Makaron ze szparagami i mlekiem kokosowym

przez Malwina
Makaron ze szparagami

 Dzień dobry,

Makaron ze szparagami i mlekiem kokosowym królował na naszym stole przez cały maj. Jakoś nie było do tej pory okazji, by przygotować go na bloga. Za każdym razem znikał z talerzy w mgnieniu oka. 

Być może część z Was pamięta, ale mam alergię na orzechy. Jakimś cudem niedawno udało mi się wprowadzić do diety mleko kokosowe, co mnie ogromnie cieszy, daje mi bowiem nowe pole do popisu w kuchni. Kombinuję z tym produktem na przeróżne sposoby, robię z nim puree warzywne do obiadu, gotuję zupy, puddingi. Przy okazji powstają nowe przepisy bez dodatku laktozy, co zapewne ucieszy część z Was. 
W tym przepisie dość istotna jest jakość użytego mleka kokosowego i jego gęstość. Odradzam używanie mleczek typu light, są gorsze w smaku, rzadkie i na dodatek niejednokrotnie mają dość paskudny skład.  

Makaron ze szparagami i mlekiem kokosowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonych szparagów (około 500 g – wybierzcie cienkie szparagi)
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 1 cytryna
  • 2/3 puszki gęstego mleka kokosowego (około 260 ml)
  • 3-4 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • makaron linguine lub większe muszelki (gnocchi) – 160-200 g w zależności od apetytu

Jak zrobić makaron ze szparagami i mlekiem kokosowym?

W garnku wstawiamy wodę na makaron. Makaron zaczynamy gotować w połowie przygotowywania sosu na patelni. W tym przepisie najlepiej sprawdza się makaron linguine lub większe muszelki, ponieważ fajnie oblepiają się sosem. Cebulkę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Odcinamy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Do tego przepisu najlepiej wybrać stosunkowo cienkie szparagi. Moje były dość włókniste, obrałam je więc dodatkowo przy pomocy obieraczki. Odcinamy główki od szparagów i odkładamy na bok. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli szparagi są grubsze, należy je przekroić na pół (w przypadku dość grubych okazów nawet na 4 części). Pieczarki kroimy w plasterki. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 2 minuty. Dokładamy szparagi wraz z całym główkami, smażymy przez około 3 minuty. Dorzucamy pieczarki, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy sokiem z cytryny (około 1 łyżka lub więcej w zależności od preferencji, ja lubię gdy sos ma dość kwaśną nutę), wlewamy wymieszane mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli użyte mleko jest rzadkie, wówczas należy je lekko odparować na patelni. Do sosu dodajemy natkę pietruszki, odcedzony makaron, mieszamy, nakładamy na talerze i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Anna S. 06/06/2017 - 8:55 am

Bardzo lubię dania z makaronem, szparagi również bardzo lubię, ale w połączeniu z mlekiem kokosowym jeszcze nie próbowałam 🙂 Trzeba to zmienić i poznać ten smak 🙂

Odpowiedz
Megly 06/06/2017 - 10:50 am

Bardzo fajny pomysł na obiadek 🙂
Ja jestem akurat na etapie wyszukiwania przepisu na dziś 😀
A szparagi uwielbiam.
Pozdrowionka 🙂

Odpowiedz
ELAU Rękodzieło 06/06/2017 - 11:41 am

oj ależ on wygląda, no obłędnie
proste a już kubki smakowe podrażnia
kurcze szparagów nie robię, nie wiem jakie kupować
Raz spróbowałam i dała sobie spokój
A mleko kokosowe czas wypróbować

Odpowiedz
Lonna 06/06/2017 - 6:42 pm

Bardzo ciekawy obiad 🙂 Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 06/06/2017 - 7:36 pm

Szparagów z mlekiem kokosowym jeszcze nie łączyłyśmy. Może dlatego, że jakoś nie specjalnie szalejemy za szparagami… za mlekiem kokosowym wręcz przeciwnie 😛 Całe danie wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/06/2017 - 1:19 pm

Ja akurat jestem wielkim szparagożercą i zawsze ubolewam, że sezon na to warzywo jest tak krótki.

Odpowiedz
piegusek 06/06/2017 - 7:53 pm

ale smaczne danie☺

Odpowiedz
anna90 06/06/2017 - 10:37 pm

Lubię takie połączenia smakowe 🙂 Z pewnością wypróbuje.

Odpowiedz
beti 07/06/2017 - 10:46 am

Pyszne połączenie smakowe i piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/06/2017 - 1:18 pm

Dziękuję Beti 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 07/06/2017 - 12:03 pm

Muszę wypróbować ten przepis, póki jeszcze jest sezon na szparagi. Nie wpadłabym na to, żeby zrobić z mleczka taki gęsty sos – świetny zamiennik dla śmietany 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/06/2017 - 1:18 pm

Świetnie się sprawdza właśnie jako zamiennik śmietany. Wystarczy dodać sok z cytryny, by zrównoważyć smak mleczka. Przy okazji wychodzi taniej, aniżeli kupowanie roślinnej śmietany (która często nie ma najlepszego składu).

Odpowiedz
Ania S 07/06/2017 - 4:21 pm

Bardzo lubię szparagi i mleczko kokosowe, więc makaron z takim sosikiem na pewno by mi smakował. Danie wygląda pysznie 😉

Odpowiedz
Magda 09/06/2017 - 5:57 pm

Malwinko,wyszło przepysznie.Wlasnie zajadam.Dolozylam mrożony groszek,bo kolorystycznie mi pasował.To pyszny przepis,mocno aromatyczny 🙂 Wpisuje na stałe w zeszyt

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies