Płatki ryżowe z chia

przez Malwina
Płatki ryżowe z chia
Ryżanka z chia

Dzień dobry,

Lubicie płatki na mleku? Wstyd się przyznać, ale chyba ostatni raz jadłam płatki jeszcze w ubiegłym roku. Jakoś nie po drodze było mi ze śniadaniami na ciepło. Tym razem skusiłam się na płatki ryżowe na mleku. Wzbogaciłam je o dodatek nasion chia, dzięki którymi ryżanka staje się lekko kremowa. Do takiego zestawu obowiązkowo troszkę bakalii i świeżych owoców. Zamiast tych ostatnich możecie użyć drobnych owoców mrożonych. Wystarczy wrzucić je do garnka, dodać troszkę cukru i krótko smażyć. Ja najczęściej przygotowuję w ten sposób maliny.

 

Płatki ryżowe z chia

 

Płatki ryżowe z chia


Składniki (na 1 porcję):

  • 40 g płatków ryżowych
  • 3 łyżeczki chia
  • 250 ml napoju roślinnego, np. migdałowego, kokosowego, lub  mleka
  • 2-3 łyżeczki dowolnego słodziła (opcjonalnie, ja po prostu używam smacznego i lekko słodkiego napoju migdałowego)
  • ulubione dodatki: świeże owoce, orzechy itp.

Jak zrobić płatki ryżowe na mleku z chia?

W garnku umieszczamy płatki ryżowe, chia i napój roślinny lub mleko. Zagotowujemy, po czym gotujemy na malutkim ogniu przez około 3-5 minut, aż płatki zmiękną, a ryżanka zgęstnieje. Pod koniec dosładzamy do smaku. Pamiętajcie, że po zestawieniu z ognia ryżanka dość szybko gęstnieje.
Płatki ryżowe z chia podajemy ze świeżymi owocami i ulubionymi bakaliami. Dobrze komponują się także ze smażonymi malinami.
Borówki amerykańskie, jagody
Borówki amerykańskie
Płatki ryżowe z chia

 

Płatki ryżowe z chia
Ryżanka z chia

 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Agnieszka Wieczorek 25/03/2018 - 11:31 am

Też często dodaje nasiona chia do płatków z mlekiem. Lubię ich smak i tą konsystencję, którą dają.

Odpowiedz
Magda 25/03/2018 - 2:31 pm

Pyszne śniadanie, ja ostatnio robię płatki jaglane, też fajnie smakują 🙂

Odpowiedz
Zuza 25/03/2018 - 3:11 pm

też dawno nie jadłam płatków. O ile kiedyś owsianki, jaglanki itd. to była prawie codzienność, tak teraz kompletnie na słodko mi nie podchodzą.. ale ryżowe uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Ervisha 25/03/2018 - 3:37 pm

Byś może w takiej postaci polubiłabym płatki ryżowe 🙂
Borówki wyglądają tak wiosennie 😉

Odpowiedz
Janusz Bartoszek 25/03/2018 - 3:42 pm

Zacznę od tego, że zdjęcia są na bardzo wysokim poziomie 😀 Płatki ryżowe uwielbiam i szczerze mówiąc to nie mogę się już doczekać świeżych owoców z ogródka, która idealnie pasują do takich płatków 🙂

Odpowiedz
Natalie 25/03/2018 - 4:37 pm

Przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam płatków ryżowych 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 25/03/2018 - 4:42 pm

Sto lat nie jadłam już płatków na mleku 🙂 Kropki chia ślicznie prezentują się w białej masie.

Odpowiedz
Lena 25/03/2018 - 6:09 pm

płatki ryżowe na mleku to jedno z moich ulubionych śniadań, lubię od dziecka 🙂

Odpowiedz
Marzena T 25/03/2018 - 7:53 pm

Robię podobną ale z bananem 😀 Chociaż na samej wodzie też są spoko. Fajnie, że nie trzeba tyle tych płatków gotować

Odpowiedz
Dorota 25/03/2018 - 7:53 pm

Płatki z mlekiem, owocami i bakaliami mogę jeść o każdej porze.
Jestem zachwycona zdjęciami. Kolorystyka zdecydowanie moja:)

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 26/03/2018 - 6:32 am

Mniam! Idealne śniadanko. 😀

Odpowiedz
Ania S 26/03/2018 - 6:53 am

Płatków ryżowych nie jadłam kilkanaście lat (kiedyś siostra miała na nie fazę to spróbowałam, sama nie kupowałam), ale chia często dodaję do owsianek jako zagęszczacz 🙂

Odpowiedz
Patrycja 26/03/2018 - 7:08 am

Prosto i zdrowo, a do tego śliczna dekoracja z borówek i migdałów!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 26/03/2018 - 12:16 pm

Ostatnio zaczęłyśmy dodawać płatki ryżowe do owsianki 🙂 Super mieszanka, bo dodają "kremowości" i nieco słodyczy 🙂

Odpowiedz
Bea 26/03/2018 - 2:58 pm

Przyznaję, że płatków ryżowych jeszcze nie jadłam.

Odpowiedz
Lonna 26/03/2018 - 6:46 pm

Piękne zdjęcia i miseczka 😀 Takim śniadankiem miło zacząć dzień 🙂 Płatki ryżowe bardzo lubię, ale dawno ich nie jadłam, więc będę musiała sobie przygotować podobne pyszności 🙂

Odpowiedz
Domowe Potrawy 27/03/2018 - 1:18 pm

Płatków ryżowych nie jadłam, jadam za to owsiane i orkiszowe. Chia bardzo lubię i czasem dodaję do owsianki 😉

Odpowiedz
Chocolade 27/03/2018 - 7:29 pm

Od lat nie jadłam płatków ryżowych, aż w końcu w styczniu kupiłam pierwsze opakowanie i jem dość często 😀 Może uda mi się w końcu zużyć znienawidzone chia (chyba, że już wyrzuciłam do śmieci) 😀

Odpowiedz
jeff 28/03/2018 - 4:02 pm

przepis do wykorzystania, bo płatków ryżowych nie jadłam ponad 2 lata odkąd jestem na bezglutenie 😀 ostatnio wypatrzyłam w sklepie internetowym płatki ryżowe bezglutenowe i będę szaleć 😀

Odpowiedz
Marta Langier 29/03/2018 - 9:47 pm

Dobrze jest zacząć dzień takimi płatkami 🙂

Odpowiedz
Anna J. 01/04/2018 - 7:34 pm

Ale sobie apetytu narobiłam tym daniem 😉 mimo tego że jestem obiedzona po dzisiejszym świątecznym dniu to bym to z wielka chęcią zjadła 😉

Odpowiedz
Pati 24/02/2019 - 9:41 am

A mogę prosić o polecenie jakiś płatek ryżowych, chodzi mi o firmę? Coś ostatnio nie mogę nigdzie znaleść żadnych 😒

Odpowiedz
Malwina 24/02/2019 - 4:26 pm

Ja kupuje z Tesco (ich marki). Są bardzo smaczne.

Odpowiedz
Dietetyk Na Walizkach 30/05/2019 - 10:23 am

Smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie, czyli tak jak lubię 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies