Dzień dobry,
W przepisie nie znajdziecie nabiału, co z pewnością ucieszy alergików i osoby będące na diecie wegańskiej. Bazę do sosu stanowi mleko kokosowe. By osiągnąć najlepszy efekt, postawcie na dobrej jakości, gęste mleko kokosowe. Wzorcowe mleko powinno mieć w składzie jedynie ekstrakt kokosowy i wodę.
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na makaron z kurkami i dajcie znać, jak Wam smakował.
Makaron z kurkami
Składniki (na 2 porcje):
- 1 czerwona cebula
- 200 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 200 g gęstego mleka kokosowego
- sok z cytryny do smaku
- 3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 160-200 g makaronu z pszenicy durum (80-100 g na porcję), ja do tego typu potraw wybieram linguine
Jak zrobić makaron z kurkami?
Makaron z kurkami |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
12 komentarzy
Jestem bardzo ciekawa smaku kurek z mlekiem kokosowym. Cudowne zdjęcia – jak zwykle:)
Dziękuje Dorotko 🙂
Po prostu pyszotka.
Uwielbiam kurki.
No, no – ale to musi być smaczne!
Pozdrawiam 🙂
O widzisz, dzisiaj pomyślałam o takim właśnie przepisie, bo pamiętam, że kiedyś do jakiegoś dania dodawałaś mleczko kokosowe zamiast śmietany 🙂 A tata powiedział, że jutro jedzie na grzyby. Super patent z sokiem z cytryny – śmietana jest nieco kwaśna, mleczko nie, a jednak kwaśna nuta fajnie dopełnia tę słoność dania 🙂
Polecam wypróbować. Dość często robię taki sos na bazie mleczka kokosowego i go uwielbiam. A najbardziej sos pieczarkowy z mlekiem kokosowym i brązowymi pieczarkami. Idealny do placków ziemniaczanych i kaszy 🙂
No i masz mnie:) W prawdzie takiej kombinacji smaków z mleczkiem kokosowym nie znam, ale i tak jestem przekonana, że smakuje świetnie:) Kurki i makaron to ostatnio jedno z moich ulubionych dań, dlatego chętnie wypróbuję i Twój przepis:)
Często robię kurki w sosie z makaronem. Jednak z mlekiem kokosowym jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję taką wersję. U mnie zazwyczaj ze śmietaną lub z mascarpone.
Uwielbiam kurki 🙂 Makarony również 🙂 Jak dla mnie bomba! 🙂
O super to danie 😀 Chętnie wypróbuję, bo rzadko jem śmietanę, więc podoba mi się zamiennik w postaci mleczka kokosowego
A ja w dalszym ciągu kurek nie jadłam, ale wyobrażam sobie tę cudowną kompozycję z mleczkiem kokosowym i pietruszką 😉
Ale apetyczny makaron, skusiłabym się z chęcią na taki 🙂
Pysznie to wygląda, a koszyczek jest przeuroczy 🙂