Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

przez Malwina
Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem
Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dzień dobry,

Nie wiem, jak Wam, ale mnie do wiosny strasznie tęskno. Zaklinam ją świeżymi kwiatami i wiosennymi potrawami, np. śniadaniowym tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które możecie podać jako dodatek do pieczywa. Fajnie sprawdza się również jako posiłek do bento. Jeśli lubicie tofu, to polecam wypróbować.

 

Zostawiam Wam przepis i uciekam leniuchować. W końcu mamy weekend 🙂
Do przeczytania już w poniedziałek!
Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

 

Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

Śniadanie Mistrzów #330

Składniki (na 1 porcję):

  • pół kostki tofu naturalnego (80-100 g)
  • 50-60 g naturalnego jogurtu sojowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior

Jak zrobić tofu a la „twarożek”?

Tofu odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Ja wlewam go dość sporo, ale wiele też zależy od samego tofu i użytego jogurtu. Rzodkiewki kroimy w kostkę, szczypior drobno siekamy. Dodajemy do tofu i mieszamy. Często do tak przygotowanego tofu dodaję zaatar lub czarnuszkę, ewentualnie świeże zioła, np. tymianek, bazylię.
Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem

 

Tofu z rzodkiewką i szczypiorkiem
Bento

 

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Ania S 18/02/2018 - 8:20 am

Zawsze wolałam wszelkie twarożki na słodko, ale zrobię podobne danie w sezonie na warzywa (teraz nie kupuję szczypiorku czy rzodkiewek), bo wygląda przepysznie i kremowo 😉

Odpowiedz
Ervisha 18/02/2018 - 8:46 am

Brakuje mi szczypiorku….. hoduje w doniczce z cebulki ale jakoś słabo rośnie ;/

Odpowiedz
Anna J. 18/02/2018 - 8:53 am

Apetycznie wygląda ta sałatka z tofu 🙂 ja jestem sałatkowa za mięsem nie przepadam 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 18/02/2018 - 1:01 pm

Ciekawe czy przypadłoby nam do gustu naturalne tofu w takiej wersji 🙂 Na razie smakuje nam w słodkich kremach ale na wytrawnie jeszcze nie znalazłyśmy odpowiedniego przepisu 😉

Odpowiedz
Natalie 18/02/2018 - 4:10 pm

Bardzo fajna alternatywa dla twarożku 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 18/02/2018 - 6:33 pm

Tofu,a ja się dałam nabrać,że to twarożek i w tym kontekście skomentowałam w postach bento hihi 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/02/2018 - 8:43 am

Bo jest łudząco podobne 😉

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 18/02/2018 - 8:25 pm

Tofu w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 Fajna alternatywa dla tradycyjnego twarogu 🙂

Odpowiedz
Po prostu pycha 18/02/2018 - 9:45 pm

Apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Avrea 19/02/2018 - 9:48 am

a mnie jakoś z tofu niepodrodze 😉

Odpowiedz
Zuza 19/02/2018 - 10:57 am

taka kalsyka, ale nigdy się nie nudzi! aż jutro chyba nastawię mleko na domowy twaróg 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies