Makaron z kurkami

przez Malwina

Makaron z kurkami przepis

Dzień dobry,

Kurkowe szaleństwo trwa, podrzucam więc Wam kolejny prosty przepis na smaczne danie z dodatkiem tych pysznych grzybów. Tym razem padło na nieskomplikowany w przygotowaniu makaron. To jedno z moich ulubionych dań makaronowych, do którego wracam bardzo często. 

W przepisie nie znajdziecie nabiału, co z pewnością ucieszy alergików i osoby będące na diecie wegańskiej. Bazę do sosu stanowi mleko kokosowe. By osiągnąć najlepszy efekt, postawcie na dobrej jakości, gęste mleko kokosowe. Wzorcowe mleko powinno mieć w składzie jedynie ekstrakt kokosowy i wodę.

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na makaron z kurkami i dajcie znać, jak Wam smakował.

Sos kurkowy wegański

Makaron z kurkami



Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 200 g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g gęstego mleka kokosowego 
  • sok z cytryny do smaku
  • 3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 160-200 g makaronu z pszenicy durum (80-100 g na porcję), ja do tego typu potraw wybieram linguine 

Jak zrobić makaron z kurkami?

Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Szczegółowe instrukcje znajdziecie we wpisie: Jak czyścić kurki? Po oczyszczeniu, kurki należy dobrze osuszyć, dzięki czemu będą się lepiej smażyć.
Wstawiamy wodę na makaron. Cebulę siekamy w piórka. Czosnek drobno kroimy. Większe kurki kroimy na pół lub w ćwiartki. Moje kurki były malutkie, dlatego pozostawiłam je w całości. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy kurki, smażymy przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Patelnia powinna być dobrze nagrzana, aby grzyby równomiernie się smażyły i nie podchodziły wodą. W trakcie robienia sosu, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę makaron i gotujemy al dente. 
Na patelnię z kurkami wrzucamy czosnek, smażymy przez minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny do smaku, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilkę do zgęstnienia sosu. Odradzam używanie do tego przepisu mleka kokosowego light, które jest bardzo rzadkie. Pod koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki i odcedzony makaron. Mieszamy i nakładamy na talerze.
Kurki przepisy wegańskie

Makaron z mlekiem kokosowym przepis
Makaron z kurkami

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Dorota 15/09/2017 - 2:49 pm

Jestem bardzo ciekawa smaku kurek z mlekiem kokosowym. Cudowne zdjęcia – jak zwykle:)

Odpowiedz
Malwina 16/09/2017 - 8:16 am

Dziękuje Dorotko 🙂

Odpowiedz
Megly 15/09/2017 - 3:34 pm

Po prostu pyszotka.
Uwielbiam kurki.
No, no – ale to musi być smaczne!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 15/09/2017 - 4:38 pm

O widzisz, dzisiaj pomyślałam o takim właśnie przepisie, bo pamiętam, że kiedyś do jakiegoś dania dodawałaś mleczko kokosowe zamiast śmietany 🙂 A tata powiedział, że jutro jedzie na grzyby. Super patent z sokiem z cytryny – śmietana jest nieco kwaśna, mleczko nie, a jednak kwaśna nuta fajnie dopełnia tę słoność dania 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/09/2017 - 7:43 am

Polecam wypróbować. Dość często robię taki sos na bazie mleczka kokosowego i go uwielbiam. A najbardziej sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym i brązowymi pieczarkami. Idealny do placków ziemniaczanych i kaszy 🙂

Odpowiedz
Ewa 15/09/2017 - 5:56 pm

No i masz mnie:) W prawdzie takiej kombinacji smaków z mleczkiem kokosowym nie znam, ale i tak jestem przekonana, że smakuje świetnie:) Kurki i makaron to ostatnio jedno z moich ulubionych dań, dlatego chętnie wypróbuję i Twój przepis:)

Odpowiedz
Agnieszka D 15/09/2017 - 6:18 pm

Często robię kurki w sosie z makaronem. Jednak z mlekiem kokosowym jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję taką wersję. U mnie zazwyczaj ze śmietaną lub z mascarpone.

Odpowiedz
Anna S. 15/09/2017 - 7:16 pm

Uwielbiam kurki 🙂 Makarony również 🙂 Jak dla mnie bomba! 🙂

Odpowiedz
Lonna 16/09/2017 - 7:36 am

O super to danie 😀 Chętnie wypróbuję, bo rzadko jem śmietanę, więc podoba mi się zamiennik w postaci mleczka kokosowego

Odpowiedz
Ania S 16/09/2017 - 8:14 am

A ja w dalszym ciągu kurek nie jadłam, ale wyobrażam sobie tę cudowną kompozycję z mleczkiem kokosowym i pietruszką 😉

Odpowiedz
Marta Langier 17/09/2017 - 12:28 pm

Ale apetyczny makaron, skusiłabym się z chęcią na taki 🙂

Odpowiedz
Celiak w podróży 17/09/2017 - 1:57 pm

Pysznie to wygląda, a koszyczek jest przeuroczy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies