Surówka z kalarepy

przez Malwina
Surówka z kalarepą przepis
Surówka z kalarepy

Dzień dobry,

Też macie tak, że obiad bez surówki jakoś tak nie do końca Wam smakuje? U nas porcja warzyw na talerzu to punkt obowiązkowy. Teraz, gdy na ryneczku stoiska uginają się od pysznych młodych warzyw, tym chętniej kombinuję z różnymi surówkami.

Zazwyczaj surówki doprawiam oliwą, o wiele rzadziej łączę składniki z kwaśną śmietaną lub z majonezem. Ten ostatni dodaję głównie do coleslawa. Wiem, że część osób w ogóle pomija dodatek sosu do surówek, chcąc tym samym zaoszczędzić troszkę kalorii. Nie warto jednak oszczędzać w tym przypadku na kaloriach, ponieważ brak tłuszczu sprawi, że nie wszystkie witaminy zostaną przyswojone przez nasz organizm (choćby witamina A obecna w marchewce).

PS. Przepis na surówkę z kalarepy powstał w ramach wspólnego gotowania z Anią, Mopsikiem, Martynosią i Pati.

Surówki bez majonezu

Surówka z kalarepy (bez majonezu)

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • mały pęczek rzodkiewki
  • 1 nieduża młoda marchewka
  • 1 łyżka posiekanego drobno szczypiorku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ogórek małosolny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie cukier do smaku (użyłam erytrolu) i odrobina soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z kalarepy i rzodkiewki?

Kalarepę obieramy. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i wyrzucamy. Marchewkę obieramy. Do miski ścieramy na tarce na grubych oczkach kalarepę, rzodkiewkę i marchewkę. Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, ścieramy ogórka małosolnego (nie odciskamy soku z ogórka). Surówkę polewamy oliwą, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie konieczności cukrem lub erytrolem oraz sokiem z cytryny. Surówkę z kalarepy podajemy jako dodatek do obiadu. 

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

24 komentarze
1

Podobne posty:

24 komentarze

Arkadiusz Lenart 23/06/2017 - 11:57 am

Nie wyobrażam sobie obiadku bez surówki 😉

Odpowiedz
Chocolade 23/06/2017 - 12:47 pm

Uwielbiam chrupać kalarepę na surowo 😀

Odpowiedz
marta sztabińska 23/06/2017 - 12:48 pm

Wspaniale wygląda 😉

Odpowiedz
mopswkuchni 23/06/2017 - 1:15 pm

Prosta, sezonowa i na pewno pyszna. Takie lubię!

Odpowiedz
Natalie 23/06/2017 - 2:19 pm

Kocham kalarepkę! To moje smaki 🙂

Odpowiedz
codojedzenia 23/06/2017 - 2:21 pm

Oj lubię, baaardzo lubię takie suróweczki!

Odpowiedz
Agnieszka D 23/06/2017 - 3:14 pm

Jak obiad, to koniecznie surówka. My je bardzo lubimy. Fajna propozycja, bogata w smaki i aromaty 🙂

Odpowiedz
Ervisha 23/06/2017 - 3:47 pm

Zjadłabym bez wahania 😉

Odpowiedz
Anna S. 23/06/2017 - 4:04 pm

bardzo lubię surówki do obiadu, ale i jako przekąskę chętnie jem 🙂 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Ania S 23/06/2017 - 7:12 pm

Ja jakoś mało jem surówek, łatwiej mi jest zrobić gotowane warzywa, a na surowo jem głównie marchewki, które uwielbiam. Surówka wygląda super – jutro poszukam kalarepek i rzodkiewek i może zrobię podobną 😉

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 23/06/2017 - 7:49 pm

Nigdy nie robiłam nic z kalarepy poza chrupaniem jej na surowo. Aaa, w dzieciństwie mama dodawała do zupy jarzynowej, bardzo tego nie lubiłam. A tu proszę suróweczka,jak się patrzy:)

Odpowiedz
Dorota 23/06/2017 - 9:15 pm

Surówka musi być obowiązkowo! Ta z kalarepką wygląda bardzo ciekawie:)

Odpowiedz
Lonna 24/06/2017 - 7:11 am

Uwielbiam wszystkie surówki 🙂 Ta prezentuje się bardzo, bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Patrycja 24/06/2017 - 10:50 am

Robiłam kiedyś bardzo podobną i przyznaję, że jest pyszna!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 24/06/2017 - 11:37 am

W tym orku jeszcze nie jadłyśmy kalarepy ale czekamy na tą z własnego a raczej tatusiowego ogródka 😀 Świetna surówka! 🙂

Odpowiedz
Megly 24/06/2017 - 12:23 pm

Z czystej ciekawości bym chciała się przekonać jak smakuje.
Nigdy czegoś takiego nie próbowałam w tej wersji.
Fajna propozycja. Uwielbiam kalarepkę.
Pozdrowionka weekendowe 🙂

Odpowiedz
Zuzanna F 24/06/2017 - 7:58 pm

Bardzo lubię kalarepę, fajna kombinacja, dzięki za inspirację 🙂

Odpowiedz
Łukasz Bier 25/06/2017 - 7:33 am

Bardzo zdrowo i smacznie 😀

Odpowiedz
Rebel 25/06/2017 - 8:58 am

Zrobię jak tylko będę miała kalarepę. 😀

Odpowiedz
Anulla 25/06/2017 - 4:04 pm

super pomysł na wykorzystanie kalarepy 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 26/06/2017 - 6:44 am

Tak jak Ty, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki 🙂 Lubię je nawet jako dodatek do kanapek. Chciałam się zabrać jakoś za kalarepę – raz ją faszerowałam, raz dusiłam, ale muszę spróbować zrobić taką surówkę 🙂

Odpowiedz
Magda 26/06/2017 - 7:22 am

Lubię pochrupać kalarepkę, w takiej sałatce też będzie mi smakować 🙂

Odpowiedz
Joanna_Majj 26/06/2017 - 2:53 pm

Nigdy nie próbowałam….ale chyba czas to zmienić 🙂

Odpowiedz
gin 27/06/2017 - 9:04 am

Ja też wolę surówki z oliwą i sokiem z cytryny niż ze śmietaną. No chyba, że mówimy o mizerii… Bo nie ma nic lepszego na świecie 😉
Surówka z kalarepki też z pewnością smakuje wyśmienicie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies