Placuszki bananowe (bez jajek i mleka)

przez Malwina
Placki bananowe dla alergika
Placki bananowe bez jajek i mleka
Dzień dobry,
Tym razem mam dla Was prosty przepis na placki dla małych i dużych alergików. Placki te nie mają w składzie jajek ani mleka. Jeśli do ich przygotowania użyjcie oczyszczonej mąki owsianej, wówczas nie będą zawierały także glutenu. Przygotowanie placków zajmuje niewiele czasu, dlatego dobrze sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Placki bananowe są wilgotne i delikatne. Ja zazwyczaj nie dodaję już do nich słodzidła. Po prostu używam bardzo dojrzałych i słodkich bananów a same placki serwuję ze sporą ilością owoców. Polecam wypróbować 😊

Placki z dojrzałych bananów

Placuszki bananowe bez jajek i mleka

Śniadanie Mistrzów #327

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 dojrzały banan (około 100 g po obraniu)
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 ml napoju roślinnego (użyłam orkiszowego)
  • 1-2 łyżki cukru lub erytrolu (przy bardzo dojrzałych bananach można pominać)
  • Olej do smażenia

Jak zrobić placki z bananów bez jajka?

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Ja wylewałam ciasto łyżeczką, dzięki czemu otrzymałam 15 malutkich placuszków.
Placki bananowe dla alergika
Placki bananowe bez jajka
Wegańskie placki bananowe

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

34 komentarze
4

Podobne posty:

34 komentarze

Dorota 21/11/2017 - 6:24 pm

Z pewnością wypróbuję:)

Odpowiedz
Monika St 21/11/2017 - 6:29 pm

Ja się rozpływam nad zdjęciami, chodź nie wątpię że placki smaczne 😉

Odpowiedz
Malwina 22/11/2017 - 9:06 am

Miło mi czytać, że się podobają 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 21/11/2017 - 7:08 pm

Wprost idealne 🙂

Odpowiedz
Anna J. 21/11/2017 - 8:03 pm

Takich jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/11/2017 - 9:06 am

Aniu, wypróbuj koniecznie 🙂

Odpowiedz
Marzena T 21/11/2017 - 8:24 pm

Wyglądają apetycznie 🙂 Na pewno spróbuje 😀 A przepis podeśle siostrze, bo coś czuję że i jej się spodoba 😀

Odpowiedz
Malwina 22/11/2017 - 9:07 am

Z pewnością 🙂

Odpowiedz
Anna S. 21/11/2017 - 8:32 pm

Na takie placuszki nie trzeba mnie długo namawiać 🙂 Biorę kilka 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/11/2017 - 9:07 am

Częstuj się 🙂

Odpowiedz
nika 21/11/2017 - 9:54 pm

Urocze maleństwa!

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 21/11/2017 - 10:08 pm

Pyszne! Robiłam bardzo podobne 🙂

Odpowiedz
Zuzka 22/11/2017 - 6:13 am

Zawsze mi się podobały te malutkie placuszki w Twoich bento, bardzo praktyczne :),

Odpowiedz
Malwina 22/11/2017 - 9:07 am

Jakoś już tak odruchowo zawsze smażę takie malutkie 🙂

Odpowiedz
Magda 22/11/2017 - 9:32 am

Fajne placki, chętnie zjadłabym na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Ervisha 22/11/2017 - 10:15 am

Kiedyś takie robiłam – smaczne 🙂

Odpowiedz
Agata 08/06/2020 - 8:02 am

Właśnie robię te placki, ale konsystencja ciasta jest bardzo gęsta. Czy tak ma być? Nie da się tego wylewać na patelnie, może robię coś źle?

Odpowiedz
Malwina 08/06/2020 - 8:12 am

Mąka owsiana musiała zacząć szybko wiązać. Ciasta nie powinno się odstawiać, tylko od razu smażyć. Czasem to też po prostu kwestia samej mąki. Najlepiej w takiej sytuacji dodać odrobinę napoju.

Odpowiedz
Megly 22/11/2017 - 11:46 am

Ale pyszności!
Wyglądają wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
Muszę kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ania S 22/11/2017 - 1:02 pm

Robię czasem niemal identyczne, tylko nie dodaję już cukru, a do ciasta dodaję jeszcze zazwyczaj olej kokosowy – wychodzą przepyszne 🙂 Następnym razem spróbuję bez tłuszczu :))

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:08 am

Ja też pomijam cukier, ewentualnie sypnę troszkę erytrolu gdy banany nie są aż tak mocno dojrzałe. A z kokosowym olejem jest mi troszkę nie po drodze. Połówek lubi, ja nie koniecznie.

Odpowiedz
Natalie 22/11/2017 - 5:33 pm

Ja jak robię placuszki bananowe to nigdy nie daję jajka 🙂 Banan świetnie je zastępuje! 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/11/2017 - 10:08 am

Dokładnie 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 22/11/2017 - 5:58 pm

Pyszności!!!

Odpowiedz
Lonna 25/11/2017 - 1:09 pm

Świetny przepis 🙂 Na bananowe placuszki zawsze się skuszę 😉

Odpowiedz
Anonimowy 08/02/2018 - 8:24 am

Jakiego napoju owsianego używasz ?

Odpowiedz
Malwina 08/02/2018 - 1:12 pm

Zazwyczaj napoje roślinne kupuję z Natumi. Są przepyszne i dobre składowo.

Odpowiedz
Małgo 19/05/2018 - 7:11 am

Pyszne i superproste w przygotowaniu! Zrobiłam w wersji b/g z mąką jaglaną bo taką miałam i też wyszły wyśmienite. Myślałam, że będzie problem z ciastem, ale bardzo fajnie się smaży i w ogóle nie przywiera. Na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Karolina 29/04/2019 - 6:40 pm

Można użyć make jaglana?

Odpowiedz
palantir 10/07/2019 - 9:59 pm

Czy placuszki można upiec zamiast smażyć?

Odpowiedz
Malwina 11/07/2019 - 3:49 pm

Myślę, że tak. Proszę użyć papieru do pieczenia z warstwą silikonową. Można też zrobić z ciasta, np. babeczki.

Odpowiedz
Aga 15/08/2020 - 8:59 am

Zrobił dla córki i podałam z nektarynkami i borówkami. Powiedziała, ze to najlepsze śniadanie na świecie. Dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Magdalena Ostrowska 10/11/2020 - 6:23 pm

Jaka jest kaloryczność tych placuszków?

Odpowiedz
Ewa 07/05/2023 - 9:05 am

Jestem od nich absolutnie uzależniona!!! Z tym że robię na krowim mleku. Mąkę akurat dawałam jasną orkiszową bo ciągle zapominam kupić albo zrobić owsianą 🙂 Ale wychodzą tak samo smaczne. Dziś dodałam też około łyżeczki kakao i wyszły również świetne. 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies