Czytelnicze NAJ #1

przez Malwina

Dzień dobry,

Ponieważ nowe Naj miesiąca wyszło koszmarnie długie (ale piękne i jakże ciekawe!), książki warte polecenia wrzucam do osobnego wpisu. Jest tu sporo pozycji dla miłośników śniadań w mistrzowskim stylu. Wszystkie książki pięknie wydane i jak najbardziej warte zakupu. Szczególnie polecam Wam cykl książeczek Zielonej Serii (ostatnie we wpisie).


 

 

„Placki niebanalne. Wytrawne, słodkie, pyszne” Karolina Polkowska

Piękne wydana książka pełna wysmakowanych zdjęć autorstwa Karoliny. Książka została podzielona na cztery części. Znajdziecie tu zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy, placki z całego świata oraz na specjalne okazje. Są tu racuchy, naleśniki, mini tortille i wiele innych. Wiele fajnych i niebanalnych połączeń, które z pewnością odmienią codzienną dietę. Mnie szczególnie zainteresował Buddha bowl z placuszkami paprykowymi i jajkiem sadzonym. Przyznacie, że brzmi wybornie. Jeśli jesteście miłośnikami mistrzowskich śniadań, to z pewnością ta pozycja przypadnie Wam do gustu.

Wydawnictwo Samo Sedno 2018

 

„Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zaro Waste po polsku” Sylwia Majcher

Doskonale wiecie, jak dużą uwagę przykładam do niemarnowania żywności. Staram się wykorzystywać wszelkie resztki i ograniczyć do minimum wyrzucanie jedzenia. Zresztą doskonałym wyrazem tego jest bento, którym dzielę się z Wami od ponad 5 lat. Z pewnością na naszym rynku brakowało takiej pozycji. Znajdziecie tu mnóstwo porad i wskazówek, w jaki sposób planować, robić zakupy i gotować, by przestać marnować żywność. Co zrobić z mięsem rosołu, obeschniętym chlebem, obierkami czy liśćmi rzodkiewki-  to tylko niektóre z poruszanych w książce zagadnień. Myślę, że to obowiązkowa pozycja w każdej biblioteczce rezolutnej gospodyni.
Wydawnictwo Buchmann 2018

 

 

„Wszystkie poranki świata” Elisa Paganelli, Laura Ascari

 

Tej książki byłam niezwykle ciekawa. Wiecie, że mam zajawkę na kuchnie świata, więc dość szybko wylądowała ona w mojej biblioteczce. To zbiór ponad 40 przepisów na śniadania z całego świata. Książka bardzo ładnie wydana, z ładnymi zdjęciami, wzbogacona o ciekawe rysunki, które razem tworzą spójną całość. O ile przepisy są ciekawe i fajnie zrealizowane, to mnie zabrakło troszkę wiedzy. Chętnie w choćby krótkim wstępie do przepisu przeczytałabym o tym, jak w danym kraju wyglądają śniadania. Książka nie tylko dla tych, którzy celebrują leniwe śniadania.
Wydawnictwo Buchamnn 2018

 

 

Zielona seria. „Tylko owsianki”, „Tylko białko”, „Tylko kiszonki”,  „Tylko zupy”, „Tylko olej kokosowy” Fern Green

 

Seria 5 książeczek ze zdrowymi przepisami, każda z nich stanowi tematyczny zbiór. Wszystkie spójne, dopracowane w każdym calu pod względem graficznym. Książki idealne na prezent dla wszystkich tych, którym bliska jest idea zdrowe odżywiania.
 
„Tylko owsianki” to zbiór przepisów na dobry początek dnia. Są tu nie tylko owsianki, ale i jaglanki, gryczanki, budynie i wiele innych. Mnóstwo kombinacji smakowych, które możecie dopasować do aktualnej pory roku. Książa idealna dla miłośników dobrych śniadań zjadanych wprost z miseczki.
„Tylko zupy” książka ukazuje plan zupowego detoksu, który ma wzmocnić nasz organizm i dostarczyć mu wielu substancji odżywczych. Mamy tu zupy warzywne, z dodatkiem strączków, kasz, chłodniki, zupy krem. Każda gotowa zupa została zaprezentowana w butelce. Wygląda to naprawdę ciekawie, choć przy zupach niemiksowanych odbiera im troszkę uroku. Pierwszym przepisem, który mam zamiar wypróbować to zupa z kalafiorem, kurkumą i kokosem.
„Tylko kiszonki” tajniki tej książeczki dopiero będę zgłębiać. Są tu dość niebanalne kiszonki, zarówno pod względem doboru składników, jak i zalewy. Mnie szczególnie ciekawią te z dodatkiem kefiru wodnego, kefiru mlecznego oraz kombuchy. A czemu kiszenie jest takie fajne? Przede wszystkim kiszonki są mega zdrowe i dobre dla naszych jelit. Warto też wspomnieć, że kiszenie jest dobrym sposobem na niemarnowanie żywności. Ja w ten sposób zużywam warzywne resztki.
„Tylko białko roślinne” Książka zachwyca różnorodnością smaków i dodatków. Są tu przepisy wegetariańskie, wegańskie, znajdzie się też kilka z użyciem ryby lub bulionu mięsnego. Myślę, że bez problemu dostosujecie te przepisy do swojej diety. Zdjęcia typu flatlay od razu kojarzą się z Instagramem, a zawartość talerzy z popularnymi profilami promującymi zdrową dietę. Książka zdecydowanie warta kupienia.
„Tylko olej kokosowy” Książkę tę zostawiłam na sam koniec. Oleju kokosowego używam w mojej kuchni, ale niezbyt często (głównie smażę na nim indyka, czasem placki, dodaję go również do brownie). Nie jestem zwolenniczką popadania w skrajności i opierania diety w głównej mierze tylko na jednym źródle tłuszczu. Nie uważam też, by olej kokosowy był produktem należącym do kategorii superfoods. Nie zmienia to faktu, że przepisy w książce są fajne. A tytuł  jest troszkę nietrafiony. Są tam po prostu przepisy z kokosem- świeżym orzechem, mleczkiem, śmietanką. No i oczywiście z olejem. Cała ta seria jest świetna, a autorka ma naprawdę ogromną fantazję w gotowaniu.

Wydawnictwo Buchmann 2018

A powyżej mała zajawka Naj miesiąca, które pojawi się na blogu już w poniedziałek. Całe mnóstwo pięknej ceramiki i innych fajnych rzeczy do domu. Zajrzyjcie koniecznie.

A Wy, jakie ciekawe książki kucharskie ostatnio kupiliście?

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

EllaCanto 27/04/2018 - 10:56 am

"Kuchnia zero waste po polsku" i "Tylko białko roślinne" brzmią mega ciekawie 😀

Nie kupuję książek kucharskich, ale dwa miesiące temu zamieszkałam z moją siostrą cioteczną, która ma ich… od groma 😀 Więc powoli je będę wertować (m.in. BowLove i SaladLove).

Odpowiedz
Ervisha 27/04/2018 - 11:31 am

Ja również byłam ciekawa tych "poranków…" nie miałam książki w rękach ale po recenzjach odniosłam wrażenie, że brakuje mi tego samego, opisu jak wyglądają śniadania na świecie aby to była taka opowieść, coś w stylu pamiętnika ale bardziej nie chce jej oceniać bo nie czytałąm 😉

Odpowiedz
Chocolade 27/04/2018 - 11:50 am

Pozycję na temat zero waste powinnam przeczytać, bo w praktyce kiepsko mi wychodzi niemarnowanie żywności 😛

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 27/04/2018 - 11:50 am

Mam wszystkie te książki i wszystkie są mega fajne 🙂

Odpowiedz
Magda 27/04/2018 - 12:36 pm

Przepisy śniadaniowe bardzo mnie interesują 🙂 w domu mam sporo książek kulinarnych, ale uważam, że zawsze przyda się coś nowego, ostatnio dostałam w prezencie książkę Anthony Bourdain "Apetyt" 🙂

Odpowiedz
studiopro 27/04/2018 - 4:24 pm

Placki niebanalne to moje zdecydowane naj! Najwięcej przepisów z tamtąd wyciagnęłam

Odpowiedz
Marzena T 27/04/2018 - 5:53 pm

O książka tylko owsianki by mi się przydała 😀 Ostatnio często rano na śniadanie na szybko robię owsianki

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2018 - 6:34 pm

Cześć! Mam dwa pytania, co do pieczonej owsianki z dżemem. https://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/09/pieczona-owsianka-z-dzemem.html czy mogę zamiast orzechów laskowych użyć orzechów włoskich oraz czy mogę upiec je w w takich większych foremkach na muffiny?
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/04/2018 - 6:45 pm

No jasne, że tak. Piecz, aż owsianka będzie zwarta 🙂 Średnio zajmuje to 25-30 minut.

Odpowiedz
Dorota 27/04/2018 - 7:06 pm

Kilka dni temu dotarły zamówione przeze mnie książki: "Jedz pysznie z niskim IG" oraz "Kuchnia domowa dla diabetyków". Muszę uważać na cukier, więc staram się zgłębić temat. Niestety, znalazłam wiele sprzecznych informacji, np. w tabeli produktów z oznaczonym indeksem glikemicznym w jednej książce niektóre mają niski IG, a w drugiej wysoki.
Nie mogę doczekać się kolejnego Twojego wpisu NAJ miesiąca. Naczynka są zjawiskowe.
Nie mam żadnej z opisanych przez Ciebie książek, ale tę "Gotuję, nie marnuję" chętnie kupię.

Odpowiedz
Zuza 27/04/2018 - 7:51 pm

te śniadaniowe to ideał dla mnie! 🙂

Odpowiedz
Anna J. 28/04/2018 - 9:06 am

Ale fajne książki nam tu zaprezentowałaś 😉 to juz wiem co zakupie będąc w kraju 🙂

Odpowiedz
Izabela - mlodymokiem.pl 28/04/2018 - 1:43 pm

Również próbuję nie wyrzucać żywności, dlatego chętnie przytulę "Gotuję nie marnuję". Pozdrawiam i dziękuję za polecenie 🙂

Odpowiedz
Patrycja 30/04/2018 - 8:44 am

W każdej pozycji znalazłabym coś dla siebie!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 30/04/2018 - 2:01 pm

W takich książkach można znaleźć mnóstwo inspiracji 🙂

Odpowiedz
Lonna 30/04/2018 - 6:18 pm

Rzadko kupuję książki kulinarne, ale bardzo mi się one podobają i lubię je przeglądać np. w księgarniach ;D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies