Make bento, not war! #186

przez Malwina
Lunch box do pracy
Lunchbox przepisy

Dzień dobry,

Standardowo, jak co poniedziałek, częstuję Was świeżą porcją pomysłów na pudełka do pracy. W ubiegłym tygodniu nasza lodówka świeciła raczej pustkami, dlatego bazowałam przede wszystkim na produktach, które miałam akurat w zamrażarce i w kuchennych szafkach. W tych ostatnich po wizycie moli za wiele nie zostało, dlatego nie jest tak różnorodnie, jakbym sobie tego życzyła. Musimy się jednak troszkę wstrzymać z kolejnymi zakupami sypkich produktów, bo te małe szkodniki kryją się w przeróżnych zakamarkach kuchni. Znalazłam je nawet w opakowaniu ziarnistego pieprzu. Trzymajcie kciuki, by udało się je wyeliminować jak najszybciej.

A teraz łapcie małą dawkę inspiracji w postaci kolorowych pudełeczek. 
Lunch box do pracy

Na śniadanie placki bananowe z owocami.

Lunch box do pracy

W drugim pudełku ryż z groszkiem, smażony kurczak i warzywa po azjatycku z sezamem. 

Komentarz:
Tym razem nie miałam nic przygotowanego wcześniej. Zaczęłam od wstawienia 120 g ryżu jaśminowego. Dodałam do niego odrobinę kurkumy (jak widać na załączonym obrazku troszkę za mało). Pierś z kurczaka pokroiłam wzdłuż na plastry, dzięki czemu szybciej się usmażyła. Doprawiłam ją solą, tymiankiem, oregano i cayenne. Rozgrzałam po 5 g oleju na dwóch patelniach. Na jedną położyłam mięso, na drugą wrzuciłam pół opakowania mieszanki warzyw azjatyckich. Kiedy mięso i warzywa się smażyły, zajęłam się masą na placki. Rozgniotłam widelcem 1 banana, dodałam jajko, troszkę erytrolu, mąkę owsianą i wymieszałam. Na czwartym palniku nagrzałam patelnię z 5 g oleju ryżowego. Wylałam porcje placków i smażyłam z obu stron. Potem przełożyłam placki na ręcznik papierowy. Oczywiście w międzyczasie odwróciłam mięso, a po około 7-10 minutach smażenia warzyw, dolałam do nich troszkę sosu sojowego. Na koniec zostało studzenie przy otwartym oknie i pakowanie do pudełek. Kalorycznie wyszło bez szału, bo niecałe 1200 kcal.

Lunch box do pracy

ŚRODA
Na śniadanie frittata z pieczarkami, groszkiem i serem rokpol.

Lunch box do pracy
Drugi posiłek to kasza jęczmienna z warzywami i kurczakiem.

Komentarz:

Na kolację dzień wcześniej piekłam kurczaka, dorzuciłam więc dodatkowo 4 podudzia z myślą o bento. Rano wstawiłam do gotowania 135 g kaszy jęczmiennej (gotowałam bez soli). Posiekałam pół czerwonej cebuli, 1 paprykę, łodygę selera naciowego, kilka pieczarek. Na dwóch patelniach rozgrzałam olej (po 5 g na każdej). Na obie wrzuciłam połowę cebuli. Smażyłam 3 minuty. Na jedną patelnię dodałam troszkę pokrojonych pieczarek, kawałek papryki, na drugą resztę pieczarek, papryki, selera naciowego. Zawartość pierwszej patelni smażyłam przez 3-4 minuty. Roztrzepałam 5 jajek, dodałam suszony czosnek niedźwiedzi i sól, wylałam na pierwszą patelnię. Dorzuciłam do jajek groszek, kiełki rzodkiewki, a wierzch posypałam 15 g pokruszonego rokpola. Po 2 minutach przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam na małym ogniu do ścięcia omletu.

Warzywa na drugiej patelni smażyły się przez około 6-7 minut. Kolejno dorzuciłam na patelnię garść mrożonego groszku i chwilkę smażyłam, aż się rozmroził. Dodałam ugotowaną kaszę, 2 łyżki sosu sojowego, troszkę posiekanej dymki i 60 g ugotowanej czerwonej fasoli. Wymieszałam do połączenia. Kolejno odstawiłam wszystko do ostygnięcia i zapakowałam do pudełek.

Lunch box do pracy

PIĄTEK

Pierwszy posiłek to ponownie placki bananowe. Przepis na nie wrzucę Wam jutro. Są bardzo smaczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Do placuszków pestki granatu.

Drugi posiłek to pierś z patelni, ryż basmati i warzywa po azjatycku. Wykańczam resztkę mrożonek, które mam w lodówce.

Komentarz:

Z samego rana Połówek wstawił do ugotowania ryż. Ja później zajęłam się mięsem i plackami. Rozgrzałam 3 patelnie (na każdej po 5 g oleju ryżowego). Pokrojoną w podłużne plastry pierś z kurczaka doprawiłam solą i zieloną czubrycą i wrzuciłam na pierwszą patelnię. Na drugiej wylądowała mrożonka warzyw azjatycka. Trzecia patelnia ma dno o grubości 1,5 cm (to patelnia naleśnikowa), więc jej nagrzanie zajmuje troszkę więcej czasu. Zdążyłam dzięki temu wymieszać składniki na placki. Placki wylądowały na ostatniej patelni. Pozostało już tylko od czasu do czasu zerknąć na to, co dzieje się na kuchence, tu przemieszać, tam odwrócić. Po około 10 minutach do warzyw dodałam sos sojowy i sezam, po czym przestawiłam patelnię na parapet przy oknie. Placki i mięso po usmażeniu wylądowały na dwóch talerzach wyłożonych papierowym ręcznikiem. Po ostudzeniu zapakowałam wszystko do pudełek. A gdzieś tam w międzyczasie z nudów zalałam wrzątkiem garstkę mrożonego groszku (akurat gotowałam wodę na herbatę).

Które pudełeczko najchętniej zabralibyście ze sobą do szkoły/pracy?

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Ania S 25/09/2017 - 4:21 pm

Dzisiaj wybrałabym oczywiście bananowe placki – nigdy nie robiłam takich malutkich, muszę kiedyś spróbować 😉 No i warzywa po azjatycku wyglądają zachęcająco 😉

Odpowiedz
Malwina 27/09/2017 - 10:22 am

Dla mnie są one standardowego rozmiaru (około 6-7 cm średnica). Większych smażyć nie lubię. Za to naprawdę malutkie placuszki robię zawsze pod moje bento (jest wąskie, więc placki muszą być mniejsze). One mają około 3-4 cm.

Odpowiedz
Ania S 29/09/2017 - 5:28 am

To może takie złudzenie, że są małe. Moje mają może 8 – 10cm, więc niewiele większe 😉

Odpowiedz
Dorota 25/09/2017 - 5:03 pm

Frittatę oraz kurczaka z warzywami na sposób azjatycki spałaszowałabym nawet teraz (a nie jadam o tej porze):)

Odpowiedz
Ada J 25/09/2017 - 6:26 pm

Źle wspominam swoją ,,walkę z molami". Do dziś nie jestem pewna, czy gdzieś się jeszcze nie kryją. Pudełeczko z fritattą najbardziej trafia w moje gusta 😉

Odpowiedz
Chocolade 25/09/2017 - 6:37 pm

Nabrałam ochoty na placuszki bananowe i frittatę 😀

Odpowiedz
Megly 25/09/2017 - 7:18 pm

Na takie pudełko z plackami bananowymi bym się skusiła.
Całkiem fajne się wydają.
Mogłabym zjeść.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Odpowiedz
Anna S. 25/09/2017 - 8:04 pm

Wszystko smaczne 😉 Placki bananowe proszę mi podesłać, bo mam na nie wielką ochotę 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 25/09/2017 - 8:43 pm

Pierś z patelni z ryżem basmati skradła moje serce. Trzymam kciuki za walkę z molami!!!

Odpowiedz
EllaCanto 26/09/2017 - 7:15 am

Ja ostatnio walczyłam z larwami w przyprawach i bakaliach, ale przynajmniej taki zrobiłam porządek, że wszystkiego, co zbędne się pozbyłam. A jak wszystko ułożyłam, tak od 3 tygodni stoi do tej pory (oczywiście, używamy tego wszystkiego na bieżąco), a wiadomo, że jak się z czegoś cały czas korzysta, to ciężko utrzymać porządek 😀 A jednak cuda się zdarzają 😛

Nie umiem wybrać najbardziej apetycznego pudełeczka – warzywa po azjatycku brzmią rewelacyjnie, sałatka z kaszą jęczmienną również. Wszelkie placuszki także uwielbiam. Jak dla mnie bomba – nawet jeśli "mało różnorodnie" 😉

Odpowiedz
Malwina 27/09/2017 - 10:34 am

Jedyny plus po molach – w końcu porządek w szafkach 😉

Odpowiedz
piegusek 26/09/2017 - 7:41 am

nie umiem się zdecydować! wszystko wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Ervisha 26/09/2017 - 8:51 am

Pewnie każdy w pracy zazdrosci takich pojemniczków i ich zawartości 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies