Bento Prep #10

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio moje Bento Prepy pokazuję Wam przede wszystkim na naszej lunchboxowej grupie na Fb. Pora nadrobić troszkę zaległości i opisać wszystko dokładnie na blogu. Tym razem w jednym z pudełek wylądowały kanapki. To u nas rzadkość, bo na co dzień nie kupujemy pieczywa. Przygotowanie ich zajęło najwięcej czasu, bo i chleb i wędlinę zrobiliśmy z Połówkiem samodzielnie. Mocno rozciągnięty był ten Bento Prep, dlatego nie podaję tym razem czasu przygotowania.


 

Co przygotowałam?
Jedzenie na dwa dni dla Połówka. Trzy posiłki na pierwszy i dwa na drugi dzień. Wszystko sprowadziło się do wykorzystania zalegających w kuchni resztek.
 
Śniadanie– kanapki z bezglutenowego chleba z masłem, sałatą rzymską i domową wędliną z indyka.
 
II śniadanie– lekka sałatka z jajkiem i pieczonymi pomidorami

Obiad– sałatka makaronowa z serem pleśniowym i pieczonymi warzywami

Co miałam do wykorzystania?

– Miks do wypieku chleba bezglutenowego z kminkiem. Po dacie, ale mąka na daty nie patrzy.
– pomarszczone pomidory koktajlowe
– podwiędłe warzywa: marchewka, brokuł, szparagi, pieczarki, biała część kapusty pak choi
– mrożona pierś z indyka
– mrożony serek pleśniowy
Chleb piekłam sama, ale z gotowej mieszanki mąki bezglutenowej. Wystarczyło wymieszać mąkę, drożdże i ciepłą wodę. To chleb bezglutenowy z kminkiem. Piekąc go, do piekarnika dorzuciłam dwie foremki z warzywami. W pierwszej już pomarszczone pomidorki koktajlowe, które przyprawiłam lekko solą i posypałam suszonym oregano.
W drugim naczyniu wszelkiej maści warzywa, napoczęte, lekko miękkie. Na surowo już nie byłyby smaczne (marchewki, brokuły, cebula, biała część kapusty pak choi, szparagi, papryka). Warzywa polałam niewielką ilością oleju. Część posypałam tymiankiem, część wędzoną papryką. Tym sposobem upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu- miałam gotową bazę węglowodanową (chleb) i warzywa do sałatki. Do sałatki wystarczyło ugotować  makaron, dodać wspomniane warzywka, troszkę ciecierzycy i czerwonej fasoli, ser pleśniowy i doprawić. Ja przyprawiłam ją oliwą, oregano, czosnkiem i białym octem balsamicznym.
Połówek zajmował się domową wędliną, czyli piersią z indyka z szynkowaru. Przyprawił ją solą, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, pieprzem czarnym. Marynował przez całą noc. Kolejnego dnia mięso gotował w szynkowarze przez około 1,5 godziny (czy wędlina jest dobra, sprawdzał termometrem). Potem szynkowar przełożył do zlewu z zimną wodą, a następnie odstawił do lodówki.
Ja rano w poniedziałek na szybko zrobiłam drugą sałatkę i przygotowałam kanapki.

 

 

Śniadanie

Kanapki z chleba bezglutenowego z kminkiem, masłem, sałatą rzymską i domową wędliną z indyka z szynkowaru.

 

II śniadanie
Sałatka na szybko: sałata rzymska, jajka na twardo, oliwki, cebula, korniszony, ogórek, rzodkiewki, pieczone pomidory z oregano. Do tego dressing z oliwy, soku z cytryny, czosnku, chili i oregano.

