz
Małgorzata P 03/06/2018 - 5:29 am

Same pyszności. Pastę chętnie spróbuje. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
EllaCanto 03/06/2018 - 5:53 pm

Lubię taką urozmaiconą, warzywną kaszę jako dodatek do obiadu 🙂 Świetnie wzbogaca smak dania.

Odpowiedz
green goodies 03/06/2018 - 5:59 pm

Bardzo apetyczne te pudełka, a pastę z groszku też uwielbiam i chyba muszę ją znowu zrobić 🙂

Odpowiedz
Anna J. 03/06/2018 - 9:39 pm

I coż ja tu mogę napisać, jak tu ciągle same pyszności a ja godna się robię jak na nie patrzę 🙂 super

Odpowiedz
Malwina 04/06/2018 - 4:54 am

Dzięki Aniu 🙂

Odpowiedz
judik1119 04/06/2018 - 11:43 am

O matko jakie pyszności!

Odpowiedz
Domka 04/06/2018 - 1:07 pm

nawet nie wiedziałam ze kiszone rzodkiewki istnieją :DDDD
super! i jak kolorowo <3 az sie głodna zrobiłam!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 04/06/2018 - 9:37 pm

Jak Ty to robisz, że nawet gulasz na Twoich zdjęciach wygląda fenomenalnie 😀 Pastę z groszku mamy już od dawna zapisaną do zrobienia xD

Odpowiedz
czerwona filiżanka 10/06/2018 - 8:32 pm

ciekawe jak smakują kiszone rzodkiewki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies