Placki bananowe bez jajek i mleka |
Dzień dobry,
Tym razem mam dla Was prosty przepis na placki dla małych i dużych alergików. Placki te nie mają w składzie jajek ani mleka. Jeśli do ich przygotowania użyjcie oczyszczonej mąki owsianej, wówczas nie będą zawierały także glutenu. Przygotowanie placków zajmuje niewiele czasu, dlatego dobrze sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Placki bananowe są wilgotne i delikatne. Ja zazwyczaj nie dodaję już do nich słodzidła. Po prostu używam bardzo dojrzałych i słodkich bananów a same placki serwuję ze sporą ilością owoców. Polecam wypróbować 😊
Placuszki bananowe bez jajek i mleka
Śniadanie Mistrzów #327
Składniki (na 1 porcję):
- 1 dojrzały banan (około 100 g po obraniu)
- 50 g mąki owsianej
- 50 ml napoju roślinnego (użyłam orkiszowego)
- 1-2 łyżki cukru lub erytrolu (przy bardzo dojrzałych bananach można pominać)
- Olej do smażenia
Jak zrobić placki z bananów bez jajka?
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Ja wylewałam ciasto łyżeczką, dzięki czemu otrzymałam 15 malutkich placuszków.
Wegańskie placki bananowe |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
34 komentarze
Z pewnością wypróbuję:)
Ja się rozpływam nad zdjęciami, chodź nie wątpię że placki smaczne 😉
Miło mi czytać, że się podobają 🙂
Wprost idealne 🙂
Takich jeszcze nie jadłam 🙂
Aniu, wypróbuj koniecznie 🙂
Wyglądają apetycznie 🙂 Na pewno spróbuje 😀 A przepis podeśle siostrze, bo coś czuję że i jej się spodoba 😀
Z pewnością 🙂
Na takie placuszki nie trzeba mnie długo namawiać 🙂 Biorę kilka 🙂
Częstuj się 🙂
Urocze maleństwa!
Pyszne! Robiłam bardzo podobne 🙂
Zawsze mi się podobały te malutkie placuszki w Twoich bento, bardzo praktyczne :),
Jakoś już tak odruchowo zawsze smażę takie malutkie 🙂
Fajne placki, chętnie zjadłabym na śniadanie 🙂
Kiedyś takie robiłam – smaczne 🙂
Właśnie robię te placki, ale konsystencja ciasta jest bardzo gęsta. Czy tak ma być? Nie da się tego wylewać na patelnie, może robię coś źle?
Mąka owsiana musiała zacząć szybko wiązać. Ciasta nie powinno się odstawiać, tylko od razu smażyć. Czasem to też po prostu kwestia samej mąki. Najlepiej w takiej sytuacji dodać odrobinę napoju.
Ale pyszności!
Wyglądają wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
Muszę kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam 🙂
Robię czasem niemal identyczne, tylko nie dodaję już cukru, a do ciasta dodaję jeszcze zazwyczaj olej kokosowy – wychodzą przepyszne 🙂 Następnym razem spróbuję bez tłuszczu :))
Ja też pomijam cukier, ewentualnie sypnę troszkę erytrolu gdy banany nie są aż tak mocno dojrzałe. A z kokosowym olejem jest mi troszkę nie po drodze. Połówek lubi, ja nie koniecznie.
Ja jak robię placuszki bananowe to nigdy nie daję jajka 🙂 Banan świetnie je zastępuje! 🙂
Dokładnie 🙂
Pyszności!!!
Świetny przepis 🙂 Na bananowe placuszki zawsze się skuszę 😉
Jakiego napoju owsianego używasz ?
Zazwyczaj napoje roślinne kupuję z Natumi. Są przepyszne i dobre składowo.
Pyszne i superproste w przygotowaniu! Zrobiłam w wersji b/g z mąką jaglaną bo taką miałam i też wyszły wyśmienite. Myślałam, że będzie problem z ciastem, ale bardzo fajnie się smaży i w ogóle nie przywiera. Na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki za przepis 🙂
Można użyć make jaglana?
Czy placuszki można upiec zamiast smażyć?
Myślę, że tak. Proszę użyć papieru do pieczenia z warstwą silikonową. Można też zrobić z ciasta, np. babeczki.
Zrobił dla córki i podałam z nektarynkami i borówkami. Powiedziała, ze to najlepsze śniadanie na świecie. Dzięki za przepis 🙂
Jaka jest kaloryczność tych placuszków?
Jestem od nich absolutnie uzależniona!!! Z tym że robię na krowim mleku. Mąkę akurat dawałam jasną orkiszową bo ciągle zapominam kupić albo zrobić owsianą 🙂 Ale wychodzą tak samo smaczne. Dziś dodałam też około łyżeczki kakao i wyszły również świetne. 😀