 

 

Obiad

Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami, serem pleśniowym, fasolą i ciecierzycą.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Ervisha 07/05/2018 - 3:49 pm

Wiosna w pełni ♥

PS Piękne kwiaty – widziałam na Twoim insta 🙂

Odpowiedz
Bea 07/05/2018 - 7:44 pm

Kanapki mnie zaskoczyły 🙂 jak byłam kiedyś na diecie to wolałam nie jeść chleba w ogóle niż takie 'zdrowe', bo ja to niestety lubię tylko okropne, nadmuchane, białe pieczywko 😉

Odpowiedz
Zuza 07/05/2018 - 8:41 pm

az zlodniałam 🙂 ale chlebek prezentuje się rewelacyjnie

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 07/05/2018 - 9:19 pm

Jak zwykle jestem pod wrazeniem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2018 - 4:36 am

Czy ten pojemniczek na sos sistema jest szczelny? Czy był w zestawie czy może można go kupić oddzielnie?

Odpowiedz
Malwina 08/05/2018 - 6:53 am

Tak, oczywiście. Ja kupiłam go z pojemnikiem na sałatkę (około 15-20 zł). Podobno czasem można je znaleźć osobno, pakowane po kilka sztuk. Najlepiej szukać na Allegro. Ewentualnie ze szczelnych, choć już nie tak małych, masz pojemniki na sos z Curvera (są widoczne u mnie w kilku Bento Prepach- takie z zieloną zakrętką).

Odpowiedz
Ania S 08/05/2018 - 5:34 am

Sałatka makaronowa wygląda obłędnie 🙂 A taki chleb zjadłabym najchętniej z masłem orzechowym, ostatnio mam fazę na jedzenie chleba i też piekę sama, ale z kaszy gryczanej – uwielbiam go 🙂

Odpowiedz
Patrycja 08/05/2018 - 6:05 am

Zrobiłam się głodna…

Odpowiedz
Magda 08/05/2018 - 7:48 am

Piękne pudełeczka, sałatka makaronowa bardzo mnie kusi 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 08/05/2018 - 1:27 pm

Ten chlebek bardzo mi się spodobał 🙂

Odpowiedz
Chocolade 08/05/2018 - 8:07 pm

Też stosuję zasadę, że mąka na daty nie patrzy, ale nie mówcie tego mojej rodzinie XD

Odpowiedz
Dorota 08/05/2018 - 9:06 pm

Bardzo lubię "indyczą" wędlinę z szynkowara. Kilka razy robiłam i nawet dziś zastanawiałam się, czy jej nie przygotować z mielonego uda indyka, które kupiłam.
Chleb własnego wypieku jest znacznie lepszy od większości pieczywa z piekarni:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2018 - 10:57 am

No to u mnie dziś wieczorem też zwiędnięte warzywa wylądują w piekarniku. Bazę do bento już mam w postaci pilawu ryżowego i kaszy gryczanej.

Twoje bento bardzo smakowite!

Ange76

Odpowiedz
Malwina 10/05/2018 - 5:16 am

Będzie pysznie i nic się nie zmarnuje 🙂

Odpowiedz
Marzena T 09/05/2018 - 3:16 pm

Chlebek wygląda bardzo apetycznie – aż chce się zjeść 😀 Mam na niego ochotę mimo tego, że ogólnie lubię się z glutenem hihi 😛

Odpowiedz
EllaCanto 09/05/2018 - 4:49 pm

Najchętniej bym zjadła kanapki (uwielbiam domową szynkę z indyka – tylko moja mama ją piecze) i sałatkę makaronową – kocham ostatnio pieczone warzywa 😀

Odpowiedz
Małgosia napiecyku 09/05/2018 - 8:03 pm

Bardzo bogate pudełka, lubię takie zróżnicowanie pokarmu 🙂

Odpowiedz
Anna J. 10/05/2018 - 6:11 am

Chlebek bardzo ciekawie i apetycznie wygląda 🙂 no i pojemniczek z warzywkami to coś dla mnie 🙂 uwielbiam takie jedzonko 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 11/05/2018 - 5:56 pm

Pięknie i apetycznie, tez tak lubię…

Odpowiedz
Lonna 12/05/2018 - 2:43 pm

Te kanapeczki wyglądają przepysznie 😀 Porwałabym to pudełeczko 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies