Zapiekanki z kurkami

przez Malwina
Zapiekanki z kurkami
Zapiekanka z kurkami
 Dzień dobry,
Dziś wyjątkowo nie będzie na blogu wpisu w cyklu „Make bento, not war!”. Na kolejne podsumowanie zapraszam Was w następny poniedziałek. Mam za to dla Was świeżutki przepis na jesienne zapiekanki z kurkami i oscypkiem, które serwowałam gościom w miniony weekend.

Połączenie kurek i wędzonego sera jest bardzo udane. Zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni. Polecam wypróbować,w  końcu sezon grzybowy w pełni.
Zapiekanki z kurkami

 

Zapiekanki z kurkami

Składniki (na 2 porcje):

  • klarowane masło do smażenia
  • 100 g wędzonego boczku (użyłam surowego boczku)
  • 1 cebula
  • 200 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 g oscypka
  • 1 podłużna bułka typu paluch

Jak zrobić zapiekanki z kurkami?

Zaczynamy od oczyszczenia i osuszenia kurek. Szczegółowe instrukcje znajdziecie we wpisie: Jak czyścić kurki. Oczyszczone kurki kroimy w mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę, smażymy przez kolejne 3 minuty. Jeśli boczek jest dość chudy, dodajemy na patelnię kawałek klarowanego masła. Wrzucamy kurki, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Bułkę kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy na nią farsz z kurek i boczku. Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach oscypkiem. Wkładamy do piekarnika do około 3-4 minuty (ser powinien się rozpuścić, a bułka zrobić chrupiąca). Zapiekanki z kurkami podajemy od razu po przygotowaniu. Ja przed podaniem posypałam je dodatkowo natką pietruszki.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Wiktoria 02/10/2017 - 9:48 am

Sos, zupę i jajecznicę robiłam z kurkami, ale zapiekanek jeszcze nie. Kusi mnie ten oscypek 😉

Odpowiedz
Malwina 05/10/2017 - 3:16 pm

Oscypek i kurki to mega smaczne połączenie, polecam wypróbować.

Odpowiedz
Anna S. 02/10/2017 - 2:14 pm

Bardzo lubię kurki 🙂 Bardzo smaczna zapiekanka 🙂

Odpowiedz
Dorota 02/10/2017 - 3:09 pm

Pyszna zapiekanka! Jako jedyna osoba w rodzinie, nie cierpię oscypków ani innych wędzonych serów (i ryb, więc ser zamieniłabym na Goudę lub jakiś żółty niewędzony.

Odpowiedz
Unknown 10/10/2017 - 10:37 am

a kurki najlepiej zastąpić pieczarkami i wylać na to przecier z cukrem i wodą zwany ketchupem

Odpowiedz
Megly 02/10/2017 - 3:35 pm

Świetny pomysł na zapiekanki.
Bardzo piękne i przepyszne. 🙂
Ach, bardzo mi się spodobały.
Pozdrawiam popołudniowo 🙂

Odpowiedz
Agata Kot 02/10/2017 - 3:57 pm

Zapiekanki są przepyszne i uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat 🙂

Odpowiedz
Ania S 02/10/2017 - 4:07 pm

Wyglądają chrupiąco i smakowicie, zjadłabym takie bez boczku 😉

Odpowiedz
Izabela Majkut 02/10/2017 - 7:20 pm

Też wczoraj robiłam (a raczej mój chłopak robił) zapiekanki, ale tak pieknie nie wyglądały 😀 Co nie zmienia faktu, że w smaku nadal były obłędne 😀

Pozdrawiam – http://izabiela.pl/

Odpowiedz
Marta Langier 02/10/2017 - 7:48 pm

Z chęcią bym zjadła taką zapiekankę 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 02/10/2017 - 8:56 pm

Mmmniam…zaraz u Ciebie będę:)))

Odpowiedz
Ervisha 03/10/2017 - 4:21 am

Kusisz tymi kurkami 🙂

Odpowiedz
Kathy Leonia 03/10/2017 - 5:59 am

ale bym zjadła;)

Odpowiedz
EllaCanto 03/10/2017 - 6:35 am

Zrezygnowałabym z boczku, bo za nim nie przepadam, ale od dawna chodzą za mną takie klasyczne zapiekanki – wersja z kurkami i oscypkiem musi być pyszna i znacznie bardziej wyrazista niż ta z pieczarkami 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:08 pm

Wersja z kurkami na pewno jest warta odtworzenia we własnej kuchni. Bez boczku też będą super 🙂

Odpowiedz
Chocolade 03/10/2017 - 8:38 am

Chyba muszę kupić kurki, bo brzmi smakowicie 😀

Odpowiedz
Natalie 03/10/2017 - 3:45 pm

Już mi ślinka cieknie 🙂 Kocham kurki!

Odpowiedz
Lonna 03/10/2017 - 6:20 pm

O, zapiekanka z kurkami to świetny pomysł i na pewno też bardzo pyszny 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 03/10/2017 - 8:50 pm

Nie tak dawno po raz pierwszy jadłyśmy kurki i bardzo nam smakowały 🙂 Taka zapiekanka powoduje ślinotok 🙂

Odpowiedz
karyn.pl 04/10/2017 - 6:35 am

Bardzo ładne zdjęcia aż chce się jeść oczami :*

Buziaki:*
http://WWW.KARYN.PL

Odpowiedz
Malwina 09/10/2017 - 12:08 pm

Dziękuję :*

Odpowiedz
Patrycja 04/10/2017 - 8:49 am

Ale bym zjadła!

Odpowiedz
Magda 04/10/2017 - 12:20 pm

Super pomysł, najczęściej robię takie zapiekanki z pieczarkami, ale z kurkami na pewno smaczniejsze 🙂

Odpowiedz
marta sztabińska 04/10/2017 - 3:17 pm

Ależ pysznie, narobiłaś mi smaka

Odpowiedz
Domowe Potrawy 13/10/2017 - 8:35 am

Uwielbiam kurki, więc to propozycja dla mnie 🙂

Odpowiedz
Stewa w kuchni 17/10/2017 - 9:27 am

To musi być prawdziwa magia smaków 🙂 jestem zachwycona!

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 24/10/2017 - 9:57 pm

Uwielbiam zapiekanki, a takie z kurkami to prawdziwy rarytas 🙂

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 28/08/2018 - 7:37 pm

Cudownie to wygląda, mam kurki w lodówce, na pewno wkrótce też coś z nich wyczaruję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies