Ryżanka z chia |
Dzień dobry,
Lubicie płatki na mleku? Wstyd się przyznać, ale chyba ostatni raz jadłam płatki jeszcze w ubiegłym roku. Jakoś nie po drodze było mi ze śniadaniami na ciepło. Tym razem skusiłam się na płatki ryżowe na mleku. Wzbogaciłam je o dodatek nasion chia, dzięki którymi ryżanka staje się lekko kremowa. Do takiego zestawu obowiązkowo troszkę bakalii i świeżych owoców. Zamiast tych ostatnich możecie użyć drobnych owoców mrożonych. Wystarczy wrzucić je do garnka, dodać troszkę cukru i krótko smażyć. Ja najczęściej przygotowuję w ten sposób maliny.
Płatki ryżowe z chia
Składniki (na 1 porcję):
- 40 g płatków ryżowych
- 3 łyżeczki chia
- 250 ml napoju roślinnego, np. migdałowego, kokosowego, lub mleka
- 2-3 łyżeczki dowolnego słodziła (opcjonalnie, ja po prostu używam smacznego i lekko słodkiego napoju migdałowego)
- ulubione dodatki: świeże owoce, orzechy itp.
Jak zrobić płatki ryżowe na mleku z chia?
W garnku umieszczamy płatki ryżowe, chia i napój roślinny lub mleko. Zagotowujemy, po czym gotujemy na malutkim ogniu przez około 3-5 minut, aż płatki zmiękną, a ryżanka zgęstnieje. Pod koniec dosładzamy do smaku. Pamiętajcie, że po zestawieniu z ognia ryżanka dość szybko gęstnieje.
Płatki ryżowe z chia podajemy ze świeżymi owocami i ulubionymi bakaliami. Dobrze komponują się także ze smażonymi malinami.
Ryżanka z chia |
24 komentarze
Też często dodaje nasiona chia do płatków z mlekiem. Lubię ich smak i tą konsystencję, którą dają.
Pyszne śniadanie, ja ostatnio robię płatki jaglane, też fajnie smakują 🙂
też dawno nie jadłam płatków. O ile kiedyś owsianki, jaglanki itd. to była prawie codzienność, tak teraz kompletnie na słodko mi nie podchodzą.. ale ryżowe uwielbiam 🙂
Byś może w takiej postaci polubiłabym płatki ryżowe 🙂
Borówki wyglądają tak wiosennie 😉
Zacznę od tego, że zdjęcia są na bardzo wysokim poziomie 😀 Płatki ryżowe uwielbiam i szczerze mówiąc to nie mogę się już doczekać świeżych owoców z ogródka, która idealnie pasują do takich płatków 🙂
Przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam płatków ryżowych 🙂
Sto lat nie jadłam już płatków na mleku 🙂 Kropki chia ślicznie prezentują się w białej masie.
płatki ryżowe na mleku to jedno z moich ulubionych śniadań, lubię od dziecka 🙂
Robię podobną ale z bananem 😀 Chociaż na samej wodzie też są spoko. Fajnie, że nie trzeba tyle tych płatków gotować
Płatki z mlekiem, owocami i bakaliami mogę jeść o każdej porze.
Jestem zachwycona zdjęciami. Kolorystyka zdecydowanie moja:)
Mniam! Idealne śniadanko. 😀
Płatków ryżowych nie jadłam kilkanaście lat (kiedyś siostra miała na nie fazę to spróbowałam, sama nie kupowałam), ale chia często dodaję do owsianek jako zagęszczacz 🙂
Prosto i zdrowo, a do tego śliczna dekoracja z borówek i migdałów!
Ostatnio zaczęłyśmy dodawać płatki ryżowe do owsianki 🙂 Super mieszanka, bo dodają "kremowości" i nieco słodyczy 🙂
Przyznaję, że płatków ryżowych jeszcze nie jadłam.
Piękne zdjęcia i miseczka 😀 Takim śniadankiem miło zacząć dzień 🙂 Płatki ryżowe bardzo lubię, ale dawno ich nie jadłam, więc będę musiała sobie przygotować podobne pyszności 🙂
Płatków ryżowych nie jadłam, jadam za to owsiane i orkiszowe. Chia bardzo lubię i czasem dodaję do owsianki 😉
Od lat nie jadłam płatków ryżowych, aż w końcu w styczniu kupiłam pierwsze opakowanie i jem dość często 😀 Może uda mi się w końcu zużyć znienawidzone chia (chyba, że już wyrzuciłam do śmieci) 😀
przepis do wykorzystania, bo płatków ryżowych nie jadłam ponad 2 lata odkąd jestem na bezglutenie 😀 ostatnio wypatrzyłam w sklepie internetowym płatki ryżowe bezglutenowe i będę szaleć 😀
Dobrze jest zacząć dzień takimi płatkami 🙂
Ale sobie apetytu narobiłam tym daniem 😉 mimo tego że jestem obiedzona po dzisiejszym świątecznym dniu to bym to z wielka chęcią zjadła 😉
A mogę prosić o polecenie jakiś płatek ryżowych, chodzi mi o firmę? Coś ostatnio nie mogę nigdzie znaleść żadnych 😒
Ja kupuje z Tesco (ich marki). Są bardzo smaczne.
Smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie, czyli tak jak lubię 🙂