Dzień dobry,
Fot. W. S. |
Resztkowa sałatka z tego, co znalazłam w lodówce. Kaszę jaglaną (50 g- waga przed ugotowaniem) wymieszałam z paczuszką ugotowanego bobu (mam jeszcze mrożony), kilkoma rzodkiewkami, pomidorkami, ogórkiem, posiekaną dymką wraz ze szczypiorkiem i dwoma samotnymi szparagami ugotowanymi na parze. Do tego sporo soku z cytryny, oliwa z czosnkiem i chili. Wyszło wyjątkowo smacznie.
Po treningu wypiłam szklankę soku pomarańczowego. Połówek zrobił mi puree ziemniaczane z mlekiem kokosowym i koperkiem (doprawione gałką muszkatołową). Do tego pół brokuła gotowanego na parze z bezglutenową bułką tartą. Dopiero niedawno pierwszy raz jadłam brokuła w towarzystwie bułki tartej i zakochałam się od pierwszego kęsa. Zdecydowanie częściej będzie lądował na moim talerzu w takiej postaci.
23 komentarze
Faktycznie bardzo wiosenne menu 😀 Ale mi narobiłaś ochoty na młode ziemniaczki z koperkiem i młodą kapustkę z marchewką… Ja na razie zajadam się rzeżuchą i zamierzam wyhodować kiełki w kiełkownicy, żeby było ciut bardziej wiosennie 😀 A brokuły z bułką tartą uwielbiam 🙂
Już wiem na co mam ochotę. Na młodą kapustę!
U mnie dziś akurat będzie brokuł z bułką tartą 😉 A z łodygi oczywiście powstaną placki brokułowe z porem 😀
Uprzejmie donoszę, że z placków nici, bo łodyga ważyła niespełna 50g ;))
Następnym razem, jeśli trafi Ci się takie maleństwo, możesz do ciasta zetrzeć inne resztkowe warzywa, np. kawałek selera, marchewki, pietruszki, kalarepy itp.
Te ziemniaczki z mlekiem koksowym nas zaciekawiły, takich jeszcze nie robiłyśmy 😀
dam się pokroić za tą kaszę jaglaną z warzywami <3
Tak wiosennie i kolorowo aż chce się jeść 😀
Ja też czuję wiosnę 😀 Od razu chce się wstawać rano i działać! A jedzonko mega pyszne 🙂 Ja ostatnio mam straszną ochotę na coś z ziemniakami i właśnie takie puree brzmi obiecująco 🙂
Lekko, zdrowo i wiosennie 😀 Taką młodą kapustkę z koperkiem to z wielką chęcią bym wszamała 😀
Taką kolację zjadłabym z wielką ochotą. Muszę dokupić brokuła i jutro będzie 🙂
Zaintrygowałaś mnie ziemniakami z dodatkiem mleka kokosowego. To może być pyszne jedzonko! Po świętach też mam ochotę na dania warzywne:)
Zapachniało wiosną, wszystko wygląda pysznie, a najbardziej kapustka 🙂 Ja na sezonowe warzywa jeszcze poczekam (od większości, a zwlaszcza od rzodkiewek i ogórków, wychodzą mi małe pryszcze na czole, a obecnie nawet nie chce mi się myśleć, że miałabym je czymś zamalowywać :P), ale dzięki Tobie kilka dni temu ugotowałam brokuła wraz z łodygą – pyszna ona jest i żaluję, że wcześniej je wywalałam (pomijając już to, że zajmowała taka dużą część kosza na odpadki bio :))
Cieszę się, że wykorzystałaś mój pomysł 🙂
Wiosenne kolory, marzę o młodej kapuście, muszę koniecznie kupić 🙂
Młode ziemniaczki… mmmm… już nie mogę się doczekać 🙂
Jak wiosennie 🙂
Zauroczyła mnie ta kapustka z koperkiem 😉 Ja zawsze piękne, smakowite zdjęcia 🙂
Dziękuję 🙂
Obiad najbardziej mnie zainteresował. 🙂
Kurcze jezeli w tym zestawie bylo 1500 kcal, to zastanawiam sie ile ja zjadam w ciagu dnia, bo po takim menu z pewnoscia chodzilabym caly czas glodna 😉
Kapusta z koperkiem <33 a cóż to za napar, jeśli można spytać, z liścia oliwnego? Pierwszy raz o nim słyszę :))
Piję go od niedawna. Ma sporo właściwości leczniczych. Kupisz w każdym zielarskim.