Zapiekanka z kurkami |
Dzień dobry,
Dziś wyjątkowo nie będzie na blogu wpisu w cyklu „Make bento, not war!”. Na kolejne podsumowanie zapraszam Was w następny poniedziałek. Mam za to dla Was świeżutki przepis na jesienne zapiekanki z kurkami i oscypkiem, które serwowałam gościom w miniony weekend.
Połączenie kurek i wędzonego sera jest bardzo udane. Zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni. Polecam wypróbować,w końcu sezon grzybowy w pełni.
Zapiekanki z kurkami
Składniki (na 2 porcje):
- klarowane masło do smażenia
- 100 g wędzonego boczku (użyłam surowego boczku)
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 50 g oscypka
- 1 podłużna bułka typu paluch
Jak zrobić zapiekanki z kurkami?
Zaczynamy od oczyszczenia i osuszenia kurek. Szczegółowe instrukcje znajdziecie we wpisie: Jak czyścić kurki. Oczyszczone kurki kroimy w mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę, smażymy przez kolejne 3 minuty. Jeśli boczek jest dość chudy, dodajemy na patelnię kawałek klarowanego masła. Wrzucamy kurki, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Bułkę kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy na nią farsz z kurek i boczku. Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach oscypkiem. Wkładamy do piekarnika do około 3-4 minuty (ser powinien się rozpuścić, a bułka zrobić chrupiąca). Zapiekanki z kurkami podajemy od razu po przygotowaniu. Ja przed podaniem posypałam je dodatkowo natką pietruszki.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
28 komentarzy
Sos, zupę i jajecznicę robiłam z kurkami, ale zapiekanek jeszcze nie. Kusi mnie ten oscypek 😉
Oscypek i kurki to mega smaczne połączenie, polecam wypróbować.
Bardzo lubię kurki 🙂 Bardzo smaczna zapiekanka 🙂
Pyszna zapiekanka! Jako jedyna osoba w rodzinie, nie cierpię oscypków ani innych wędzonych serów (i ryb, więc ser zamieniłabym na Goudę lub jakiś żółty niewędzony.
a kurki najlepiej zastąpić pieczarkami i wylać na to przecier z cukrem i wodą zwany ketchupem
Świetny pomysł na zapiekanki.
Bardzo piękne i przepyszne. 🙂
Ach, bardzo mi się spodobały.
Pozdrawiam popołudniowo 🙂
Zapiekanki są przepyszne i uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat 🙂
Wyglądają chrupiąco i smakowicie, zjadłabym takie bez boczku 😉
Też wczoraj robiłam (a raczej mój chłopak robił) zapiekanki, ale tak pieknie nie wyglądały 😀 Co nie zmienia faktu, że w smaku nadal były obłędne 😀
Pozdrawiam – http://izabiela.pl/
Z chęcią bym zjadła taką zapiekankę 🙂
Mmmniam…zaraz u Ciebie będę:)))
Kusisz tymi kurkami 🙂
ale bym zjadła;)
Zrezygnowałabym z boczku, bo za nim nie przepadam, ale od dawna chodzą za mną takie klasyczne zapiekanki – wersja z kurkami i oscypkiem musi być pyszna i znacznie bardziej wyrazista niż ta z pieczarkami 🙂
Wersja z kurkami na pewno jest warta odtworzenia we własnej kuchni. Bez boczku też będą super 🙂
Chyba muszę kupić kurki, bo brzmi smakowicie 😀
Już mi ślinka cieknie 🙂 Kocham kurki!
O, zapiekanka z kurkami to świetny pomysł i na pewno też bardzo pyszny 🙂
Nie tak dawno po raz pierwszy jadłyśmy kurki i bardzo nam smakowały 🙂 Taka zapiekanka powoduje ślinotok 🙂
Bardzo ładne zdjęcia aż chce się jeść oczami :*
Buziaki:*
http://WWW.KARYN.PL
Dziękuję :*
Ale bym zjadła!
Super pomysł, najczęściej robię takie zapiekanki z pieczarkami, ale z kurkami na pewno smaczniejsze 🙂
Ależ pysznie, narobiłaś mi smaka
Uwielbiam kurki, więc to propozycja dla mnie 🙂
To musi być prawdziwa magia smaków 🙂 jestem zachwycona!
Uwielbiam zapiekanki, a takie z kurkami to prawdziwy rarytas 🙂
Cudownie to wygląda, mam kurki w lodówce, na pewno wkrótce też coś z nich wyczaruję 🙂