Schab z suszonymi pomidorami

przez Malwina
Schab w ziołach
Schab z suszonymi pomidorami

Dzień dobry,

Wczoraj wraz z Połówkiem, niedzielnym zwyczajem, zapełniałam pudełeczka do pracy. Kupiliśmy ładny kawałek schabu z myślą o bento. Początkowo miałam go nadziać śliwkami, ale gdy Połówek odnalazł w szafce ogromną paczkę suszonych pomidorów, od razu zmieniłam plany. Przygotowaliśmy schab na styl włoski. Bardzo aromatyczny za sprawą dodatku sporej ilości ziół. Soczysty i kruchy. Fajnie sprawdzi się na kanapki i nie tylko.

A co zrobić, aby schab wyszedł soczysty? Po pierwsze nie piec zbyt długo. To jeden z najczęściej popełnianych błędów. Moja druga wskazówka to zamknięte naczynie. Możecie przykryć foremkę z mięsem folią aluminiową, włożyć mięso do formy z przykrywką lub piec w rękawie. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć. Nie kroimy go, nie dźgamy widelcem (choć pewnie będzie Was kusić, by spróbować choć kawałek). Tak przygotowany schab wychodzi kruchy i bardzo soczysty. Można iść jeszcze o krok do przodu i upiec mięso w dość niskiej temperaturze, ale to już materiał na osobny wpis.

 

Schab w ziołach

 

Do naczynia warto dorzucić także warzywa. Ja dodałam kilka pokrojonych cebul, selera korzeniowego, marchewki (czyli zalegające w lodówce resztki warzyw). Doprawiłam je wędzoną papryką. Do warzyw dodałam też kilka gałązek rozmarynu i suszonego tymianku. Takie warzywa możecie później dorzucić do lunchboxu, np. przygotowując prostą sałatkę z winegretem. Ja obok wstawiłam jeszcze naczynie z burakami, które później zamroziłam. Oszczędność czasu i energii. O burakach pisałam Wam we wpisie: Jak piec i mrozić buraki?
Schab w ziołach

Schab z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • około pół szklanki suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego, ryżowego)

Jak zrobić schab z suszonymi pomidorami?

W schabie przy pomocy wąskiego i długiego noża robimy po środku otwór przez całą długość. Wypełniamy go suszonymi pomidorami. Ja użyłam suszonych pomidorów paczkowanych. Kolejno mięso doprawiamy solą. W miseczce mieszamy oregano, bazylię, tymianek, czosnek zwykły i niedźwiedzi, pieprz i roztarty w palcach rozmaryn. Powstałą mieszanką przypraw nacieramy dokładnie mięso. Przekładamy je do pojemnika, polewamy i nacieramy olejem. Naczynie zamykamy, odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Warto w połowie odwrócić mięso na drugą stronę.
Mięso wyjmujemy z lodówki na około 30 minut przed pieczeniem. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. Naczynie przykrywamy dokładnie (ważne!) folią aluminiową lub najlepiej pokrywką. Worek z kolei spinamy dołączonym klipsem. Mięso pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę. Przyjmujemy godzinę pieczenia na 1 kg mięsa. Upieczony schab z pomidorami wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy jako dodatek do kanapek.
Schab w ziołach
Schab z suszonymi pomidorami

A tu macie gotowe pudełka ze schabem. W środku makaron razowy z warzywami (brokuły, szparagi, papryka, pieczarki, zielone oliwki, czerwona cebulka, sporo czosnku i chili), pokrojony w plastry schab i pieczone warzywa, które widzieliście na zdjęciach z mięsem w naczynku.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Ervisha 16/04/2018 - 11:05 am

Moja Mama piecze schab i czasem wyjdzie jej suchy – mówiłam, ze albo piecze za długo albo za szybko kroi (lub i to i to). Przekażę Twoje rady albo najlepiej pokażę 🙂

Odpowiedz
nika 16/04/2018 - 12:35 pm

Cudowny pomysł;) Suszone pomidorki uwielbiam!

Odpowiedz
Agnieszka D 16/04/2018 - 3:12 pm

Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 16/04/2018 - 4:09 pm

Uwielbiam schab ze śliwką za zestawienie słodyczy śliwek oraz słonej marynaty do mięsa. Jednak z pomidorami chętnie bym spróbowała 😀 Nawet na kanapkę świetnie się nada!

Odpowiedz
Malwina 17/04/2018 - 2:37 pm

Tu pomidory dodają ciekawego słodko-kwaśnego posmaku.

Odpowiedz
Anna J. 16/04/2018 - 5:41 pm

Pięknie wygląda 🙂 Malwinko jesteś mistrzynią w tym co robisz 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/04/2018 - 2:37 pm

Dzięki Aniu!

Odpowiedz
Marzena T 16/04/2018 - 7:05 pm

Kochana dzięki za inspiracje 😀 Właśnie mam całe opakowanie suszonych pomidorów i kompletnie nie wiem co z nimi zrobić 😀 Taki schabik ojj zjadło by się 😀

Odpowiedz
Malwina 17/04/2018 - 2:38 pm

Częstuj się przepisem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2018 - 8:49 pm

Jeszcze nie nadziewałam schabu suszonymi pomidorami. Mnóstwa ziół użyłaś. Mięso musi być pyszne. Schab zawsze piekę pod przykryciem.
Dorota
Czaspasji.blogspot.com

Odpowiedz
Zuza 16/04/2018 - 9:05 pm

o tak, koniecznie pod przykryciem 🙂
suszone pomidory i zioła.. mmm rozpływam się 🙂

Odpowiedz
Patrycja 17/04/2018 - 5:51 am

Schab wygląda niezwykle apetycznie…

Odpowiedz
Magda 17/04/2018 - 9:06 am

Bardzo apetyczny, w pierwszej chwili pomyślałam, że ze śliwką suszoną, ale z suszonymi pomidorami też musi być smaczny 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 17/04/2018 - 12:48 pm

Bento wygląda jakby wsunąć do niego talerz jedzenia zamówionego z dobrej restauracji 😀

Odpowiedz
Marta Langier 19/04/2018 - 11:49 am

Domowe mięsa i wędliny są najlepsze!!!

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 23/04/2018 - 10:45 pm

Wspaniałe mięsko!

Odpowiedz
witamina 07/05/2018 - 4:00 pm

Super przepis ! Nie wiedziałam że suchość schabu może zależeć od krojenia. Teraz zwracam na to uwagę.

Odpowiedz
Anonimowy 18/05/2018 - 12:11 pm

Od dłuższego już czasu piekę mięsa z termometrem, w rękawie do pieczenia i trzymając się podanej co do gatunku mięsa temperatury zawsze wychodzi kruche i soczyste.

Odpowiedz
Qwerty 05/04/2023 - 7:43 am

Świetny przepis, akurat szukam pomysłu na swiateczny obiad😊 czy można użyć suszonych pomidoruw w oleju? Czy lepiej takich „suchych”?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies