Make bento, not war#178

przez Malwina
Lunchbox przepisy
Dzień dobry, 
Ostatnio, pomimo nawału obowiązków i ciągłego urwania głowy w pracy, bentuję pełną gębą. Bez pojemników z dobrym jedzonkiem w środku pracuje się zdecydowanie gorzej, a kanapki z szynką i serem raczej nie znajdują się w kręgu naszych zainteresowań. 

Do dzisiejszego podsumowania załapały się nawet dwa moje pudełeczka. Wyciągnęłam z szafki bardzo lubiane przeze mnie Monbento Lib, głównie z myślą o sałatkach, nocnych owsiankach i puddingach chia. W końcu lato to idealny czas, aby wprowadzić te potrawy do codziennego menu. 

Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to nie zapomnijcie oznaczyć ich hasztagiem #makebentonotwar.

PONIEDZIAŁEK
U mnie pudełko na szybko. W środku pudding ryżowy z kokosem i nektarynki. Do tego puddingu idealnie pasują maliny lub czerwone porzeczki. Z braku laku dorzuciłam do pudełka jedną nektarynkę i zasłodziłam się potwornie. 
W drugiej części sałatka z tego, co było w lodówce: sałata rzymska, pomidory, rzodkiewka, ogórek, cebulka dymka, oliwki. W małym pojemniczku dressing z oliwy i octu balsamicznego.

U Połówka pilaw z kurczakiem, burakami i groszkiem.

Komentarz:

Tym razem nie miałam ochoty brudzić nie wiadomo jak wiele naczyń. Wykorzystałam jedynie patelnię z wysokim brzegiem i deskę do krojenia. Posiekałam ząbek czosnku, cebulkę szalotkę, łodygę selera naciowego, pół papryki. Obrałam jednego buraka z botwinki i posiekałam w cienkie paseczki. Można go też zetrzeć na tartce. Na patelni rozgrzałam 5 g oleju, wrzuciłam warzywa, smażyłam przez 4 minuty. W tym czasie posiekałam 300 g piersi z kurczaka. Wrzuciłam ją na patelnię, dodałam troszkę kurkumy i suszony tymianek. Przesmażyłam przez 3-4 minuty. Wsypałam 100 g ryżu (odmierzone szklanką, czyli pół standardowej szklanki), przesmażyłam przez minutę. Wlałam dwa razy więcej wody, aniżeli ryżu (szklanka wody), dodam sól, pieprz. Patelnię przykryłam pokrywką, wodę zagotowałam, zmniejszyłam ogień pod patelnią i gotowałam kilkanaście minut do wchłonięcia płynu. Pod koniec dorzuciłam na patelnię garść mrożonego groszku. Jeśli ryż po wchłonięciu wody będzie nadal al dente, dolejcie odrobinę więcej płynu. Na koniec dodałam posiekany koperek i szczypiorek (siekany w rękach, bo deskę miałam brudną po mięsie), ponownie doprawiłam jeszcze kawałkiem soli. I to byłoby na tyle.

WTOREK

Tego dnia moje pudełko i Połówka miało taką samą zawartość. W środku sałatka tabbouleh wzbogacona o dodatek marynowanych pieczarek.

Przy okazji ja wyciągnęłam z szafy pojemnik Monbento Lib. Głównie z myślą o sałatkach i nocnych owsiankach.

ŚRODA

Połówek zabrał tego dnia prostą sałatkę ryżową z kurczakiem i warzywami.

W drugim pojemniku sałatka z cukinią, soczewicą i serem feta.

Komentarz:

Z samego rana wstawiłam do ugotowania 200 g ryżu. Mięso miałam już gotowe, usmażył je dzień wcześniej Połówek przy okazji robienia kolacji (przyprawione solą i zieloną czybrycą). Posiekałam czerwoną cebulkę z dymki i troszkę szczypiorku, 3 ogórki konserwowe pokroiłam w kostkę. Posiekałam także pół czerwonej papryki, mięso, 2 łodygi selera naciowego. Ryż wymieszałam z mięsem i warzywami.

Do małego słoiczka wlałam 2 łyżki oliwy, dodałam 1 łyżkę octu winnego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, świeżo mielony pieprz i sól. Zakręciłam i potrząsałam słoiczkiem do powstania sosu. Sosem polałam sałatkę, delikatnie wymieszałam.

W drugim pojemniku sałatka, którą dzień wcześniej robiłam na zlecenie dla Klienta. Niestety nie mogę podzielić się z Wami przepisem na nią.

CZWARTEK

U Połówka ponownie sałatka ryżowa, tym razem z soczewicą, warzywami i serem gorgonzola.

Drugiego pojemnika nie sfotografowałam, bo najzwyczajniej w świecie zapomniałam. Wylądowała w nim porcja sałatki ziemniaczanej z kalarepą i usmażona pierś z indyka, pokrojona w plasterki.

Komentarz:

Sałatkę z ziemniaków i kalarepy robiłam dzień wcześniej popołudniu na potrzeby wpisu na blogu. Pozostało zrobić jedynie szybką sałatkę z ryżu, który był ugotowany poprzedniego dnia. Dodałam do niego pół puszki opłukanej soczewicy brązowej, pół papryki posiekanej w kostkę, posiekaną czerwoną cebulkę wraz z dymką, kilka rzodkiewek, 2 małe ogórki gruntowe, garść pomidorków koktajlowych, 40 g sera gorgonzola. Dressing do sałatki zrobiłam z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, pieprzu i pół łyżeczki suszonego oregano.

A Wy, co dobrego mieliście w swoich pudełkach w ubiegłym tygodniu?

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Ervisha 24/07/2017 - 9:25 am

Zawsze jest tak kolorowo i zdrowo 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 24/07/2017 - 10:03 am

Zjadłabym Połówkowy pilaw, sałatkę z kurczakiem i ryżem oraz tabbouleh 🙂

Ja mam dzisiaj na obiad babkę ziemniaczaną (fit wersja), pieczoną roladkę z kurczaka z cebulką, ogórkiem i papryką oraz pieczone warzywa (marchew, cukinia, papryka, cebula, pieczarki) w marynacie ziołowo-musztardowo-olejowej 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/07/2017 - 9:04 am

Ale miałaś wypasiony zestaw. Babki ziemniaczanej nie jadłam całe wieki. Chyba już wiem, co ugotuję w weekend 😉 A pieczone warzywka uwielbiam!

Odpowiedz
EllaCanto 25/07/2017 - 1:06 pm

Bardzo polecam – jutro u mnie będzie przepis na blogu 🙂 Też dawno już nie jadłam, a to fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych (no i oszczędzamy czas – wystarczy wlać wszystko do formy i upiec, nad plackami musimy stać, nakładać, przewracać, itd.) 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/07/2017 - 1:09 pm

Będę wypatrywać przepisu. Plackami ziemniaczanymi zajadam się od dwóch tygodni (obowiązkowo w towarzystwie tzatziki). Mam to szczęście, że Połówek robi zawsze dla mnie kolację. A placki ziemniaczane wychodzą mi po prostu mistrzowskie (bezglutenowe, bez jajek).

Odpowiedz
Agnieszka D 24/07/2017 - 11:41 am

Lato to idealny czas na bento. Mamy teraz tyle fajnych i dobrych warzyw 🙂

Odpowiedz
Megly 24/07/2017 - 11:50 am

No i znowu porcja pyszności.
Chcę tak jeść.
Piękne inspiracje.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedz
beti 24/07/2017 - 12:16 pm

Zdrowo, smacznie i kolorowo 🙂

Odpowiedz
Patrycja 24/07/2017 - 12:22 pm

Genialne pomysły na posiłki!

Odpowiedz
Dorota 24/07/2017 - 1:34 pm

Uwielbiam cukinię, więc chętnie skosztowałabym zawartość tego pudełeczka, w którym serwujesz ją z soczewicą i fetą. No i jeszcze ziemniaki z ostatniego zdjęcia! Spałaszowałabym z wielką przyjemnością:)

Odpowiedz
Anna S. 24/07/2017 - 2:15 pm

Wszystko pyszne 🙂 Chętnie zjadłabym sałatkę z kalarepą 🙂

Odpowiedz
ohmylife x 24/07/2017 - 2:18 pm

Pięknie wyglądają i zapewne jeszcze lepiej smakują. 😀
MÓJ BLOG (klik)

Odpowiedz
Ania S 24/07/2017 - 3:29 pm

Jak zwykle wszystko wygląda smakowicie 🙂 Zjadłabym pudding ryżowy z kokosem i sałatki z kasz i warzyw. No i tymi ziemniakami z kalarepką bym nie pogardziła ;))
W ubiegłym tygodniu zazwyczaj zabierałam komosę/kaszę gryczaną ugotowaną z botwinką i zielonym groszkiem, a do tego fasolkę z oliwą z oliwek i hummusem. A dzisiaj miałam kaszę jęczmienną z pomidorem, cukinką i szczypiorkiem i do tego fasolkę z tahini 😉

Odpowiedz
Malwina 25/07/2017 - 9:05 am

Lubię te Twoje miksy z ogromną ilością sezonowych warzyw. A fasolkę z hummusem zjadłabym z ogromną chęcią.

Odpowiedz
Zakochana babeczka 24/07/2017 - 4:43 pm

Uwielbiam obiady w postaci takich pysznych sałatek z ulubionymi dodatkami 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 24/07/2017 - 5:40 pm

Pilaw i czwartkowa sałatka skradły moje serce…a właściwie kubki smakowe<3 <3 <3

Odpowiedz
Lonna 24/07/2017 - 5:52 pm

Wszystko pyszne <3

Odpowiedz
Marta Langier 24/07/2017 - 6:02 pm

Ile dobroci w tych pojemnikach, super!!!

Odpowiedz
Kasztanowy Domek 24/07/2017 - 6:29 pm

Super pomysły na zdrowe posiłki!
Pozdrawiam!:)

xxBasia

Odpowiedz
Chocolade 24/07/2017 - 7:12 pm

Uwielbiam przeglądać Wasze pudełka 😀

Odpowiedz
Asia 24/07/2017 - 7:24 pm

Jeszcze nigdy nie spędziłam tak dużo czasu na studiowaniu strony z przepisami..
Jestem pod ogromnym wrażeniem i bardzo dziękuję za Pani pracę włożoną we wszystkie przepisy oraz za wszelkie inspiracje. Pozdrawiam serdecznie i śledzę dalej! 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/07/2017 - 9:06 am

Asiu, fajnie że do mnie trafiłaś. Dziękuję bardzo za przemiłe słowa 🙂

Odpowiedz
Noel 24/07/2017 - 7:50 pm

Zgłodniałam patrząc na te wszystkie zdjęcia ;p

Odpowiedz
magdalena.b 24/07/2017 - 8:43 pm

U mnie dzisiaj były kawałki wieprzowiny (takie na gulasz) upieczone z ziemniakami i cebulą w sosie baklazanowym przywiezionym z Ukrainy plus świeży ogórek, a na śniadanie kanapki z domowej roboty hummusem i żółtym pomidorem. Wszystko to zabrałam do pracy 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/07/2017 - 9:06 am

Ale to wszystko brzmi przepysznie! Szczególnie kanapki z hummusem i pomidorem.

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 24/07/2017 - 11:01 pm

Super apetyczne wszystkie dania 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 24/07/2017 - 11:42 pm

Najbardziej przypadł nam do gustu ten z owockami ^^

Odpowiedz
Rebel 25/07/2017 - 11:03 am

Uwielbiam przeglądać takie posty, sa nadzwyczajnie inspirująco. Aż pobudzają apetyt. 😀

Odpowiedz
Angela Pe 25/07/2017 - 11:16 am

ale pyszności u Ciebie 😉

Odpowiedz
Agata Kot 25/07/2017 - 12:18 pm

Pałaszowałabym wszystko 🙂 u mnie dzisiaj na obiad kasza 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies