Marynowane tofu

przez Malwina
Tofu jak feta
Marynowane tofu

Dzień dobry,

Jadacie czasem tofu? Wiem, że wiele osób na samą myśl o spróbowaniu tego sojowego wyrobu, dostaje gęsiej skórki. A nie takie tofu straszne, jak o nim mówią/piszą. Można je fajnie podrasować marynując na różne sposoby, np. w solance z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. 

Tak przygotowane marynowane tofu jest wyraziste w smaku, kwaśne, słone i lekko pikantne za sprawą dodanego do zalewy czosnku. Możecie je z powodzeniem dorzucać do sałatek, potrawek, makaronów lub zapiekanek. Możliwości jest naprawdę wiele. Polecam wypróbować, tym bardziej osobom unikającym w swojej diecie produktów mlecznych. 

Tofu feta przepis

Marynowane tofu

Składniki:

  • 250  g tofu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku (użyłam 2 bardzo dużych ząbków)
  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżki wody z kiszonych ogórków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • ulubione suszone lub świeże zioła, np. oregano, mięta, tymianek, bazylia itp. (opcjonalnie)

Jak zamarynować tofu?

Tofu wyjmujemy z opakowania. Osuszamy je. Warto je zawinąć w papierowy ręcznik (w 2-3 warstwy), obciążyć czymś, np. talerzem i słoikiem , i zostawić na 15 minut. Tofu kroimy w grubszą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Potrzebujemy około 3-4 łyżki soku z cytryny. Tofu umieszczamy w pojemniku kuchennym lub słoiku, zalewamy je przefiltrowaną zimną wodą (około 300 ml, czyli tyle, aby zakryć tofu), dodajemy sok z ogórków, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól i oliwę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień próbujemy tofu. Jeśli jest dla Was zbyt mało kwaśne/słone, dodajcie troszkę więcej soku z cytryny/soli. Pamiętajcie, że z każdym dniem tofu będzie miało bardziej intensywny smak. 
Tak przygotowane marynowane tofu przechowujemy w lodówce do 5 dni. Musi ono być cały czas zanurzone w solance. Marynowane tofu używamy jako dodatek do sałatek, makaronów, potrawek itp.

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Natalie 15/08/2017 - 5:35 pm

Uwielbiam nadawać smak tofu poprzez takie marynaty 🙂

Odpowiedz
Anna S. 15/08/2017 - 5:49 pm

Smakowita propozycja 🙂 Nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 15/08/2017 - 5:56 pm

Z chęcią bym spróbowała jak smakuje 🙂 świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
Megly 15/08/2017 - 7:24 pm

Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo ciekawi mnie jego smak.
Może akurat to moje gusta? 🙂
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Rebel 16/08/2017 - 8:39 am

Szczerze mówiąc nie przepadam za tofu, ale marynowanemu dałabym szansę.

Odpowiedz
Patrycja 16/08/2017 - 11:41 am

W sałatce prezentuje się fantastycznie!

Odpowiedz
Agnieszka D 16/08/2017 - 1:05 pm

Sałatka bardzo apetyczna. Chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Dolce120 16/08/2017 - 1:43 pm

Akurat mam w lodówce kostkę tofu 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

Odpowiedz
Marta Langier 16/08/2017 - 5:10 pm

Nigdy nie jadłam tofu, ale patrząc na to, jak pięknie wygląda w sałatkach, na pewno się skuszę i spróbuję sama zamarynować 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/08/2017 - 11:44 am

Polecam wypróbować 🙂

Odpowiedz
Lonna 16/08/2017 - 6:01 pm

Tofu jadłam raz i chętnie spróbowałabym drugi np. w takiej pysznej sałatce 🙂

Odpowiedz
Julia 16/08/2017 - 6:57 pm

Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje 🙂
Pozdrawiam <3

Odpowiedz
Ervisha 16/08/2017 - 7:01 pm

Przepis przydatny dla tych którzy nie wiedzą jak przygotować tofu 😉

Odpowiedz
Zuzka 17/08/2017 - 10:30 pm

Wygląda jak marynowana feta :D.

Odpowiedz
Noel 18/08/2017 - 6:54 am

Raz jadłam tofu, ale średnio mi smakowało.

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2017 - 1:14 pm

żenada, bieda z nędzą wygląda jak byle jaka grecka sałatka, zmarnowany produkt

Odpowiedz
Malwina 18/08/2017 - 1:26 pm

Anonimie, oj, przykro mi, że nie spodobało Ci się zdjęcie. Jeśli masz zły dzień, proponuję odejść od komputera i wyjść do ludzi.

Odpowiedz
Ania S 18/08/2017 - 8:05 pm

Tofu uwielbiam, ale z taką marynatą nie próbowałam – brzmi ciekawie, a sałatka na ostatnim zdjęciu wygląda przecudownie 🙂

Odpowiedz
marta sztabińska 19/08/2017 - 7:55 am

Świetny pomysł. ja tak robie z fetą itp

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 19/08/2017 - 1:51 pm

Lubimy tofu, właśnie zjadłyśmy leczo z wędzonym tofu 😉
Ale ostatnio zasmakował nam również tempeh 🙂

Odpowiedz
Malwina 21/08/2017 - 11:44 am

Tempeh też bardzo lubię, akurat mam domu kostkę wędzonego 🙂

Odpowiedz
Madlen 20/08/2017 - 7:05 am

Smam tofu jest dla mnie całkowicie nieznany.

Odpowiedz
Dorota 20/08/2017 - 5:05 pm

Niestety, tofu to nie moje kulinarne klimaty. Próbowałam w Polsce, smakowałam w Japonii – nie dam się namówić tym razem. Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies