Chili BBQ

przez Malwina
Chili z fasolą
Chili BBQ

Dzień dobry,

Są takie potrawy, które goszczą na naszym stole bardzo często, a mimo to, nie doczekały się jeszcze publikacji na blogu. Jednym z takich dań jest chili barbecue, które wymyśliłam sobie kilka lat temu. Lekko pikantne, aromatyczne. Do zrobienia w mniej niż 20 minut.

To danie dobrze znosi mrożenie, dlatego fajnie sprawdzi się jako awaryjny obiad. Warto przygotować większą porcję, rozdzielić między pojemniki i włożyć do zamrażarki. Możecie mrozić je już z dodatkiem fasoli (o ile nie jest rozgotowana).  Jeśli lubicie, wzbogaćcie chili o dodatek kukurydzy.Przepis na chili bbq powstał w ramach wspólnego gotowania z Patrycją. Zajrzyjcie do niej po przepis na chili z krojoną wołowiną.

Chili z wieprzowiną przepis

 

Chili BBQ

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (odmianę i jej ostrość dopasujcie do własnych preferencji)
  • 400 g mielonej wieprzowiny (najczęściej używam szynki)
  • 1 kartonik siekanych pomidorów (400 g) lub 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu słodowego (ewentualnie octu ryżowego, z białego wina)
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • do podania: ryż

Jak zrobić chili BBQ?

Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso, smażymy dalej przez około 5-6 minut, aż mięso przestanie być surowe. Jeśli używamy koncentratu, to dodajemy go na patelnię i przesmażamy przez minutę razem z mięsem. Kolejno dolewamy około 3/4 szklanki wody lub więcej do uzyskania preferowanej gęstości sosu. Krojone pomidory po prostu dodajemy na patelnię. Do sosu dodajmy ocet, miód, wędzoną paprykę, oregano, kolendrę, kmin. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę, podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Chili BBQ podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub tortilli. Przed podaniem posypujemy je natką kolendry lub pietruszki.
Chili z szynki wieprzowej
Chili z czerwoną fasolą
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Zuza 17/04/2018 - 2:47 pm

coś dla mojego Lubego 🙂 lubię takie dania, które można zamrozić. czesto wychodzi nam za dużo, a potem przy okazji jest awaryjny obiad/kolacja 🙂

Odpowiedz
nika 17/04/2018 - 3:53 pm

Takie wieprzowe chili con carne. Jak dla mnie bomba!

Odpowiedz
Ervisha 17/04/2018 - 4:07 pm

Tego typu dania sprawdzają się w wielu sytuacjach. Można ugotować więcej, zapasteryzować, zamrozić i potem jak znalazł na "czarną godzinę" 😉

Odpowiedz
EllaCanto 17/04/2018 - 4:50 pm

Podoba mi się kompozycja przypraw – wygląda bardzo apetycznie i smakowicie 🙂

Odpowiedz
Natalie 17/04/2018 - 5:08 pm

Muszę kiedyś zrobić, ale w wersji z granulatem sojowym albo tofu 🙂

Odpowiedz
Patrycja 18/04/2018 - 6:30 am

Smak BBQ uwielbiam. Chili na pewno by mi smakowało…

Odpowiedz
Ania S 18/04/2018 - 7:37 am

Narobiłaś mi ochoty na ryż, dawno już nie jadłam, podobnie jak takiego chilli, a w wersji wegetariańskiej uwielbiam to danie 😉

Odpowiedz
Kinga K. 18/04/2018 - 6:20 pm

Super 🙂

Odpowiedz
Anna J. 18/04/2018 - 7:18 pm

Bardzo ciekawe danie 🙂 mój syn jest fanem chili 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 18/04/2018 - 7:20 pm

Bardzo fajny pomysł na obiad. Podoba mi się to połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 19/04/2018 - 11:48 am

Uwielbiam takie dania, moje smaki!!!

Odpowiedz
Martynosia 19/04/2018 - 8:25 pm

Bardzo fajny pomysł na chilli 😉 Będę musiała wypróbować 😉 Ja zrobiłam ze słodkich ziemniaków i czarnej fasoli 😉 Wrzucę na bloga w przyszłym tygodniu, po zakończeniu akcji pieczarkowej 😉

Odpowiedz
Malwina 27/04/2018 - 11:16 am

Brzmi przepysznie. Czekam na przepis 🙂

Odpowiedz
Bea 20/04/2018 - 3:38 pm

Też często takie robię, ale koniecznie z kukurydzą 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 23/04/2018 - 10:46 pm

Moje mężowi przypadłoby do gustu 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies