Ziemniaki z kalarepą i koperkiem

przez Malwina
Ziemniaki w mundurkach z patelni
Ziemniaki z kalarepą i koperkiem

Dzień dobry,

Dziś pierwszy raz od wielu miesięcy mam dla Was przepis nie autorski, a znaleziony w sieci. Tematem kolejnego naszego wspólnego gotowania była kuchnia skandynawska, o której aż tak wiele nie wiem, musiałam więc poszukać czegoś ciekawego w Internecie. Na Saveur natrafiłam na mega prostą letnią sałatkę z młodych ziemniaków i kalarepy. Od razu wiedziałam, że będzie to coś przepysznego. 

Tak przygotowane warzywa możecie z powodzeniem podać na obiad. Do tego szklanka zsiadłego mleka lub kefiru, jajko sadzone i mamy świetny letni posiłek, który nie wymaga stania godzinami w kuchni. 

Przepis przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką i Martynosią. Bierze on udział w akcji kulinarnej – Skandynawskie Lato

Młode ziemniaki z patelni

Ziemniaki z kalarepą i koperkiem



Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g młodych, małych ziemniaków
  • 1 mała kalarepa plus kilka liści
  • 1/3 pęczka koperku
  • 30 g klarowanego masła lub więcej w razie potrzeby
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ziemniaki z kalarepą?

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy a następnie odparowujemy w garnku. Kalarepę kroimy w kawałki w grube plastry. Liście (bez łodyg) siekamy w mniejsze kawałki. Bez obaw, nie są trujące, wręcz przeciwnie bardzo smaczne i zdrowe. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Wrzucamy kalarepę (bez liści), smażymy przez 5-7 minut. Kalarepa powinna ładnie się zrumienić. Dodajemy resztę masła, liście kalarepy, odparowane ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy, podrzucając zawartością patelni, aż liście kalarepy zwiędną. Pod koniec dodajemy do ziemniaków koperek i ponownie mieszamy. Sałatkę ziemniaczaną z kalarepą podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Możecie podać ją na obiad i zajadać z zsiadłym mlekiem i jajkiem sadzonym.

Ziemniaki z koperkiem

Kalarepa przepisy

Kalarepa ciekawe przepisy

Kalarepa przepisy
Ziemniaki z kalarepą i koperkiem

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

30 komentarzy
1

Podobne posty:

30 komentarzy

Ervisha 21/07/2017 - 4:02 pm

Niby banalnie proste ale nieoczywiste i z pewnością smaczne 🙂

Odpowiedz
Natalie 21/07/2017 - 5:49 pm

Ależ to pysznie wygląda! Nie ma to jak takie ziemniaczki 🙂

Odpowiedz
Anna S. 21/07/2017 - 5:53 pm

Bardzo apetycznie wyglądają tak przygotowane ziemniaczki z kalarepą 🙂 Pycha 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 21/07/2017 - 6:41 pm

Muszę spróbować takiej podsmażanej na maśle kalarepki. Ostatnio bardzo zasmakowała mi na surowo w towarzystwie hummusu 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2017 - 8:38 am

Też uwielbiam kalarepę z hummusem. Ostatnio dodawaliśmy ją nawet do sushi 🙂

Odpowiedz
Dominika B 21/07/2017 - 7:27 pm

jeju jeju jeju! 😀 tutaj oczy same jedzą! 😀 JAK ZAWSZE cudowne zdjęcia i genialna inspiracja 😀 <3
wykorzystam w weekend jesli znajdę troche czasu na pobyt w kuchni!
buziaki!
http://czynnikipierwsze.com/

Odpowiedz
Malwina 22/07/2017 - 8:38 am

Dziękuję za dobre słowo Dominiko 🙂

Odpowiedz
Chocolade 21/07/2017 - 7:41 pm

Uwielbiam chrupać kalarepę na surowo 😀

Odpowiedz
Noel 21/07/2017 - 7:46 pm

Nigdy nie jadłam kalarepy. Lubię takie proste przepisy.

Odpowiedz
mopswkuchni 21/07/2017 - 8:19 pm

Proste, ale niebanalne. Takie przepisy lubię. A smażonej kalarepy chętnie spróbuję 😉

Odpowiedz
Malwina 22/07/2017 - 8:39 am

Koniecznie Aniu 🙂

Odpowiedz
Dorota 21/07/2017 - 8:51 pm

Młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym, popijane zsiadłym mlekiem – to moje wspomnienia z wakacji na wsi u ukochanych Dziadków. Danie z dodatkiem kalarepy zapowiada się bardzo ciekawie:)

Odpowiedz
Malwina 22/07/2017 - 8:40 am

U mnie podobnie! Uwielbiałam letnie obiady u Dziadków 🙂

Odpowiedz
Madlen 22/07/2017 - 7:00 am

Oj ja jestem ziemniaczkowy potworek i czuję że szybko by zniknęły te ziemniorki.

Odpowiedz
Małgorzata 22/07/2017 - 8:25 am

Danie świetne i w moich smakach 😊

Odpowiedz
Marzena T 22/07/2017 - 10:49 am

Uwielbiam takie proste dania 🙂 I do tego jeszcze szklanka kefiru

Odpowiedz
Lonna 22/07/2017 - 12:51 pm

Młodych ziemniaczków nigdy dość 😀 W takim wydaniu muszą smakować wyśmienicie 🙂

Odpowiedz
Kasztanowy Domek 22/07/2017 - 5:36 pm

Uwielbiam młode ziemniaczki z koperkiem:)
Pozdrawiam!:)

xxBasia

Odpowiedz
Klaudia B 22/07/2017 - 8:05 pm

Bardzo ciekawe danie. Nigdy nie wpadłabym na pomysł takiego połączenia smaków: )

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 22/07/2017 - 9:23 pm

Super! Typowo letni przepis 🙂

Odpowiedz
Lena 23/07/2017 - 6:46 am

pyszne połączenie 🙂

Odpowiedz
Ania S 23/07/2017 - 7:21 pm

Faktycznie proste i na pewno smaczne połączenie ;))
Dawno już nie jadłam ziemniaków, ale kalarepkę kupuję regularnie i przy najbliższej okazji wypróbuję przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam podsmażonej kalarepki 😉

Odpowiedz
Malwina 24/07/2017 - 9:48 am

Polecam wypróbować. Miła odmiana dla jedzonej na surowo kalarepki.

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 23/07/2017 - 9:56 pm

Robiłam kiedyś "leczo" z kalarepki, nikt nie rozpoznał jej w smaku:)))Fajna ta Twoja sałatka-danie:)i talerze super:)

Odpowiedz
Malwina 24/07/2017 - 9:48 am

Leczo z kalarepki brzmi super Aguś!

Odpowiedz
Megly 24/07/2017 - 11:18 am

Super!
Tak, jak lubię.
Smacznie i zdrowo!
Na dodatek apetycznie.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedz
beti 24/07/2017 - 12:21 pm

Pyszne połączenie, a kalarepkę uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 24/07/2017 - 11:44 pm

My uwielbiamy ziemniaki! I zdecydowanie najlepsze są z dodatkiem czegoś co nie przytłumi ich smak (kotlet i kapusta kiszona :P) a właśnie współgra. Tak jak u Ciebie 🙂

Odpowiedz
Ania i Witek 30/07/2017 - 3:30 pm

Nigdy nie wiem, co zrobić z kalarepą, oprócz zjedzenia jej na surowo i zupy, za którą nie przepadam, więc pewnie skorzystam z przepisu 🙂
Ania

Odpowiedz
Celiak w podróży 30/07/2017 - 8:32 pm

Bardzo mi się podoba taki pomysł na kalarepę, chętnie bym zjadła.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies